Kina strateški partner Srbije u 4. industrijskoj revoluciji
   25 Apr 2019, 11:48        POLITIKA    Maja Kostić


Kina strateški partner Srbije u 4. industrijskoj revoluciji

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim LJajić izjavio je danas da je izgradnja širokopojasne infrastrukture ključni uslov da Srbija uhvati korak sa četvrtom industrijskom revolucijom i da joj je na tom putu Kina strateški partner, prenosi Tanjug.LJajić je u Pekingu na panelu „Digitalni put svile”, koji se prvi put održava u sklopu Foruma za međunarodnu saradnju „Pojas i put”, istakao da je Srbija na Zapadnom Balkanu lider u razvoju informaciono-komunikacionih tehnologija i da poslednjih godina ovaj sektor beleži pravu ekspanziju.
„U ovom trenutku, naše ključne aktivnosti su usmerene ka razvoju širokopojasne infrastrukture, što znači da radimo na izgradnji optičkih mreža i pripremamo se za uvođenje 5G tehnologije. Huavei je u ovom poslu za nas ključni partner”, poručio je LJajić.
On je ocenio da će četvrta industrijska revolucija, koja je upravo u toku, fundamentalno promeniti način života, rada i odnosa među ljudima.
Upravo je Kina, istakao je LJajić, dokaz da primenom informaciono- komunikacionih tehnologija može da se unapredi čitavo društvo, razviju sve oblasti industrije i da se dospe na sam vrh vodećih tehnoloških i ekonomskih sila u svetu.
Realizacijom projekta „Digitalni put svile” koji podrazumeva izgradnju informacione infrastrukture, odnosno optičkih mreža širom sveta u razvoju, Kina će, kako je dodao, doprineti ubrzanju digitalnog razvoja i drugih zemalja.
LJajić je naglasio da i Srbiji predstoji digitalna transformacija svih grana privrede, društva i potpuna digitalizacija ekonomije i da će ovaj proces, uz promenu obrazovne strukture zaposlenih, doneti povećanje broja radnih mesta.Slične vesti

Đorđević sa Orbovićem o minimalnoj ceni rada

13 Aug 2019, 13:00

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević sastao se sa predsednikom Saveza samostalnih…

Ministri razgovarali o povećanju minimalne cene rada

6 Aug 2019, 13:42

Ministar finansija Siniša Mali i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević…

BIĆE VRAĆENE ILI UNIŠTENE Inspekcija zabranila uvoz OVIH igračaka iz Kine, predstavljaju rizik za decu

4 Jul 2019, 13:54

Zbog nedozvoljenog sadržaja ftalata, republički zdravstveni inspektor je prilikom kontrole u spoljnotrgovinskom prometu,…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeOPŠTINA VELIKO GRADIŠTE U PROJEKTU…

U Velikom Gradištu  održana je konferencija za medije povodom početka realizacije…

24 Aug 2019, 20:44

PolitikaODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE…

Na konferenciji za medije koja je održana u prostorijama Srpske Napredne stranke u Velikom…

24 Aug 2019, 15:02

DruštvoINFORMATIVNI CENTAR JP PUTEVI…

JP „Putevi Srbije“ Vas obaveštava da je od danas, 22.08.2019. god. u funkciji…

24 Aug 2019, 13:56

Kursna lista