Kampanja "Ne pali strnjiku!" i u Braničevskom okrugu
   30 Aug 2021, 13:20    Požarevac    SATTV    Marija Vajner


Kampanja "Ne pali strnjiku!" i u Braničevskom okrugu

U okviru kampanje „Ne pali strnjiku!“, u Požarevcu je danas održana tribina na kojoj su učestvovali predstavnici ministarstava poljoprivrede, ekologije i unutrašnjih poslova. Cilj je podizanje svesti javnosti o velikoj opasnosti i potencijalnoj šteti koju može prouzrokovati praksa nesavesnog spaljivanja strnjike na otvorenom prostoru.

Ministarstvo zaštite životne sredine, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvom unutrašnjih poslova, Programom Ujedinjenih nacija za razvoj i Globalnim fondom za životnu sredinu, sprovodi kampanju „Ne pali strnjiku!“, s ciljem podizanja svesti javnosti o velikoj opasnosti i potencijalnoj šteti koju može prouzrokovati praksa nesavesnog spaljivanja strnjike na otvorenom prostoru.

Opasnost od paljenja strnjike je višestruka – od ugrožavanja materijalnih sredstava i materijalnih dobara, preko direktnog ugrožavanja saobraćaja usled produkata sagorevanja, istakao je za Info sat Nikola Mikić, komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Požarevac. Veliki broj požara vatrogasno-spasilačkih jedinica su požari na otvorenom.

Domaćin tribine je Poljoprivredna savetodavna stručna služba u Požarevcu. Imajući u vidu da je služba povezana sa poljoprivrednim proizvođačima, kroz ovu tribinu je ukazano na štetu koju nanosi paljenje strnjike na poljoprivredno zemljište.

Spaljivanje žetvenih ostataka je zakonom zabranjeno i kažnjivo, rečeno je pored ostalog na tribini. Paljenje strnjike je krivično delo izazivanja opšte opasnosti. Vlasnik poljoprivrednog gazdinstva gubi pravo na podsticajna sredstva u poljoprivredi na period od dve godine. Za fizička lica predviđena je kazna od 100.000 dinara, dok je za pravna lica od 300.000 do milion dinara. Izazivač požara je dužan da nadoknadi troškove intervencije vatrogasaca.

U okviru kampanje, Ministarstvo zaštite životne sredine zajedno sa partnerima organizuje edukativne skupove u Požarevcu, Valjevu, Bačkoj Topoli, Sremskoj Mitrovici, Nišu, Arilju i Jagodini, s obzirom na to da je prema informacijama dobijenim od strane Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, na teritoriji ovih lokalnih samouprava tokom prethodnih godina zabeležen veći broj požara na otvorenom.



Slične vesti

Povećana opasnost od požara tokom grejne sezone

16 Jan 2024, 11:32

Grejnu sezonu karakteriše povećanje broja požara na građevinskim objektima čiji se uzroci mogu svrstati u ljudski…

MUP:Oprez sa pećima na čvrsta goriva ili struju

11 Jan 2024, 12:16

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Sektor za vanredne situacije apelovao je danas na građane da, kako bi se izbegli…

Požari najčešće posledica ljudske nepažnje, o čemu voditi računa tokom grejne sezone

22 Dec 2023, 11:00

U odnosu na prošlu godinu broj stradalih u požaru i od eksplozija manji je za više od 5 odsto, dok je broj…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista