Kasne rešenja za porez na imovinu, ali kamata će morati da se plati
   12 May 2022, 9:57    Beograd    rts    Elena Marjanović


Kasne rešenja za porez na imovinu, ali kamata će morati da se plati

Do sredine maja treba da se plati druga rata poreza na imovinu. Međutim, ni ove godine mnogi građani još nisu dobili rešenje o porezu za ovu godinu. Sve više opština šalje ih elektronski ali za to je potreban nalog na e-Upravi. Nema najava da će rešenja početi da stižu na vreme svima, ali ostaje pravilo - ko zakasni sa uplatom, kamatu mora da plati.


Ništa nije sigurno - osim poreza i smrti, čuvena je rečenica Bendžamina Frenklina aktuelna do danas. Vlasnici nekretnina znaju da moraju da plate porez i znaju rokove.

  Međutim, često ne znaju tačan iznos jer rok za plaćanje rate prođe pre nego što rešenje stigne.

Među 140 opština i gradova većina bi da što više poreskih rešenja šalje u elektronsko sanduče. Niš ih je poslao 22.000.

"Svi oni koji nemaju nalog u e-Upravi i nemaju elektronsku poštu, dobiće rešenja u štampanom obliku, preko pošte, ako ga nisu do sada dobili. Imam informaciju da je samo tokom jučerašnjeg dana 40.000 rešenja uručeno preko pošte", kaže Nina Ilić, v. d. zamenica načelnika za finansije u Nišu.

Direktor švajcarskog programa za porez Aleksandar Grunauer ističe da neki građani do sada nisu dobili rešenje i treba da uplate drugu tranšu poreza na imovinu, bez toga da imaju rešenje pred sobom u papirnoj formi.

"Mogućnost da se izbegne, da građani moraju da plaćaju kamatu koja sledi ako ne izmirite troškove - jeste da uzmete rešenje iz prethodne godine i prema ritmu tom uplaćujete za ovu godinu da biste bili sigurni da pokrivate celu tranšu", objašnjava Grunauer.

Nadležni kažu - Zakonom nije propisan rok za dostavljanje poreskih rešenja za tekuću godinu.

"Građani koji nisu još uvek dobili rešenja bilo elektronski bilo poštom imaju obavezu da 16. maja uplate kvartalnu obavezu po prošlogodišnjem rešenju u visini poslednjeg kvartala za prošlu godinu. Zakon nije propisao u kom roku lokalne poreske administracije moraju doneti rešenja - donosi se u toku godine", kaže Violeta Nićiforović iz Sekretarijata za javne prihode Grada Beograda.

U Srbiji više od 80 odsto domaćinstava ima pristup internetu, podaci su Zavoda za statistiku. Drugi podaci ukazuju na to da polovina populacije starije od 15 godina ne zna nijednu osnovnu veštinu potrebnu za njegovo korišćenje.

To, kao i kamata zbog probijanja roka, može da predstavlja problem svima koji nisu dobili račun u kućno sanduče, i na vreme.Slične vesti

Reforma Poreske uprave, predlozi NALED-a

22 Nov 2022, 11:12

U okviru procesa reformi Poreske uprave od sledeće godine bi trebalo da prestane obaveza podnošenja poreske prijave…

Rok za četvrtu ratu poreza na imovinu 14. novembra

12 Nov 2022, 11:06

Četvrta rata poreza na imovinu fizičkih lica za ovu godinu dospeva na naplatu u ponedeljak. Narodna banka Srbije podseća…

Lokalna poreska administracija radiće naredne dve subote

1 Nov 2022, 11:09

Lokalna poreska administracija radiće sa strankama naredne dve subote, 05. i 12. novembra 2022. godine od 8 do 12 sati zbog…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

EkonomijaSeptembarske zarade: Kostolac…

U Gradskoj opštini Kostolac je opet zabeležena prosečna zarada koja je veća od republičkog…

27 Nov 2022, 10:45

DruštvoRužić: Kazne su jasno definisane,…

Kazne za vršnjačko nasilje su jasno definisanje ali je od kazni važnije da se radi na prevenciji,…

27 Nov 2022, 10:20

DruštvoDanas su Božićne poklade - poslednji…

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik posvećen Svetom apostolu Filipu,…

27 Nov 2022, 10:16

Kursna lista