KAKVA SU OČEKIVANJA OD NOVE RADNE GRUPE ZA MALINU
   11 May 2020, 11:19        AGRO VESTI    Tatijana Spasojević


KAKVA SU OČEKIVANJA OD NOVE RADNE GRUPE ZA MALINU

Iako srpska malina ima veliki potencijal, proizvođači u našoj zemlji se iznova i iznova suočavaju sa mnogim problemima kako u proizvodnji, tako i u plasmanu ovog voća. Da li će Radna grupa za unapređenje proizvodnje i tržišta maline u Srbiji, koja je nedavno osnovana, uspeti da pomogne srpskom malinarstvu?
 
Grupu je formirala Vlada Srbije, a kako prenose mediji, u rad će biti uključena ministarstva poljoprivrede, finansija i trgovine, profesori Poljoprivrednog fakulteta i Instituta za voćarstvo, hladnjače i asocijacija malinara.

Kako se navodi, ovaj tim će sagledati aktuelnu situaciju u oblasti malinarstva, sa posebnim osvrtom na kritične tačke u tržišnom lancu proizvodnje maline, od rasadničarske proizvodnje do plasmana na tržište.
Na pitanje šta smatra da su postojeći i aktuelni problemi u malinarstvu i koja bi bila njihova rešenja, iz Ministarstva poljoprivrede do objavljivanja ovog teksta nije stigao odgovor. Nije bilo povratne informacije ni na pitanja na koji način će radna grupa uticati na tu cenu maline, koja pravila će ustanoviti u vezi sa otkupom.
Na pitanje koji su rezultati prve Radne grupe za izradu strateškog dokumenta za unapređenje proizvodnje i tržišta maline u Republici Srbiji i koji je doprinos dala srpskom malinarstvu, takođe nije dat odgovor.
Jedan od poznatih stručnjaka za jagodasto voće u našoj zemlji dr Aleksandar Leposavić, koji je bio član radne grupe formirane 2018. godine, ocenjuje da ta radna grupa nije dala nijedan odgovor na probleme malinara. Na pitanje na šta bi, pre svega, trebalo da se fokusira ova novoformirana, odgovara ”na sve ono što nije uradila 2018. godine”. “Posle prvog sastanka, kada sam video odsustvo kompetentosti stručnog i reprezentativnosti proizvođačkog i prerađivačkog sastava dao sam ostavku.

Isto tako, u 2019. godini formirana je Radna grupa za utvrđivanje razloga sušenja malinjaka, odnosno razloga smanjenja prinosa u rodnim zasadima u Srbiji. Ni tada, a ni danas članovi te Vladine grupe nisu odgovorili na postavljene zadatke pa su nezadovoljni proizvođači iz okoline Arilja u svojoj režiji doveli fitopatologe iz Ruske federacije”, kaže Leposavić i dodaje da je to bio svojevrsni ”šamar” srpskoj struci i nauci, ali ni ruski stručnjaci nisu dali odgovore na razloge lošeg stanja u malinjacima.

“Zbog svega ovoga, srpski malinari su bili prilično nezadovoljni radom Vladinih radnih grupa, njihovim učinkom na terenu i nepružanjem nijednog odgovora, tako da ja ne očekujem apsolutno ništa od ove novoformirane radne grupe”, navodi on. “U komunikaciji sa proizvođačima i prerađivačima, mogu da kažem da je opšti stav da ljudi više uopšte nemaju poverenja u ta tela, jer su pokazala da nemaju nikakav kredibilitet i da se ne zna koja je svrha njihovog postojanja”, zaključuje Leposavić.Slične vesti

Poljoprivrednici i dalje izbegavaju da plaćaju osiguranje

26 May 2020, 12:24

U našoj zemlji osigurano svega 12 odsto ukupnih poljoprivrednih površina koje se obrađuju, pokazuju poslednji…

KIŠA DOBRODOŠLA ZA SVE USEVE U BRANIČEVSKOM OKRUGU

22 May 2020, 11:46

KIŠA KOJA JE PALA PRETHODNIH DANA  POGODOVALA JE SVIM  USEVIMA A IZ POLJOPRIVREDNE SAVETODAVNE STRUČNE…

PRIMENA DOBRE HIGIJENSKE POLJOPRIVREDNE PRAKSE U VREME EPIDEMIJE KORONA VIRUSA

18 May 2020, 13:56

IZ POLJOPRIVREDNE SAVETODAVNE STRUČNE SLUŽBE POŽAREVAC STIGLO JE SAOPŠTENJE O SPROVOĐENJU HIGIJENSKIH MERA ZAŠTITE…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoEPIDEMIJA JENJAVA U BRANIČEVKOM…

IZ ZAVODA ZA  JAVNO ZDRAVLJE POŽAREVAC PORUČUJU DA  EPIDEMIJA JENJAVA U BRANIČEVKOM…

27 May 2020, 13:55

DruštvoVulin: Vojna neutralnost je naš…

Vojna neutralnost je naš najčasniji izbor, kaže ministar odbrane i predsednik Pokreta…

27 May 2020, 13:29

DruštvoMinistar Ljajić: Nadam se da odluka…

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je da se nada da odluka Crne…

27 May 2020, 13:27

Kursna lista