Kazneno-popravni zavod u Požarevcu
   28 Feb 2022, 12:56    Požarevac    SATTV    Marija Vajner


Kazneno-popravni zavod u Požarevcu

Branislav Nušić, Vasa Pelagić, Nikola Pašić, ali Ilka Marković, bili su na izdržavanju kazne u Kazneno-popravnom zavodu Zabela. O tome svedoči arhivska građa koja je pretočena u dve knjige koje je objavio Istorijski arhiv Požarevac.

Istorijski arhiv Požarevac i Kriminalističko-policijska akademija (kako se tada zvala), 2016. godine započeli su veliki projekat proučavanja kazneno-popravnih zavoda u Srbiji na primeru požarevačkog Kazneno-popravnog zavoda, jer je Istorijski arhiv Požarevac jedini arhiv u Srbiji koji poseduje građu kaznenog zavoda. Tokom istraživanja korišćeni su podaci iz građe našeg Arhiva, ali i Arhiva Srbije, Arhiva Jugoslavije i Arhiva Vojvodine.

Građa je smeštena i objavljena u dve knjige – jedna prati period od 1853. godine, kada je ustanovljen Kazneni zavod u Požarevcu, tadašnja „apsana“, do 1918. godine. Druga knjiga obuhvata period između dva svetska rata – od 1918. do 1945. godine.

Uz žene osuđenice i čitavu problematiku žena, poseban deo je posvećen i političkim osuđenicima, koji su izdržavali kaznu u čuvenoj „sobi broj 11“.

Ulaskom Srbije u SHS, odnosno 1929. godine u Jugoslaviju, kada se kompletna struktura i organizacija u državi menjaju očekivalo se da se mnogo toga promeni u zakonodavstvu, ali nije. Stari zakoni su ostali na delu, smrtne kazne su uglavnom vršene u Srbiji, pa čak su i žene osuđivane na smrt.U međuratnom periodu broj političkih zatočenika se znatno povećava, naročito žena. Dok smo u prvom periodu imali samo Ilku Marković, jedinu ženu atentatora, koja je pokušala atentat na Kralja Milana bila je na služenju zatvorske kazne u „Zabeli“, u periodu između dva rata situacija se menja.

U pripremi je i treća knjiga, koja će se, takođe, raditi u saradnji Istorijskog arhiva Požarevac i Kriminalističko-policijskog univerziteta, a baviće se problematikom posle Drugog svetskog rata, pa do poznih '70-ih godina 20. veka.Slične vesti

U biblioteci u Kučevu predstavljen roman Vakuum autorke Jovane Dišić

21 Jun 2022, 12:22

U čitaonici Biblioteke „Nikola Sikimić  Maksim“ u Kučevu uz prisustvo velikog broja zvanica održana je…

Spremni testovi za polaganje male mature

15 Jun 2022, 10:39

U Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja pripremljeni su i odštampani testovi za polaganje male…

Studenti u prazničnom raspoloženju - prazne stolice u čitaonicama čekaju jun da budu zagrejane

6 May 2022, 9:56

Redove ispred Narodne biblioteke sve do fontane, pamte oni koju su nekada još od sedam sati strpljivo čekali da zauzmu svoje…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoEU produžila upotrebu kovid certifikata…

Savet EU dao je zeleno svetlo za produžetak upotrebe digitalnih kovid certifikata do 30. juna…

29 Jun 2022, 9:29

DruštvoNa šta treba obratiti pažnju pri…

Grupa od oko 80 lekara iz Srbije je tokom vikenda, zbog kašnjenja leta iz Lisabona za Frankfurt,…

29 Jun 2022, 9:27

DruštvoMala matura - osmaci danas polažu…

Osmaci danas polažu kombinovani test. Završni ispit polaže se u 522 škole, od 1.260 koliko…

29 Jun 2022, 9:23

Kursna lista