Klačar: Dosta konstruktivnih rasprava ali i oštrih polemika
   4 Aug 2022, 11:48    Beograd    rtv    Elena Marjanović


Klačar: Dosta konstruktivnih rasprava ali i oštrih polemika

Prvo zasedanje Trinaestog saziva Skupštine Srbije sadržalo je dosta konstruktuvnih rasprava, ali i oštrih polemika, ocenio je izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CESID) Bojan Klačar.
On je dodao da nema dilemu da će oštrina biti zastupljena i u budućem radu parlamenta, kao i da je na Vladimiru Orliću, kao predsedniku parlamenta, da stvori atmosferu u kojoj su rasprave moguće.Klačar za Tanjug kaže da su prvi dan zasedanja i konsultacije koje su održane pre toga u Skupštini sadržale dosta konstruktuvnih rasprava, političkog dogovora da se ispoštuju demokratski bazični principi kada je reč o radu samog parlamenta i da nije bilo takvih napada ili takvih kritika koje su mogle da dovedu do neke vrste incidenta ili da se prešla neka crvena granica.

"Početak skupštine nas je kao birače i građane vratio na onaj period od pre 2019. godine, pre nego što je započet bojkot parlamenta i to je uglavnom uobičajena atmosfera za srpski parlament - red konstruktivne rasprave, red veoma oštrih ili kritičnih tonova, a neretko to može da pređe granice dobrog ponašanja. To je uglavnom slika srpskog parlamenta od 2000. godine ako izuzmemo ovaj period kada je bio bojkot skupštine, odnosno kada nisu bile prisutne sve stranke opozicije", kazao je Klačar.Navodi i da Vladimiru Orlići neće biti lako da obavlja funkciju predsednika parlamenta u ovakvom sazivu, ali napominje da Orlić nije nov u tom poslu i da je bio potpredsednik Skupštine i samim tim imao prilike da iznutra sagleda funkcionisanje parlamenta.Kako kaže, Orliću neće biti lako iz razloga što će ova parlamentarna većina imati devedesetak poslanika koji će biti protiv nje i koji će biti oštri i snažni kontrolori vlasti.

"Međutim, na Orliću je da kreira atmosferu u kojoj su rasprave moguće. Neće moći da vodi parlament da se ne desi nikakav incident u smislu oštrih reči ili preterivanja nekih poslanika, to nikada nije bilo moguće, ali na njemu je da kreira atmosferu u kojoj će ljudi koji različito misle moći to i da iskažu. To neće bilti lako, ali na njemu je odgovornost da to uradi", navodi.Klačar očekuje da se u ovom sazivu neće prelaziti crvene linije u smilslu ličnih napada, napada na ličnosti ili nekog govora mržnje."Moje lično očekivanje je da će rad Skupštine da liči na prvi dan koji je bio u ovom sazivu, to znači da će biti red konstruktivnih rasprava, biće i razmena oštrih tonova ili polemika između poslanika i treća stvar koju ja očekujem jeste da se skupštinska govornica vrlo često iskoristi za razgovore koji nisu na dnevnom redu, odnosno da se otvaraju neka politička pitanja koja nisu na dnevnom redu toga dana, ali su u ličnom interesu poslanika ili pojedinih poslaničkih grupa", kaže Klačar.Dodaje da se to dešavalo i tokom jučerašnje rasprave i ukazuje da će biti važno da Orlić kao predsednik parlamenta limitira te rasprave koje, kako kaže, više liče na predizbornu kampanju, nego na raspravu o konkretnim zakonskim predlozima koji su na dnevnom redu.Komentarišući četiri kruga konsultacija koje su obavljene u Skupštini pre konstituisanja parlamenta, Klačar navodi da je nastavljena dobra praksa ako se pogleda period do 2020. godine, a to je da se uoči verifikacije mandata narodni poslanici dogovore između sebe oko poštovanja bazičnih demokratskih principa, što znači da se dogovore oko potpredsedničkih mesta i oko odbora."Tu je urađen dobar posao, čak su i opozicioni poslanici ocenili dobro i ulogu Vladimira Orlića i SNS što govori i činjenica da drugi put u istoriji srpskog višestranačja Narodna skupština ima sedam potpredsednika", kazao je Klačar.Podsetio je da je Narodna skupština Srbije imala sedam potpredsednika još jednom i to u sazivu između 2004. i 2007. godine."To govori da je SNS želela da povuče korak u dobrom smeru na početku. Ovo je jedna vrsta poruke i SNS-a i opozicije da u ovom sazivu žele da budu konstruktivni i da ne žele da pogaze neke principe demokratije koji su bili pre toga na snazi", smatra Klačar.Slične vesti

Ana Brnabić: Pred novom vladom mnogo veći izazovi nego što smo mogli da zamislimo

25 Oct 2022, 13:38

Mandatarka za sastav nove Vlade Ana Brnabić rekla je podnoseći ekspoze pred poslanicima da će naredna vlada imati mnogo…

Predlog nove Vlade pred poslanicima, ekspoze mandatarke Ane Brnabić

25 Oct 2022, 9:41

Za danas je zakazana sednica Narodne skupštine sa jednom tačkom dnevnog reda - izbor Vlade.


Predsednik…

Usvojene izmene i dopune Zakona o ministarstvima

22 Oct 2022, 9:32

Skupština Srbije usvojila je izmene i dopune Zakona o ministarstvima po kojima će Vlada Srbije imati 25 resora –…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

EkonomijaSeptembarske zarade: Kostolac…

U Gradskoj opštini Kostolac je opet zabeležena prosečna zarada koja je veća od republičkog…

27 Nov 2022, 10:45

DruštvoRužić: Kazne su jasno definisane,…

Kazne za vršnjačko nasilje su jasno definisanje ali je od kazni važnije da se radi na prevenciji,…

27 Nov 2022, 10:20

DruštvoDanas su Božićne poklade - poslednji…

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik posvećen Svetom apostolu Filipu,…

27 Nov 2022, 10:16

Kursna lista