Kasne rešenja za porez na imovinu, ali kamata će morati da se plati
   12 May 2022, 9:57    Beograd    rts    Elena Marjanović


Kasne rešenja za porez na imovinu, ali kamata će morati da se plati

Do sredine maja treba da se plati druga rata poreza na imovinu. Međutim, ni ove godine mnogi građani još nisu dobili rešenje o porezu za ovu godinu. Sve više opština šalje ih elektronski ali za to je potreban nalog na e-Upravi. Nema najava da će rešenja početi da stižu na vreme svima, ali ostaje pravilo - ko zakasni sa uplatom, kamatu mora da plati.


Ništa nije sigurno - osim poreza i smrti, čuvena je rečenica Bendžamina Frenklina aktuelna do danas. Vlasnici nekretnina znaju da moraju da plate porez i znaju rokove.

  Međutim, često ne znaju tačan iznos jer rok za plaćanje rate prođe pre nego što rešenje stigne.

Među 140 opština i gradova većina bi da što više poreskih rešenja šalje u elektronsko sanduče. Niš ih je poslao 22.000.

"Svi oni koji nemaju nalog u e-Upravi i nemaju elektronsku poštu, dobiće rešenja u štampanom obliku, preko pošte, ako ga nisu do sada dobili. Imam informaciju da je samo tokom jučerašnjeg dana 40.000 rešenja uručeno preko pošte", kaže Nina Ilić, v. d. zamenica načelnika za finansije u Nišu.

Direktor švajcarskog programa za porez Aleksandar Grunauer ističe da neki građani do sada nisu dobili rešenje i treba da uplate drugu tranšu poreza na imovinu, bez toga da imaju rešenje pred sobom u papirnoj formi.

"Mogućnost da se izbegne, da građani moraju da plaćaju kamatu koja sledi ako ne izmirite troškove - jeste da uzmete rešenje iz prethodne godine i prema ritmu tom uplaćujete za ovu godinu da biste bili sigurni da pokrivate celu tranšu", objašnjava Grunauer.

Nadležni kažu - Zakonom nije propisan rok za dostavljanje poreskih rešenja za tekuću godinu.

"Građani koji nisu još uvek dobili rešenja bilo elektronski bilo poštom imaju obavezu da 16. maja uplate kvartalnu obavezu po prošlogodišnjem rešenju u visini poslednjeg kvartala za prošlu godinu. Zakon nije propisao u kom roku lokalne poreske administracije moraju doneti rešenja - donosi se u toku godine", kaže Violeta Nićiforović iz Sekretarijata za javne prihode Grada Beograda.

U Srbiji više od 80 odsto domaćinstava ima pristup internetu, podaci su Zavoda za statistiku. Drugi podaci ukazuju na to da polovina populacije starije od 15 godina ne zna nijednu osnovnu veštinu potrebnu za njegovo korišćenje.

To, kao i kamata zbog probijanja roka, može da predstavlja problem svima koji nisu dobili račun u kućno sanduče, i na vreme.Slične vesti

Poreska administarcija radiće i u subotu

10 May 2022, 10:00

Zbog kraja kvartala, lokalna poreska administracija će 14. maja 2022. godine, u subotu, raditi sa strankama u od 8 do 12…

Približava se rok za obavezno uvođenje e-kasa, kazne za pravna lica koja ne uđu u sistem

25 Apr 2022, 9:05

U prvom tromesečju Poreska uprava je naplatila 55 milijardi dinara više nego u istom periodu prošle godine.…

LPA radi i ove subote

14 Apr 2022, 10:25

Lokalna poreska administracija Grada Požarevca će 16. aprila 2022. godine raditi sa strankama u periodu od 8 do 12 sati.

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaKsenija Mitrović najbolja glumica…

Na žalost, usled nepovoljnih vremenskih prilika, sinoćna predstava "Kaštel u jezeru" Narodnog…

26 Jun 2022, 12:41

KulturaOdržan "Festival igre Zlatibor…

U subotu 25. juna 2022. godine na bini na Kraljevom trgu održan je "Festival igre Zlatibor…

26 Jun 2022, 12:31

DruštvoDodeljena priznanja "Vidovdanski…

Vidovdanske kulturne svečanosti održane su  u subotu, 25. juna, u Kulturnom centru na Zlatiboru…

26 Jun 2022, 12:29

Kursna lista