Klima uređaj u kući - potreba a ne luksuz
   29 May 2020, 11:56        SatTv    Srbijanka Stanković


Klima uređaj u kući - potreba a ne luksuz

U današnje vreme imati klima uređaj u kući predstavlja standardnu normu kvalitetnog života. Do pre samo neku godinu ugradnja klimatizacionih sistema smatrana je luksuzom i nepotrebnim troškom. Međutim, sve je više domaćinstava koja koriste prednosti klimatizacije i uviđaju da  njeno instaliranje znači mnogo više od postavljanja „kutije“ na zid.

Klimatizacija je jednostavan proces koji podrazumeva uklanjanje toplote i vlage iz unutrašnjosti kuće i tako poboljšava udobnost stanara koji u njoj borave. Koje su sve prednosti ugradnje klima uređaja?
 

Poboljšava kvalitet vazduha u zatvorenom


Bez sistema za klimatizaciju u vašem domu, visoke temperature zahtevaju da otvorite sve prozore i pustite vazduh unutra. Provetravanje i ventilacija su zaista važni, ali  time istovremeno otvarate svoj dom zagađivačima i drugim štetnim hemikalijama koje mogu ugroziti kvalitet vazduha u vašoj kući.

Zahvaljujući posebnim HD i bio filterima, klima uređaji pročišćavaju vazduh tako što zadržavaju sitne čestice prašine i neutrališu mikrobe, gljivice i bakterije. Neki napredni modeli kao što je, primera radi, Bosch inverter klima otklanjaju mogućnost ponovnog zagađenja, pošto biološki enzimi u njenim filterima razgrađuju ćelijski zid bakterija i tako ih potpuno uništavaju.
 

Smanjuje rizik od astme i alergija


Izloženost buđi jedan je od glavnih faktora koji povećavaju rizik od napada astme, alergijskih reakcija i drugih respiratornih problema. Pored toga što poboljšavaju kvalitet vazduha, klima uređaji sprečavaju razvoj buđi. Ujedno, zatvaranje prozora dok koristimo klima uređaje pomaže u sprečavanju ulaska alergena iz okoline, kao što je prašina i razne bakterije.
 

Smanjuje rizik od dehidracije


Visoke temperature znače i više znojenja, a samim tim i gubitak velikog procenta vode u organizmu. Izuzetno je važno da naše telo ostane hidrirano pogotovo u letnjem periodu, u ekstremnim uslovima.  Sačuvajte svoje zdravlje tako što ćete preznojavanje u pretoploj kući zameniti uživanjem u fino rashlađenom prostoru klima uređajem.
 

Smanjuje rizik od toplotnog udara


Klimatizacija je zaštitni faktor broj jedan protiv bolesti i smrti povezanih sa vrućinom. Preporuka lekara je da se osoba pogođena toplotnim udarom ili sunčanicom u najkraćem roku skloni u hladovinu i poželjno – u zatamnjen i klimatizovan prostor.

Sunčanica i toplotni udar važe za najveće opasnosti po zdravlje u letnjem periodu. Lekari savetuju minimalno izlaganje suncu, pogotovo u periodu od 10h do 17h, kada su temperature najviše i UV zračenje najjače. Poštedite sebe svih neprijatnosti i nezgoda tako što ćete to vreme provesti u svom prijatnom domu.
 

Omogućava bolji kvalitet sna


Spavanje u prostoriji u kojoj ima više od 27 stepeni svakako predstavlja pravi izazov. Čak i ako nakon dugog prevrtanja u krevetu na kraju ipak uspete zaspati, sasvim je izvesno da ćete se probuditi u znoju. Lošem kvalitetu sna doprineće i visoka temperatura tela, a ukoliko se svake večeri borite sa istom situacijom postoji opasnost od razvijanja trajnog poremećaja spavanja.

Sistemi klimatizacije su sigurno rešenje ovog problema. Hladnija temperatura u kući je garancija kvalitetnijeg sna, a samim tim se povećavaju vaše šanse da se probudite u dobrom raspoloženju.
 

Efikasno oslobađa od mentalne tromosti


Kada govorimo o raspoloženju, moramo pomenuti značajan pozitivan uticaj klimatizacije na mentalno zdravlje. Vrele letnje temperature kod nekih ljudi mogu podstaći mentalnu tromost, agresivnije i destruktivije ponašanje. Koliko puta ste čuli da neko kaže da loše podnosi vrućinu i da mu toplo vreme „stvara nervozu“? Kada imate ugrađen klima uređaj, vaš dom će biti prijatno mesto za život a ne dodatni izvor stresa i nervoze.
 

Povećava radnu efikasnost


Rad po vrelom letnjem danu i nije baš nešto za čim čeznemo. U mnogim prilikama kada su temperature baš visoke,  naša sposobnost razmišljanja se pogoršava jer telo troši više energije pokušavajući da se ohladi. Kada je vaša kancelarija klimatizovana, možete raditi ili čitati efikasnije, pa čak i donositi bolje odluke. Ako radite od kuće, tim pre treba da se rešite da ugradite klima uređaj.
 

Osigurava ugodno okruženje za vežbanje


Redovno vežbanje i održavanje zdrave telesne težine treba da su na listi prioriteta svakog čoveka. Činjenica je da vrućine otežavaju trening, a trčanje i intenzivne vežbe se čak i ne preporučuju na visokim temperaturama.

Klimatizacija može pomoći time što pruža hladno prijatno okruženje za vežbanje u zatvorenom. Ako je u vašem domu ugodna temperatura, čak ni trening nakon posla vam neće teško pasti.
 

Čuva elektronske uređaje od pregrevanja


Visoke temperature ne dovode samo do pregrevanja tela, već i uređaja. Previše toplote može naneti ozbiljnu štetu elektronici, poput gubitka podataka ili skraćenja njihovog veka trajanja. Umesto da pravite računicu koliko vam je novca potrebno za kupovinu i ugradnju klima uređaja, bolje procenite koliko košta popravka elektronskih uređaja.
U klimatizovanom prostoru prekomerno zagrevanje računara i drugih elektronskih uređaja je gotovo nemoguće.
 

Obezbeđuje manje buke


Da bi klima uređaji radili pravilno, a vi uštedeli energiju biće potrebno da zatvorite sva vrata i prozore u klimatizovanim prostorijama. To znači da manje spoljnje buke ulazi u sobu a da vi tako dobijate hladno i tiho mesto za odmor i uživanje.
Sami klima uređaji, takođe, imaju ugrađen bešumni režim rada, pa tako nema ni one nesnosne buke kakvu su nekad pravili ventilatori.



Slične vesti

Srpska kuća na Olimpijadi u Parizu, Čadež: Pokazaćemo inovativnu i kreativnu Srbiju

23 Feb 2024, 9:56

Na Olimpijskim igrama u Parizu Srbija će se predstaviti projektom Srpska kuća. Želimo da predstavimo Srbiju kao inovativnu,…

Vatra progutala kuću Đurića na Pešteri, 17 dana kasnije raduju se novom domu

23 Dec 2023, 11:03

Nevolja koja je zadesila petočlanu porodicu Marka Đurića, kada je 5. decembra vatrena stihija progutala njihovu kuću i sve…

Gde živi čuveni škotski kuvar Gordon Remzi

18 Jan 2023, 12:51

Gordon Remzi, čuveni škotski kuvar, kulinarski kritičar, pisac i vlasnik mnogobrojnih restorana koji su 15 puta nagrađivani…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista