KAKO SU NAS ARAPI NAUČILI DA PRAVIMO DOMAĆU RAKIJU
   12 Jan 2017, 1:43        Sattv    Maja Kostić


KAKO SU NAS ARAPI NAUČILI DA PRAVIMO DOMAĆU RAKIJU

Poklon od Arapa  ili kako se društvo kontrolisalo alkoholom
 
Pred kraj prvog milenijuma nove ere najveći I najnapredniji grad u Zapadnoj Evropi nije bio Rim, Vizantion ili London. Bila je to Kordoba, glavni grad arapske Andaluzije u današnjoj južnoj Španiji. Kordoba je bila prepuna parkova, palata, popločanih ulica, imala je ulično osvetljenje sa uljanim lampama, sedam stotina džamija, tri stotine javnih kupatila I razvijen sitem za odvodnjavanje I kanalizaciju. Možda je najinpresivnija od svega bila gradska bibliotke koja je završena negde oko 970. godine n. e. I koja je imala gotovo pola miliona knjiga. Kordoba je bila samo jedan od većih naučnih centara u arapskom svetu I na svom se vrhuncu prostirala od Pirineja u Francuskoj do Palmira u Centralnoj Aziji I dalje južno sve do doline reke Ind u Indiji.
Arapski naučnici su usavršili postupak koji se sastojao od pretvaranja tečnosti u paru a zatim kondenzovanje te pare da bi se razdvojili I pročistili njeni sastojci, jednom rečju, sproveli proces destilacije. Džabir ibn Hajan se smatra rodonačelnikom jer je izmislio moderni aparat za destilaciju, odnosno kazan za pečenje rakije, u kojem su on I drugi arapski alhemičari u svojim eksperimetima destilovali vino I druge supstance.
Destilacijom vino postaje mnogo jače zato što je tačka ključanja alkohola sedamdeset osam stepeni, niža od tačke ključanja vode, sto stepeni. Kondenzacijom ove pare zasićene alkoholom dobija se tečnost sa mnogo većim procentom alkohola od vina. Trezveni arapski naučnici koji su prvi destilisali vino smatrali su da je dobijena tečnost prosto jedan alhemijski proizvod ili lek, a ne piće za svakodnevnu upotrebu. Tek kada se poznavanje procesa destilacije proširilo na hrišćansku Evropu destilovana pića počela su široko da se konzumiraju.
Jedne zimske noći 1386. godine pozvani su dvorski lekari u spavaće odaje Šarla II Navarskog, vladara malog kraljevstva u severnoj Španiji. Bio je omražen, a najlepša zabava mu je bila da smišlja zavere protiv svog tasta, kralja Francuske. Sada, posle noći provedene u pijančenju I razvratu, Šarla je oborila visoka temperature I paraliza. Njegovi lekari su rešili da primene novi lek za koji se pričalo da ima čudovronu moć izlečenja I da njegovoj upotrebi prethodi gotovo magijski proces: destilacija vina.
Destilovano vino je u Evropi proglašeno čudotvornim novim lekom I dobilo je ime aqua vitae – voda života. Zapravo smatrali su da je to voda besmrtnosti. Produžava život, otklanja neraspoloženje, jača srce I održava mladost.
Lekari Šarla Lošeg  uvili su kraljevsko telo u čaršave potopljenje u aqua vitae, nadajući se da će ova magična tečnost izlečiti njegovu paralizu. Lečenje se, međutim, završilo katastrofalno: jedan nepažljivi sluga je slučajno zapalio čaršave I kralj je momentalno nestao u plamenu.
Tokom 15. veka, destilovano vino se više nije tretiralo samo kao lek, već  je polako postojalo društveno piće. Privlačnost je bila u tome što se lako I brzo opijalo. Destilovana pića postala su posebno popularna u hladnim klimatrskim pojasevima Severne Evrope gde je vina bilo malo I po visokim cenama. Destilovano vino ili voda života je dobila naziv Whiskey I brzo je postala sastavni deo irskog stila života. Na drugim mestima u Evropi, u Nemačkoj, zvalo se Branntwein, a na engleskom Brandy.
Masovnog ropstva nije bilo u Evropi od doba Rimljana, u velikoj meri zbog religijskih razloga, jer je hrišćanska doktrina zabranjivala međusobno porobljavanje hrišćana. Međutim, ove teološke zabrane prilikom trgovine robljem zanemarivale su se ili ignorisale uz brojna, ali neuverljiva opravdanja. Prvo je bilo da kupovinom robova I njihovim pokrštavanjem Evropljani, zapravo, robove spasavaju od pogršne vere –islama. Zatim se pojavila druga teza: crnci iz Afrike, tvrdili su nekii teolozi, ne pripadaju u pravom smislu ljudkom rodu, te nemaju pravo da postanu hrišćani, I samim tim mogu da se porobljavaju. Prema trećoj teoriji oni su bili “deca Hama” te je njihovo porobljavanje bilo u skladu sa Biblijom. Ipak su evropljani krenuli u osvajanje ostrva I porobljavanje stanovništva. Robovi su bili najbolji u proizvodnji šećera, a ona se drastično povećala 1492. godine kada je Kristofer Kolumbo otkrio Novi svet. Tokom četira naredna veka oko jedanaest miliona robova prevezeno je iz Afrike u Novi svet. Destilovana pića igrala su ključnu ulogu u ovoj nemoralnoj I na lošem glasu trgovini, koja je još I povećana kad su Britanci, Francuzi I Holanđani osnovali plantaže šećerne trske na Karibima tokom 17. veka.
Jednog je septembarskog dana 1647. godine Englez Ričard Lajgon sa palube broda prvi ugledao karipsko ostrvo Barbados. Ispostavilo se, međutim, da je izgled bio samo iluzija jer kada su se Lajgon I ostali putnici  iskrcali sa broda otkrili su da na Barbadosu svom snagom hara kuga. Umesto mesec dana, ostao je tri godine. U roku od jedne decenije Barbados je postao dominantan u trgovini šećera, a kraljevi šećera sa ovih prostora postali su među najbogatijim ljudima u Novom svetu. Naučili su zapravo da fermentišu nusproizvod koji nastaje u procesu proizvodnje šećera I da ga zatim destilišu kako bi dobili veoma jako alkoholno piće. Portugalci su ga nazvali brendi od trske I pravili su ga od pene koja se dobija kada sok od trske proključa.
Dobijeno piće je dobilo naziv “đavolji ubica. Svi ga konzumiraju. Dobilo je naziv Rumbulion, reč koja potiče od slenga sa juga Engleske a znači “tuča ili nasilna gungula”. Verovatno mu je nametnut zato što su se upravo tako često završavala druženja na kojima se pio u preteranim količinama. Rumbulion, koji je vrlo brzo postao poznat pod skraćenicom rum, širio se po Karibima, a zatim I dalje. Davali su ga tek pridošlim robovima kao svojsveni test kvaliteta radne snage, pri čemu su se eliminisali slabi. Kod robova se podsticalo razvijanje zavisnosti od redovnog sledovanja ruma da bi, s jedne strane, mogli da obavljaju teške fizičke poslove koji su se od njih zahtevali I da bi izbrisali tešku stvarnost, s druge. Služilo je I kao sredstvo za stimulaciju. Robovi su nagrađivani dodatnim količinama ruma za hvatanje pacova ili obavljanje posebno neugodnih poslova. Rezultat ovakve politike bio je da je rum postao važan instrument kontrole društva.
Jedan od razloga smrti mornara u to vreme bio je skorbut, bolest nastala usled nedostatka vitamina c. Uzimanje limunovog soka pomaže da ne dođe do ove bolesti. Tako se u rum dodavao limun od 1795. godine I time bitno smanjio broj obolelih od skrobuta. Potpuno suprotna situacija bila je kod francuskih mornara, jer su u dugim plovidbama ispijali vino I rakija. Pošto vino ima vrlo malu količinu vitamina c, a rakija uošte nema, efekat je bio taj da je otpornost Francuza na skrobut umanjena, dok je kod Engleza povećana. Jedinstvena sposobnost Britanske kraljevske mornarice da se izbori sa skrobutom, pomogla im je da udvostruče svoju bojnu gotovost I direktno uticala na konačnu pobedu Britanaca na francuskom I španskom flotom.
Šećer potiče iz Polinezije, prvi put je stigao u Evropu preko Arapa, zatim ga je Kolumbo preneo u Severnu I Južnu Ameriku, I konačno su ga uzgajali robovi iz Afrike. Dobijen destilacijom otpadaka od šećerne treke, rum su konzumirali I evropski kolonizatori I njihovi robovi u Novom svetu. Ovo piće je obeležilo eru istraživanja, ali ni njega ne bi bilo da nije bilo surove trgovine robljem od koje su Evropljani tako dugo okretali glavu. Rum je simbolizovao I trijumf I ugnjetavanje koji su oslikavali prvu eru globalizacije.
 
 
 Slične vesti

Povelje kulture ove godine pripale ženama

10 Dec 2022, 10:39

Povodom završetka Novembarskih dana kulture u Požarevcu, uručene su Povelje kulture za 2022. godinu, a ove godine…

Bogat program Centra za kulturu Kostolac u narednoj godini

17 Oct 2022, 9:34

Odbornici Skupštine Gradske opšptine Kostolac izglasali su program Centra za kulturu  Kostolac za 2023.…

Biblioteka Veljko Dugošević u Golupcu obeležila svetski Dan mladih

13 Aug 2022, 15:09

Od 2000. godine se, na inicijativu Ujedinjenih nacija, svakog 12. avgusta obeležava Međunarodni dan mladih. Ovaj datum ima…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

Vremenska prognozaPROGNOZA ZA UTORAK, 31. Januar…

SRBIJA: U utorak sa slabim mrazem ujutru i pretežno oblačno sa…

30 Jan 2023, 12:40

DruštvoRazvoj seoskog turizma u opštini…

Turizam je svakako ona privredna grana od koje građani opštine Kučevo mogu očekivati…

30 Jan 2023, 12:24

HronikaVozio traktor sa upravljao sa…

utrašnjih poslova u Požarevcu, proteklog vikenda, isključili su iz saobraćaja šestoricu…

30 Jan 2023, 11:24

Kursna lista