Karavan alergija širom Srbije deli znanje o reakcijama na alergene, dijagnostici i terapijama
   15 Apr 2024, 11:09    Beograd    rts    Elena Marjanović


Karavan alergija širom Srbije deli znanje o reakcijama na alergene, dijagnostici i terapijama

Nacionalni Karavan alergija 2024. krenuo je početkom meseca iz Čačka, preko Zrenjanina i nastavlja putovanje po Srbiji. U trenutku kada je sve više alergena u vazduhu, kada polen trave i biljaka porani za mesec dana, a mace sa topola zabele priobalja i parkove, dobro je da znamo kako da prepoznamo alergijske reakcije kod dece i starijih i kako da pravilno reagujemo na njih.


Broj obolelih od različitih vrsta alergija je u porastu i alergije su danas već dobile status oboljenja 21. veka, kao najčešća hronična bolest u svetu i kod nas. Podaci upozoravaju da svaki drugi čovek u Evropi ima simptome alergija.


„Alergije su najzastupljenije hronično oboljenje u Evropi, tako i kod nas. Procenjuje se da će do 2025. godine polovina stanovništva imati neko alergijsko oboljenje“, kaže Snežana Šundić Vardić, predsednica Nacionalnog udruženja „Alergija i ja“.


Prema njenim rečima, alergije nisu samo kijavice u proleće koje se javljaju kao reakcija na polen već mnogo više od toga – i atopijski dermatitis, alergije na hranu, odnosno nutritivne alergije i alergijska astma.


„Fokus u našoj komunikaciji ka društvu, ka pacijentima i ka stručnoj javnosti, takođe, je, pre svega, razvijanje svesti o alergijama i pravovremeno dijagnostikovanje kao i lečenje, adekvatno lečenje“, navela je Snežana Šundić Vardić.


Precizna i pravovremena dijagnoza alergije ključna


Prvi korak u pravilnom dijagnostikovanju je odlazak kod alergologa, otorinolaringologa, pulmologa, dermatologa, u zavisnosti od vrste alergije i sve simptome koje imamo obavezno saopštimo lekaru.


Između 50 i 80 odsto pacijenata ima alergijski rinitis, 60 odsto beba atopijski dermatitis, a kod 50 odsto dece sa atopijskim dermatitisom razvije se astma, 40 odsto sa ekcemom ima alergiju na hranu, a 20 odsto dece ima alergiju na hranu.


„Alergije nisu samo kijavica da ih lečimo maramicama, to je mnogo više od toga, one mogu biti i smrtonosne, kada govorimo o nutritivnim alergijama, venomima insekata“, upozorila je Šundić Vardić.


Oko 20 odsto pacijenata koji imaju alergije, ima svakodnevni strah od razvijanja nekih dodatnih simptoma i zbog toga je Nacionalno udruženje „Alergija i ja“ pokrenulo Karavan alergija.


„Ovo je druga faza Karavana. Idemo u vrtiće i škole da omogućimo bolje razumevanje alergija i alergijskih reakcija i da pokažemo pravovremeno reagovanje u slučaju alergijskih reakcija“, istakla je Šundić Vardić dodajući da u Srbiji na pozitivnoj listi još nema lekova poput adrenalinskog injektora epinefrina.Slične vesti

U Domu zdravlja Golubac 19. maja preventivni pregledi građana

18 May 2024, 13:21

U Golupcu i još  u oko 160 zdravstvenih ustanova širom Srbije u nedelju 19-og maja  u Domu zdravlja…

Besplatni preventivni pregledi u Opštoj bolnici i Domu zdravlja Požarevac

17 May 2024, 12:16

Opšta bolnica Požarevac i Dom zdravlja organizuju besplatne preventivne preglede, radi blagovremenog otkrivanja stanja…

Najveće pretnje po oči dijabetes i plava svetlost, čim primetite problem sa vidom obratite se oftalmologu

17 May 2024, 10:46

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, oko 2,2 milijarde ljudi suočava se sa nekim oblikom oštećenja vida,…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

PoljoprivredaFalsifikovan med problem pravih…

Lošija pčelinja paša dovodi često do pojave veće količine falsifikovanog meda…

21 May 2024, 12:12

PolitikaĐurić: Očekujem borbu do poslednjeg…

Velika i snažna borba traje u Njujorku, poručuje šef srpske diplomatije Marko Đurić…

21 May 2024, 11:30

DruštvoDanas je Sveti Jovan Bogoslov,…

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Svetog Jovana Bogoslova. Apostol i jevanđelista…

21 May 2024, 11:02

Kursna lista