Kako žetva odmiče, i cene soje i kukuruza rastu
   17 Sep 2020, 10:20    Beograd    agronews    Elena Marjanović


Kako žetva odmiče, i cene soje i kukuruza rastu

Žetva soje i kukuruza je u punom jeku, a sa prvim otkosima i počele su priče o ceni ovogodišinjeg roda, potkrepljene dobrom cenom suncokreta.
 
Suncokret je na kraju žetve dostigao 38 dinara za kilogram i kod ratara ulio poverenje da ga vredi sejati i dogodine. Doduše, dobroj ceni suncokreta dopreneli su i slabiji prinosi, posebno u južnom i srednjem Banatu, pa je nacionalni prinos umesto očekivane 3,2 tone po hektaru, ove godine 2,9 tone.
Za razliku od suncokreta, koji naši poljoprivrednici nemaju uslova da čuvaju pa ga pravo sa njiva moraju nositi otkupljivačima, zrno soje i kukuruza se lako čuva i u tom pogledu zemljoradnici neće imati dilema ako im cena ne bude odgovarala.
Prve količine ranih hibrida soje prodate su za 38 din/kg, a sada kilogram košta 44 dinara, sa PDV-om, što ukazuje na to da, kao i kod suncokreta, kako žetva odmiče, i cena blago raste.
Dokle će dogurati, videće se u narednom periodu, u zavisnosti od ponude i tražnje, cene na međunarodnom tržištu i prinosa koje budu imali SAD, Kina i Brazil. Trenutno, žeteocima najviše odgovara vreme da posao na 230.000 hektara, koliko je pod sojom, obave kako treba.
Agrarni analitičar iz Novog Sada Žarko Galetin ukazuje na to da je kilogram soje u prošlogodišnjoj žetvi koštao 35 dinara i da bi, u odnosu na prošlogodišnju žetvu, tokom ove ekonomske godine ona mogla imati solidnu cenu, a to znači da bude deset odsto skuplja u odnosu na trenutnu i bude oko 48 dinara.
Prinosi soje prema prvim žetvama ne obećavaju da ćemo je imati koliko smo očekivali – 3,5 tone po hektaru, već da će je biti oko tri tone, kaže Galetin.
Ali, kako dodaje, mada je nećemo imati koliko smo očekivali, cena neće ići znatno naviše i u narednom periodu se ne očekuju nagli cenovni skokovi.
Prema Galetinovim rečima, prinosi kukuruza biće najbolji u odnosu na druge ratarske kulture, ali, uprkos tome što je dobro rodio, već na početku žetve skuplji je u odnosu na isti period lane. Prošle godine koštao je između 14 i 15 dinara, a sada je 15,5.
Za kukuruz će ova godina biti dobra i u pogledu prinosa i u pogledu cene, navodi Galetin, i dodaje da su očekivanja da kukuruza bude sedam tona po hektaru, a kilograma zrna u narednim mesecima se kreće oko 18 dinara. Tom cenom ratari kažu da bi bili zadovoljni, mada ima i onih koji smatraju da novo zrno kukuruza treba da vredi 25 dinara.
Iz Agrarnog saveza Srbije poručuju da bi i sadašnjom cenom od 15,5 dinara zemljoradnici imali računa da ga seju i dogodine, a posebno ako ga budu čuvali i prodali za 18 dinara. U tom slučaju, ističu u Savezu, ne bi zaradili samo veliki proizvođači već bi pristojnu zaradu imali i mali, koji kukuruza imaju do desetak hektara.
Cena soje, naglašavaju u tom udruženju, trebalo bi da bude 48 dinara i to, ističu, soja će dostići u naredom periodu.
Naši izvoznici prodaju soju skuplje od one po kojoj kupuju od poljoprivrednika jer domaća soja nije genetski modifikovana kao inosoje, i tu našu zdravu domaću soju treba da plate nama, ratarima, kaže Nenad Manić iz Agrarnog saveza Srbije.



Slične vesti

U opštini Golubac kasni berba kukuruza a setva ozimih useva na početku

23 Oct 2023, 13:06

U opštini Golubac berba kukuruza je u punom jeku na zasejanih 4.500 hektara I do  danas obavljena je na 70 odsto…

Kukuruza će biti za izvoz, ali je pitanje da li ćemo moći da ga isporučimo kupcima

5 Oct 2023, 10:30

Ove godine očekuje se da rod kukuruza bude između 6,2 i 6,7 miliona tona. To znači da ćemo za izvoz imati više od dva miliona…

Prinos kukuruza od skoro 15.000 tona po hektaru na oglednom polju u srcu Stiga

23 Sep 2023, 13:33

U stiškoj ravnici, u naselju Kurjače, petak je bio dan za skidanje kukuruza na oglednoj parceli površine četiri,…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

PolitikaStarović za RTS: Usvajanje preporuke…

Odluka Političkog komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope da usvoji preporuku…

29 Mar 2024, 12:07

Vremenska prognozaPrognoza za subotu, 30. mart 2024.

SRBIJA: U subotu pretežno sunčano i vrlo  toplo za ovo doba godine.…

29 Mar 2024, 11:28

SportDFL: Požarevac - Smederevo

Derbi 21. kola  i drugoj futsal ligi Srbije igra se u subotu Požarevcu. Sastaju se Požarevac…

29 Mar 2024, 11:18

Kursna lista