Kako se prijaviti za subvencije za zamenu stolarije, izolacije, fasade, solarne panele?
   12 Jun 2024, 12:48    Beograd    Ministarstvo rudarstva i energetike    Marija Vajner


Kako se prijaviti za subvencije za zamenu stolarije, izolacije, fasade, solarne panele?

U Srbiji se troši tri i po puta više energije u odnosu na evropski prosek zbog čega država pruža podršku građanima da zamene dotrajalu stolariju, fasadu, izolaciju, neefikasne kotlove, ali i da postave solarne kolektore i panele za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe.

U uslovima energetske krize, veća energetska efikasnost u domaćinstvima postaje sve značajnija tema, kako zbog kućnih budžeta tako i zbog zaštite životne sredine. Sprovođenje mera energetske efikasnosti donosi mnoge prednosti kao što su ušteda novca, povećanje komfora stanovanja ali i vrednosti nekretnine u kojoj živite.

Za subvencije koje u zavisnosti od paketa mera mogu da idu i do 65 odsto vrednosti investicije, građani mogu da konkurišu u 137 gradova i opština sa kojima je Ministarstvo rudarstva i energetike zaključilo ugovor o sufinansiranju programa. Za te namene država je ove godine obezbedila više od dve milijarde dinara, čime se stiču uslovi za energetsku sanaciju oko 12.000 domaćinstava.

Od juna se u lokalnim samoupravama očekuje raspisivanje javnih poziva za građane tako da je važno da pratite internet stranice svojih lokalnih samouprava u kojima se možete i raspitati kada je planirano raspisivanje javnog poziva.

Dokumentacija koja je potrebna za prijavljivanje:
1. Preuzmite prijavni obrazac na sajtu opštine/grada ili u njihovim prostorijama.
2. Pozovite jednog od ponuđenih dobavljača sa sajta opštine/grada, kako biste dobili predračun za radove koje želite da sprovedete u svom domaćinstvu da bi ga energetski unapredili.
3. Fotokopirajte račun za struju za neki od prethodnih meseci, u kom morate da imate potrošnju veću od 100 kWh.
4. Očitajte ličnu kartu.
5. Pripremite kopiju dokaza o vlasništvu i legalnosti objekta za koji konkurišete.
6. Dostavite u zatvorenoj koverti (lično na portirnici grada/opštine ili preporučenom poštom) sve popunjene i potpisane prijavne obrasce, uz svu prateću dokumentaciju, sa naznakom ,,Prijava za javni konkurs za sufinansiranje mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova - ne otvarati'', sa punom adresom pošiljaoca na poleđini koverte.

Novina je da se od ove godine u 44 grada i opštine raspisuju i javni pozivi za energetski ugrožene kupce koji mogu da dobiju subvencije do čak 90 odsto ukupne vrednosti energetske sanacije domaćinstva.

Oko 10.000 domaćinstava dobilo je bespovratna sredstva za energetsku sanaciju prošle godine dok će se do kraja 2027. godine, kroz projekat koji se realizuje u saradnji sa Svetskom bankom, sanirati više od 50.000 domaćinstava.

Na energetsku efikasnost gleda se kao na novi izvor energije. Ulaganjem u energetsku efikasnost ne samo da čuvate svoj kućni budžet već i doprinosite globalnim naporima za očuvanje naše planete. Iskoristite priliku da uz pomoć države vaš dom učinite udobnijim i ekonomičnijim i investirajte u veću energetsku efikasnost.Foto: Ilustracija/PixabaySlične vesti

Sanacija krova na zgradi u kojoj je smešten legat Miodraga Markovića

20 Oct 2020, 11:43

U toku radovi na sanaciji krova na zgradi legata Miodraga Markovića, ali radovi stoje

Sanacija krova na zgradi…

RADOVI NA REKONSTRUKCIJI I ISTRAŽIVANJU NA RAMSKOJ TVRĐAVI PO PLANU

19 Jun 2018, 13:03

Od aprila ove godine, kada je započela nova sezona radova na Ramskoj tvrđavi, na ovoj srednjovekovnoj lepotici neumorno…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoKlima nam bira destinacije za…

Promena klime donosi i promene na turističkim mapama Evrope. Sever kontinenta postaje sve…

23 Jul 2024, 12:49

DruštvoSeničić: Klasične programe za…

O odmorima, Olimpijskim igrama, putovanjima tokom leta, turističkim agencijama, ponudama sadržaja,…

23 Jul 2024, 12:45

Društvo"Porše"verovatno ne…

Sve je više informacija da je neki proizvod opasan po zdravlje korisnika i da se povlači…

23 Jul 2024, 12:42

Kursna lista