KAKO SE HRANITI U VREME PANDEMIJE
   28 Apr 2020, 13:19    Požarevac    Sat Tv    Maja Stepanović


KAKO SE HRANITI U VREME PANDEMIJE

SUBSPECIJALISTA ZA DIJETETIKU DR SAŠA DRAŽILOVIĆ IZ ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVLJE POŽAREVAC SAVETUJE DA SE U OVOM PERIODU KADA SMO IZLOŽENI VEĆEM STRESU I SMANJENOJ FIZIČKOJ AKTIVNOSTI  KONZUMIRA PRAVILNA ISHRANA KOJA PODRAZUMEVA VEĆI UNOS VOĆA, POVRĆA, PROTEINA ORGANSKOG POREKLA A IZBEGAVANJE NEZDRAVIH MASTI, ŠEĆERA, ADITIVA

Tokom pandemije korona virusa, pored izuzetno važnih mera higijene, koje uključuju socijalno distanciranje, boravak u kući , nošenje maski, redovno i temeljno pranje ruku, kao i redovnu upotrebu dezinfekcionih sredstava, izuzetno je značajno da se obrati pažnja na ishranu, koja je inače uvek preduslov dobrog telesnog i duševnog zdravlja. Pri izboru hrane posebno treba obratiti pažnju na redovno unošenje raznovrsnih namirnica, sa akcentom na one  koje  jačaju naš imunološki sistem.

Imunološki sistem predstavlja odbranu našeg organizma koji nas štiti od određenih spoljašnjih faktora pa i od ove novonastale opasnosti.  Dok osobe  sa jakim imunitetom skoro bez problema izlaze na kraj sa osnovim uzročnicima bolesti kao što su virusi, bakterije i gljivice, kod osoba sa oslabljenim  imunološkim sistemom,  antitela organizma nisu sposobna  da se izbore sa pomenutim uzročnicima bolesti i njihovim toksinima. Pad imuniteta sem sklonosti ka češčim infekcijama ima za posledicu pojavu alergija, pa čak i malignih bolesti. Slabljenje imuniteta najčešče izazivaju:  stres, nepravilna ishrana (prejedanje ili gladovanje), previše intelektualnog i fizičkog rada, nedovoljno sna (nekvalitetan odmor), neadekvatna higijena, prekomerna konzumacija alkohola i duvana, nedovoljno fizičke aktivnosti, preterano izlaganje suncu ili hladnoći,  nedostatak sna i nedovoljno kvalitetan odmor  a može da se javi i u okviru raznih hroničnih oboljenja. Obzirom da neke od pomenutih rizičnih situacija  imamo upravo u ovom periodu  neophodna je pojačana briga o imunom sistemu što se postiže raznovrsnošću u ishrani i obezbeđenjem unosa namirnica koje sadrže vitamine D,C,A i E.  Cinka, Selena i Magneziuma kojih ima u Citrusnom voću Belom I crvenom luku,  Crvenoj paprici,  Semenkama suncokreta, raznim prirodnim čajevima…I drugo. U redovnim uslovima, Pravilna ishrana neophodna za jačanje i poboljšanje imuniteta podrazumeva veći unos voća, povrća, proteina organskog porekla a izbegavanje nezdravih masti, šećera, aditiva i veštačkih ukusa koji su nezaobilazni deo gotovih svih prehrambrenih proizvoda.   

  Pravilna ishrana u vanrednom stanju mora biti prilagođena novonastalim okolnostima i od posebnog je značaja za, malu decu, trudnice i starije osobe. U pogledu ishrane uz upotrebu higijenski ispravne hrane, vode za piće kao i korišćenje ličnog tanjira i pribora za jelo, tri obroka dnevno bi bilo sasvim dovoljno za ukupne dnevne energetske i nutritivne potrebe. Naravno zbog smanjenog kretanja, neophodno je  smanjiti  uobičajeni unos hrane, ili da se za ishranu koristi manji tanjiri nego inače, pri čemu  bi polovina tanjira trebala da bude  zeleno lisnato ili neko drugo sezonski sveže povrće . Jedna četvrtina  tanjira bi bila belančevinasta hrana, meso ili meso od ribe a druga četvrtina skrobna hrana kao što je hleb. Neophodno je svakodnevno unositi dovoljno tečnosti od dva do tri litra, u vidu higijenski ispravne vodovodske vode za piće ili flaširane negazirane slabo-mineralne vode., kao i limunade i čajeve sa eventualnim dodatkom meda. Ne preporučuju se gazirani I negazirani sokovi kao ni sirupi sa puno šećera koji se proizvode u domaćinstvima. Predlaže se izbegavanje  konzumacije slatkiša, grickalica, jer se u ovim okolnostima skrivene kalorije koje su prisutne u ovim namirnicama  sigurno ne mog potrošiti.              

                                                                                                   
 Nervozu, strahove i uopšte negativne misli poželjno je odagnati čitanjem knjiga ili nekim korisnim kućevnim aktivnostima za koje ranije nije bilo vremena. Profesionalni sportisti su se već organizovali kako u pogledu ishrane tako I u pogledu vezbanja u novonastalim okolnostima , jedino ih treba posetiti da vežbe u kućnim uslovima ne mogu da potroše onoliko kalorija kao kad se izvode redovni, standardni treninzi.

Kada su u pitanju hronični bolesnici treba podsetiti da osobe koje imaju bolesti bubrega, bolesti jetre ili giht moraju značajno da smanje unos mesa, mleka I jaja odnosno proteina koji se u njima nalaze dok osobe koje boluju od šećerne bolesti treba da kontrolišu glikemiju I vode računa o unosu šećera kroz namirnice sa većim glikemijskim indeksom.



Slične vesti

MIHAJLOVIĆ: PRVI LETOVI 21. MAJA, PUTNICI DA SE PRIDRŽAVAJU MERA

16 May 2020, 12:25



Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potvrdila je danas da će prvi avio-letovi…

I U POŽAREVCU MASOVNO TESTIRANJE

6 May 2020, 14:28

U POŽAREVCU I U BRANIČEVSKOM OKRUGU IĆI ĆE SE NA MASOVNO TESTIRANJE SVIH KOJI SU PRELEŽALI COVID 19 KAKO BI SE SAZNALO TO…

Sutra uplaćujemo prvi minimalac za 1,055 miliona radnika

6 May 2020, 13:39

Ministar finansija Sinisa Mali najavio je da će sutra biti uplaćeno oko 32 milijarde dinara za prvi minimalac za 1,055 miliona…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

EkonomijaMali za RTS: Finansije su nam…

Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda ocenila je sve aspekte srpske ekonomske politike,…

28 Mar 2024, 9:22

DruštvoIstraga ubistva zatvorenika u…

Ne smiruje se bura u javnosti, nakon vesti da je 74-godišnji zatvorenik preminuo u…

28 Mar 2024, 9:19

DruštvoDuži redovi za reklamaciju nego…

Sugrađani se žale da im od Nove godine, nakon hakerskog napada na EPS, stižu uvećani računi…

28 Mar 2024, 9:16

Kursna lista