Najnovija
   18 Dec 2018, 15:30        RTS    Tatijana Spasojević


KINESKI INVESTITOR CIĐIN DANAS ZVANIČNO PREUZEO RTB BOR

Rudarsko-topioničarski basen u Boru danas je zvanično prešao u ruke većinskog vlasnika "Ciđina". Zatvorena je finansijska konstrukcija između dve kompanije. Kineski investitor se obavezao na ulaganje od milijardu i 260 miliona dolara, plus 200 miliona dolara za pokrivanje dugova. Prioritet je investicija u nove rudnike i tehnološki razvoj RTB-a. Strateški partner se obavezao da će za tri godine godišnju proizvodnju od 40 miliona tona duplirati, a za šest godina povećati na 160 miliona tona i sačuvati 5.000 radnih mesta.

 Ministar rudarstva i energetike Alkesandar Antić ocenio je da je ovo značajan dan za Srbiju, veliki dan za RTB Bor i čitavu istočnu Srbiju."Ovo će se odraziti na našu ekonomiju i celokupan razvoj. Mi smo za partnera dobili moćnu kinesku kompaniju koja se dokazala, koja posluje u 10 zemalja, koja ostvaruje rezultate i koja je garant da će se u Boru i Majdanpeku ostvarivati maksimalna proizvodnja i voditi računa o zaštiti na radu i ekologiju", rekao je Antić.Podseća da je ugovor potpisan u Pekingu tokom posete predsednika Aleksandra Vučića Kini i da je nakon toga usledio danonoćni rad kako bi se ugovor zatvorio."Uveren sam da je ovo jedan od najboljih, ako ne i najbolji primer koji je Srbija prošla tokom privatizacije. Danas je na račun RTB-a uplaćeno 350 miliona dolara koji su bili na prelaznom računu. Kompanija 'Ciđin' je uplatila na račun RTB-a taj novac i postala vlasnik 63 odsto kapitala", navodi Antić.Ministar kaže da će kineski investitor odmah isplatiti 200 miliona dugova RTB-a, što će biti značajno za čitav niz naših subjekata – javnih preduzeća i budžet RS."Očekujemo da 'Ciđin' brzo i efikasno krene da radi. Ugovor predviđa čitav niz poslovnih rezultata koje su u obavezi da sprovedu. Da u narednih šest godina investiraju milijardu i 260 miliona dolara. To su veliki iskoraci koji će uticati da postanu značajan segment naše privrede i da doprinesu rastu i razvoju. Ukoliko sve bude po planu i ostvare se sve procene – 200 do 250 hiljada tona katodnog bakra će se proizvoditi u borskom basenu i Srbiju će to staviti na treće mesto u svetu po proizvodnji bakra", rekao je Antić.Kompanija će se, kaže, zvati "Ciđin Bor koper", a kasnije će u naziv biti uneta i reč "Srbija".



Slične vesti

Zgrada "Načelstvo" dobila ambijentalno osvetljenje

23 Jan 2024, 10:35

Završena je prva faza projekta postavljanja ambijentalnog osvetljenja na zgradi „Načelstvo“.

Šta investitori dobijaju, a šta im nedostaje prilikom ulaganja u napuštene ili nedovoljno iskorišćene objekte

21 Oct 2023, 10:28

Bez investicija nema razvoja nijedne ekonomije, niti države. Da bi se investitori odlučili da ulože svoj novac potrebno…

Vetropark Krivača I Solarni park dva kapitalna projekta od velikog značaja za razvoj opštine Golubac

9 Sep 2023, 15:36

Dva kapitalna projekta zelene energije vetropark ,,Krivača’’ čija se izgradnja privodi kraju I prvi kilovati…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista