KBC "Zvezdara" izlazi iz crvene zone, dr Svorcan: Pomozite da ostanemo u nekovid režimu
   29 Nov 2021, 9:46    Beograd    sattv    Elena Marjanović


KBC "Zvezdara" izlazi iz crvene zone, dr Svorcan: Pomozite da ostanemo u nekovid režimu

Kliničko-bolnički centar "Zvezdara" izlazi iz crvene zone. Direktor te zdravstvene ustanove, prof. dr Petar Svorcan, kaže za RTS da će tokom ove nedelje biti obavljena dezinfekcija i čišćenje, a da se nadaju da će prve nekovid pacijente primiti krajem ove ili početkom sledeće sedmice. Još jednom bih ponovio građanima da čuvaju sebe, čuvaju svoje bližnje, poštuju procedure, družite se, ali u što manjem broju, maske, vakcinacija, distanca to je nešto što će sačuvati sve nas, ali i KBC "Zvezdara" da ostane u nekovid režimu, poručuje Svorcan.
Prof. dr Petar Svorcan ističe da su lepe vesti da posle dva meseca i 10 dana danas je prvi dan da KBC "Zvezdara" nema više pozitivnih hospitalnih pacijenata.

  "U toku vikenda smo određeni broj pacijenata raselili u druge kovid bolnice i otpustili", kaže Svorcan.

Ističe da sa dezinfekcijom i čišćenjem kreću već danas.


"To je dosta težak posao gde moramo ispoštovati određene procedure, pogotovu čišćenja i sređivanja aparata i mašina. Po zahtevima proizvođača to zahteva određeno vreme i mi se nadamo da ćemo u toku ove nedelje uspeti sve da očistimo, dezinfikujemo i sredimo kako bi bilo potpuno bezbedno za sve naše nekovid pacijente", navodi Svorcan.

Na pitanje kada će početi prijem nekovid pacenata, Svrcan kaže da se nada da će tokom ove nedelje sve pripremiti, a da će krajem sedmice na sajtu postaviti detaljno uputstvo.

"Krajem ove nedelje i početkom sledeće nadamo se da ćemo krenuti sa prijemom naših pacijenata", dodaje on.

Ističe da će najpre zbrinjavati urgentne pacijente koji imaju prioritetne upute, pacijente sa malignim bolestima, hronične pacijente u pogoršanju.

"Naši pacijenti znaju da preko izabranog lekara uvek mogu dobiti uput za našu bolnicu, a tu je i Hitna služba koja radi 24 sata za zbrinjavanje hitnih pacijenata", navodi Svorcan."Osećali smo se razočarano što nismo mogli da spasimo neki mladi život"Ovo je peti put da je KBC "Zvezdara" bio u kovid sistemu, a Svorcan kaže da su u tom periodu zbrinuli oko 2.300 pacijenata.

"U odnosu na prethodni put priližno slično srednje teške i teške kliničke slike, a specifično je to da smo sada dosta imali mlađih ljudi i nažalost dešavalo se da pored svih preduzetih mera i svega izgubimo bitku i izgubimo mlade živote. To su bili pacijenti koji nisu bili vakcinisani, a posle toga smo se osećali veoma razočarano što nismo mogli da spasimo neki mladi život", naglašava Svorcan.

Ističe da su jednog dana imali rekordnu potrošnju kiseonika u odnosu na sve prethodne talase – to je bilo 7,5 tona, a da je to količina koju u normalnom režimu potroše za nekoliko meseci."Moramo biti strašno oprezni i nastaviti sa preporukama"Govoreći o trenutnoj epidemijskoj situaciji. Svorcan kaže da smo u poslednje dve, tri nedelje svedoci manjeg broja pozitivnih, ali i manjeg broj hospitalizovanih.

"To je i jedan od razloga zašto mi izlazimo iz kovid sistema. To treba da nas raduje, ali moramo biti strašno oprezni i nastaviti sa preporukama epidemiologa u smislu sprečavanja širenja virusa, ali pod broj jedan vakcinacija kako buster dozom tako i onih koji se nisu vakcinisali – ni sada nije kasno, treba da se vakcinišu", poručuje Svorcan.

Naglašava da je vakcinacija veoma bitna i apelovao na sve da se prime vakcinu.

"Dominantno hospitalizovani su bili nevakcinisani pacijenti – skoro oko dve trećine pacijenta, a na intenzivnim negama četiri petine", rekao je Svorcan.

Ukazao je da ulazimo u period slava, a pred nama je i doček Nove godine i praznici, pa je apelovao na građane da se čuvaju, pridržavaju mera i da se vakcinišu.

"Vidimo da se pojavio i novi soj koronavirusa. Ja svaki put kažem da se nadam da nećemo morati ponovo da ulazimo u kovid režim, ali vreme me demantuje", kaže Svorcan.


"Još jednom bih ponovio građanima da čuvaju sebe, čuvaju svoje bližnje, poštuju procedure, družite se ali u što manjem broju, maske, vakcinacija, distanca to je nešto što će sačuvati sve nas, ali i KBC 'Zvezdara' da ostane u nekovid režimu", zaključio je Svorcan.


Pet puta je Kliničko bolnički centar "Zvezdara" bio u crvenoj zoni i za to vreme su zbrinuli oko 9.500 kovid pozitivnih pacijenata.Slične vesti

Dr Milinković: Mala deca često asimptomatska, ako su negativna na testu, ne znači da nije kovid

11 Aug 2022, 10:15

Dr Ana Milinković, načalenica Pedijatrije DZ Savski venac kaže za RTS da uglavnoom dolaze oni koji zaista imaju neke tegobe.…

Dr Perišić za RTS: Prvi put od početka epidemije ne umire se od kovida, već sa kovidom

9 Aug 2022, 9:16

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Niš Zoran Perišić rekao je za RTS da su brojke neumoljive i govore…

Dnevno između 50 i 100 novozaraženih, u bolnici bez kovid pacijenata

5 Aug 2022, 10:04

Epidemiološka situacija u Braničevskom i Podunavskom okrugu je nestabilna. Na dnevnom nivou je dvocifren broj novoobolelih,…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoBiblioteka Veljko Dugošević u…

Od 2000. godine se, na inicijativu Ujedinjenih nacija, svakog 12. avgusta obeležava Međunarodni…

13 Aug 2022, 15:09

KulturaBijelo dugme 25. avgusta u Požarevcu

Posle šest godina  “Bijelo dugme” ponovo u Požarevcu. Muzički događaj…

13 Aug 2022, 11:53

PoljoprivredaSuša gotovo prepolovila prinos…

Ranije nego inače, u prvoj nedelji avgusta u Braničevu počela je žetva suncokreta. …

13 Aug 2022, 11:49

Kursna lista