Kako putovati sam prvi put?
   2 Mar 2020, 9:13        SatTv    Srbijanka Stanković


Kako putovati sam prvi put?

Putovanja mogu biti fenomenalna i zanimljiva iskustva čak i ako putujemo sami. Može biti i opasno bez adekvatne pripreme, ta opcija nije isključena, ali ukoliko se pripremite dobro i isplanirate sve unapred - vaše solo putovanje će vam obezbediti prelepe uspomene kojih ćete se uvek rado prisećati.

Za početak plan podelite u 3 dela.
 

Deo 1 - Priprema za putovanje

 

#1 Napravite plan puta i odredite budžet


Pomislite na sva mesta koja želite da posetite, hranu koju želite da probate, aktivnosti koje biste voleli da imate. Ne želite da vam nešto zafali ili da ostanete finansijski "kratki".

- ukoliko želite da posetite više destinacija na vašem putovanju, napravite plan za svaku posebno;
- čitajte turističke vodiče i procenite šta je stvarno vredno vašeg vremena;
- proverite lokalne aktivnosti, možda se neka dešavanja poklope sa posetom koju ste isplanirali.
 

#2 Unapred isplanirajte letove i prevoze


Snalaženje može biti izazov za vas. Nemojte se plašiti veličine grada, neka su u pitanju i najveći gradovi sveta ako napravite dobar plan, neće biti problema. Isplanirajte i koji je aerodrom najbliži vašoj destinaciji ali i uporedite cene karti za vaše letove unapred jer dosta variraju od jedne avio kompanije do druge, a to je bitno za vaš budžet. A onda kada avion sleti, budite sigurni i da znate kuda da idete kako biste došli do svog smeštaja; navigacija i snalaženje je od velikog značaja. Ako se odlučite da sami vozite, budite uvereni da je vaš auto siguran za vožnju i dug put.

- obezbedite budžet za taksi, bus, voz ili već za neki od mogućih načina prevoza;
- upoznajte okolinu i saznajte najbolji način da obiđete mesto, pa bilo da je to biciklom na iznajmljivanje, brodićem ili nekom drugom opcijom.
 

#3 Unapred obezbedite smeštaj


Pre nego dođete do destinacije, obezbedite mesto za spavanje. Iznajmljivanje smeštaja unapred olakšava troškove, a i uvek je veća dostupnost slobodnih mesta.

- lokacija je vrlo bitna. Da li vam više odgovara turistička zona ili pak neka lokacija gde se više oseti lokalna energija? Potrebno vam je prijatno i prijateljsko okruženje kako biste jednostavnije istražili okolinu.
 

#4 Unapred se informišite o destinaciji i običajima u toj sredini


S obzirom na to da ste sami, vrlo je važno da razumete okolinu u kojoj boravite. Istražite kulturološke norme kako biste izbegli neugodne situacije. Ukoliko je govorno područje drugačije, tj. putujete u inostranstvo, dobro bi bilo da naučite neke od fraza koje se najviše koriste i pokušate da ih izgovorite pravilno. Raspitajte se o cenama kako biste znali koliko novca da izdvojite za namirnice i potrebne stvari jer je bitno da pratite svoj budžet. Raspitajte se i o vremenskim uslovima kako biste poneli adekvatnu garderobu.

- zdravo, doviđenja, hvala, potrebna mi je pomoć, gde se nalazi toilet, samo su neke od fraza koje će vam trebati.


#5 Pakujte isključivo ono što vam je neophodno


Ne želite težak kofer ili težak ranac sa sobom, a sami putujete. Gledajte da sve stvari stanu u jednu torbu koja vam neće predstavljati neki veliki napor za nošenje i koja vam neće predstavljati teret za putovanje. Sve će vam biti lakše kada ste sa manjim prtljagom, od leta avionom do stalne šetnje i obilaska destinacija, sam put i snalaženje. Ne nosite skupocenosti sa sobom a mnoge stvari koje možete kupiti tamo samo će vam zalud zauzimati mesto.

- jakna, čarape, veš, bar 2 para obuće, 3 para pantalona, dve tanje i dve deblje bluze, ili, po potrebi, kupaći kostim ili kabanicu, recimo;

- kopije dokumenata, kutija prve pomoći, novac u kešu i mapa;Deo 2 - Čuvajte se tokom putovanja

 

#1 Prosledite svoj plan osobi od poverenja i javljajte joj se redovno


Vrlo je bitno da uključite osobu od poverenja u svoj plan kako bi uvek znala gde se nalazite. Izaberite osobu, bilo da je prijatelj, član porodice ili rođak i ostavite, uz plan, fotokopije svih važnih dokumenata. Kontaktirajte tu osobu stalno, bilo putem imejla, poziva ili interneta kako bi znala da je sa vama sve u redu. I ono što je vrlo važno jeste da tu osobu obaveštavate o svakoj izmeni plana koju imate.
 

#2 Obavestite određene kontakte da nećete biti u zemlji neko vreme


Kada planirate put u inostranstvo, bilo bi dobro da obavestite svoju banku o tome jer može da vam pomogne da izbegnete probleme sa računom dok ste van zemlje. Isto tako, neko od poverenja moze da skupi i proveri vašu postu, i obiđe vašu kuću ili stan ukoliko živite sami.
 

