Kako putuju pi-si-ar testovi od ambulante do laboratorije
   15 Sep 2021, 9:20    Beograd    rts    Elena Marjanović


Kako putuju pi-si-ar testovi od ambulante do laboratorije

Pi-si-ar testovi, od momenta uzorkovanja do obrade u laboratoriji, moraju adekvatno da se čuvaju. Kada transportni frižider stigne do laboratorije, treba da se isprska varikinom i steriliše. Kako izgleda ta procedura?

Pi-si-ar testovi putju u transportnom frižideru. Da bi rezultati bili pouzdani, neophodno je da se uzorci čuvaju na temperaturi do četiri stepena. Dragan Nikolić je jedan od vozača zaduženih za dostavljanje briseva od kovid ambulante "Topličin venac" u Pop Lukinoj ulici u Beogradu do laboratorije "Vatreno oko".

  "Odlazimo svakog dana oko 12 sati gde nam sestra iznese frižider koji je već pripremljen sa uzorcima i donosimo ga ovde, znači svaki dan u tom periodu između 12 i 13 sati otprilike", priča Dragan Nikolić.

Kada stigne do laboratorije, svako ko donosi uzorke, transportnu kutiju mora da isprska varikinom i ubaci je u prenosnu komoru, odakle je preuzimaju laboranti i ponovo dezinfikuju pre otvaranja.

U ponedeljak je u kovid ambulantama, samo na teritoriji opštine Palilula, obavljeno više od 470 pregleda i uzeto oko 260 briseva, koji se šalju u nadležne državne laboratorije za pi-si-ar testiranje.

"Svi domovi zdravlja to isto rade. Sve to kad saberemo mi dolazimo do cifre od 20 i nešto hiljada odrađenih pi-si-ar testova u Srbiji, videli ste od 20.000 bude pozitivnih 6.000 i nešto, znači to je obuhvatno kovid ambulante i ovih koji rade pi-si-ar testove po potrebi", navodi Aleksandar Stojanović, direktor Doma zdravlja Palilula.

U laboratoriji "Vatreno oko" dnevno može da se pregleda do 2.500 uzoraka. Ovde stižu klinički uzorci iz gotovo svih domova zdravlja u Beogradu, iz Novog Pazara, Kliničkog centra Srbije i nekoliko bolnica.

"Mi svakog dana radimo kontrolu sterilnosti svih naših aparata na kojima ustvari obrađujemo ove uzorke, znači uslov je da kad se završi jedna smena, da se sve to steriliše i napravi tako da nema niti tragova humanog materijala niti tragova virusa"

Prema podacima sajta covid19.rs, u protekla 24 časa testirano je 27.927 građana. Da bi testovi bili pouzdani, važno je da svako svoj deo posla obavlja sto odsto tačno, od momenta uzorkovanja, preko transporta, do utvrđivanja rezultata pi-si-ar ili antigenskog testa.Slične vesti

Ružić: Obrazovni sistem nije i neće biti mesto transmisije, virus dolazi spolja

25 Sep 2021, 12:18

U Novom Pazaru, Užicu i Ivanjici đaci će nastavu naredne nedelje pratiti od kuće. Kombinovani model po kome se jedan dan…

Projekat "Dekoronizacija" za bolji oporavak posle preležanog kovida

24 Sep 2021, 13:05

Sportsko rekreativna Asocijacija, uz podršku lokalne uprave Grada Požarevca, započela je realizaciju projekta pod…

U Nišu preminula 23-godišnja porodilja od posledica kovida

24 Sep 2021, 11:39

Porodilja iz Pirotskog okruga stara 23 godine, koja je zbog komplikacije sa kovidom pre nekoliko dana porođena carskim rezom…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZanimljivostiTop 5 rasa pasa za kućnog ljubimca

Psi su toliko dugo saputnici ljudi kroz život, da se o njima gotovo nema šta mnogo novog reći.…

25 Sep 2021, 13:37

DruštvoKoji su najunosniji poslovi u…

Ako razmišljate o promeni posla ili želite da se oprobate u novoj sferi, pravo vreme…

25 Sep 2021, 13:32

HronikaKrivična prijava protiv lažnih…

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu podneće krivičnu prijavu nadležnom…

25 Sep 2021, 13:03

Kursna lista