#3 Ne žurite i obratite pažnju na okruženje


Biti na novom mestu može biti uzbudljivo ali žurba može dovesti do grešaka. Budite sigurni da ste sve spakovali i da znate kuda idete dalje.
 

#4 Imajte rezervnu dokumentaciju i fajlove


U slučaju da negde nemate pristup internetu, sačuvajte na telefonu bitne datume ili polaske, događaje. Ukoliko nemate podržane međunarodne pozive i internet na svom broju, raspitajte se o lokalnim SIM karticama koje mogu da se kupe u slučaju da treba da se javite kući ili da pozovete neke od brojeva za hitne intervencije ili pomoć u zemlji u kojoj ste.
 

#5 Ponašajte se kao lokalac i ne privlačite pažnju na sebe


Kada putujete sami možete biti na meti lopova ukoliko primete da ne znate kuda idete, zagledali ste se u mapu ili nervozno hodate. Zato, hodajte sa samopouzdanjem i znajte kuda idete pre nego tamo i krenete.
 

#6 Sačuvajte svoje vlasništvo tako što ćete ga zaključati ukoliko je moguće

 
U nekim hostelima i hotelima postoje ormarići sa bravom koje mozete iznajmiti i zaključati tu svoje bitne stvari preko noći.
 

Deo 3 - Uživajte u svom putovanju

 

#1 Prijavite se za lokalnu turističku turu kako biste se upoznali sa mestom


Uz to što je takav obilazak mesta zanimljiv, upoznaćete i ostale turiste koji su došli da vide tu destinaciju pa možda dobijete i društvo za dalje.

- ako odsedate u hotelu ili hostelu, pitajte zaposlene ili ostale goste gde možete naći dobar restoran, apoteku, kafić, ili mesto koje već želite da obiđete

- proverite koliko ste blizu autobuskih i železničkih stajališta

- zapamtite adresu na kojoj se nalazi vaš smeštaj
 

#2 Dokumentujte putovanje


Zapisujte u dnevnik ili fotografišite mesta kako biste zapamtili svaki momenat putovanja. Postavljanje slika na društvenim mrežama nekima predstavlja pravo zadovoljstvo, ako je to slučaj i sa vama nemojte se ustručavati.
 

#3 Posetite događaje, upoznajte nove ljude


Nikad ne znate na koliko zanimljivu osobu možete naići dok pijete piće u baru hotela, možda doživite nesvakidašnju konverzaciju. Trudite se da što više vremena provodite sa ljudima, ipak ste tu samo na neko vreme.
 

#4 Suvenir sa putovanja


Nemojte da zaboravite da kupite neki suvenir sa putovanja, nešto što će vas podsećati na divno vreme provedeno u određenom mestu. Neki ljude su u stanju da sa ovakvih putovanja vuku male kućne aparate i opremu za baštu, nešto što teško mogu nabaviti u svom mestu, ali pokušajte da se uzdržite od ovakvih kupovina. Takve stvari uvek možete poručiti internetom, moderno je doba. Izaberite pored obaveznog magneta, neki lokani suvenir, nešto što će u sebi nositi duh tog prostora.
 

#5 Budite fleksibilni


Čak i najbolje odrađeni planovi mogu da se menjaju pa gledajte da u svakom trenutku razradite rezervni plan. Dozvolite sebi da uživate u putovanju, nemojte biti impulsivni, procenite prilike koje vam se ukazuju i dajte sebi i dovoljno vremena za odmor kako bi vam koncentracija bila dobra. Osetite svet izvan i unutar vas i uživajte u svakom trenutku.Slične vesti

KUČEVO OBELEŽAVA DAN OPŠTINE PREDSEDNIK OPŠTINE UPUTIO ČESTITKU SUGRAĐANIMA

8 Jul 2020, 9:31

Vladimir Stojanović, predsednik opštine Kučevo, čestitao je sugrađanima 8. jul Dan opštine.
 
:Uz…

Kako da priredite zabavu u svom dvorištu?

4 Feb 2020, 12:12

Želite da proslavite rođendan, diplomiranje, rođenje deteta, unapređenje ili novi posao, ili jednostavno da bez povoda okupite…

UDRUŽENJE GEOLOGA KOSTOLAC OBELEŽILO SLAVU SVETOG SAVU

28 Jan 2020, 13:48

UDRUŽENJE GEOLOGA KOSTOLAC OBELEŽILO JE SLAVU SVETOG SAVU U RESTORANU IZVOR U POŽAREVCU.


Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeLETNJA KAMPANJA DOBROVOLJNOG DAVANJA…

TOKOM LETNJIH MESECI MOGUĆA JE NESTAŠICA KRVI, TE JE  INSTITUT ZA TRANSUZIJU KRVI…

13 Jul 2020, 13:49

DruštvoBEZ VODE DEO GRADA

JKP Vodovod i kanalizacija Požarevac obaveštavada zbog radova na mreži  bez vode…

13 Jul 2020, 12:25

DruštvoOsuđenici iz Zabele donirali novac…

U Kazneno-popravnom zavodu u Požarevcu 174 osuđenika doniralo je 122.000 dinara za lečenje…

13 Jul 2020, 11:57

Kursna lista