Kako produžiti životni vek mobilnog telefona?
   9 Apr 2021, 13:29        SatTv    Tyler Durden


Kako produžiti životni vek mobilnog telefona?

Mobilni telefoni su značajno napredovali sa razvojem tehnologije, pa su i mogućnosti koje pružaju postale značajno unapređene. Pored toga, kupovina najnovijih mobilnih telefona je postala pravi trend.

Kako su najnoviji pametni telefoni i veliko ulaganje, većini je u interesu da se ono što više isplati dugovečnošću samog telefona, te da svoj mobilni uređaj zadrže što duže u funkcionalnom stanju.

Jedan od glavnih načina kako održati telefon je zaštita od kvarova i drugih potencijalnih opasnosti. Ukoliko je ipak potreban servis za mobilne telefone u Beogradu se mogu pronaći odlična mesta za popravku, koja je uglavnom znatno isplativija od kupovine novog telefona. U nastavku teksta pogledajte koji su to najčešći kvarovi na mobilnim telefonima i kako ih izbeći ili sanirati, kako bi telefon trajao što duže.
 

Prazna baterija je najčešći problem


Brzo pražnjenje baterije mobilnih telefona je jedan od učestalijih problema, na koji se žale mnogi vlasnici mobilnih uređaja. Često je problem sa baterije uzrokovan samim načinom punjenja telefona. Ipak, zanemaruje se činjenica da je baterija mobilnog telefona potrošna i kvarljiva roba.

Najčešći pokazatelj oštećene baterije su to da ona ne može da traje ceo dan, da se telefon ne može napuniti do punog kapaciteta ili da se baterija isprazni dok je telefon i dalje na punjaču. Ponekad, uzročnik kvarljive baterije mogu biti i neke nepogodne aplikacije koje se koriste na samom uređaju.

Svakako je najbolje popraviti dotrajalu bateriju u najkraćem roku od pojave prvih znaka neispravnosti, kako bi se kvar što manje odrazio na celokupan uređaj i na doživljaj korišćenja istog. Na starijim telefonima je proces zamene baterije bio jednostavniji, pa je svako mogao sam da to obavi, međutim sa današnjim naprednim telefonima to nije slučaj, pa je najbolje svaku popravku prepustiti servisu.


Kvarovi na matičnoj ploči utiču na ceo telefon


Matična ploča je centralni deo telefona, jer su svi ostali bitni delovi povezani sa njom, a kao takva predstavlja najbitniji deo samog uređaja, To znači da evenutalni kvar matične ploče može uticati na ostale delove telefona.

Pojedini kvarovi matične ploče mogu biti manje ozbiljnog karaktera, a to su akumuliranje prašine i vode. Javljaju se kada se ne vodi dovoljno brige o uređaju. Iako su manji problemi, svakako nisu zanemarljivi i zahtevaju popravku.

Takođe, dešavaju se i druge nezgode, za koje vlasnici nisu krivi, a to su nedostatak ispravnog napajanja, kratak spoj, neprikladno ili labavo instaliranje matične ploče. To su svakako veći problemi i mogu više oštetiti telefon, pa samim tim zahtevaju još bržu reakciju vlasnika po pitanju saniranja kvara.

Najčešći simptomi koju ukazuju na to da je potrebna popravka matične ploče su potamnjivanje ekrana, naglo gašnje, problemi sa paljenjem telefona, brzo opadanje nivoa baterije.

Često se matična ploča popravlja mikro lemljenjem, tako što se popravljaju sitni delovi na njoj, koji nisu vidljivi golim okom. Zdrava matična ploča može da bude ključna za dugačak životni vek mobilnog telefona, a rešavanje problema sa njom je najbolje prepustiti stručnjaku.


Pokvaren mikrofon telefona utiče na glavnu funkcionalnost telefona


Problem sa mikrofonom je čest, ali ne zadaje velike tegobe jer je prilično rešiv, a popravka je rutinska. Može biti neugodno kada se telefon ne popravi na vreme, a potrebno je obaviti hitan razgovor. Na kraju krajeva, nesmetana komunikacija i jeste glavna funkcija mobilnog telefona.

Oštećenje mikrofona može biti uzrokovano softverski ili hardverski. Najbolje je prvo probati sa čišćenjem mikrofona ili restartovanjem telefona. Ukoliko to ne upali, moguće je da je problem u određenoj aplikaciji, što se može proveriti uključivanjem telefona na safe mode.

Nakon isprobavanja pomenutih metoda, jedino rešenje koje ostaje je odlazak u servis za popravku mobilnih telefona. To je svakako i najsigurnija odluka, s obzirom da će stručnjak moći da proceni stvarni uzrok kvara i da ga dugoročno sanira.


Kvarovi SIM kartice kao mogući uzročnik pojave drugih problema 


Kvar SIM kartice može se ispoljavati na više načina, a neki od njih su prekidanje poziva, odlaganje slanja poruka, zahtevanje unosa koda bez osnovanog razloga, smanjenje kvaliteta zvuka i kapaciteta baterije. Sve ovo može prouzrokovati problem sa radom telefona, a da pritom vlasnik nije siguran da je problem u SIM kartici.

Korišćenjem opcije safe na telefonu, bez kartice se može utvrditi da li je problem u njoj. Moguće rešenje je fabričko resetovanje telefona, koje će obrisati sve podatke, tako da se predlaže back-up opcija koja može vratiti sva dokumenta.
Ukoliko je kartica starija od godinu dana, savetuje se zamena kartice od istog provajdera. Zbog problema koji mogu nastati u slučaju SIM karitce, predlog je da kontakti uvek budu sačuvani na memorijskoj kartici, kako se bitni brojevi telefona ne bi izgubili.

Svi telefoni se mogu pokvariti, što naravno zavisi od upotrebe, kvaliteta i zaštite. Prema tome, neki se kvare brže, neki sporije. Oštećenja mogu biti spoljašnja zbog ogrebotina, udaraca ili neadekvatne zaštite i uglavnom su estetskog tipa, dok unutrašnji problemi mogu izazvati više tegoba. Uvek postoji mogućnost samostalnog rešavanja kvarova, ali je najpouzdanije popraviti telefon u servisu i na taj način održavati telefon funkcionalnim što je duže moguće.Slične vesti

Lučić: Telekom nastavlja trend rasta u prihodu i profitabilnosti u odnosu na prošlu rekordnu godinu

6 Jun 2024, 10:38

Nacionalna kompanija "Telekom Srbija" nastavila je trend izuzetno pozitivnog rasta prihoda i profitabilnosti i…

TAG uređaji od 1. juna u poslovnicama "Telekoma" u Srbiji, Austriji, Švajcarskoj i Nemačkoj

3 Apr 2024, 10:49

Od 1. juna TAG uređaji za elektronsku naplatu putarine moći će da se kupe u poslovnicama Telekoma Srbije u našoj…

Otežano funkcionisanje MTS mreže, u "Telekomu Srbije" rade na otklanjanju problema

12 Mar 2024, 11:31

Veći broj ljudi je tokom prepodneva prijavio da ima problem sa pozivima unutar MTS mreže, a RTS-u je u "Telekomu Srbije"…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportVukovi najbolji u Požarevcu

Roda državni turnir u basketu 3×3 svoj put nastavio je u Požarevcu, gde je u finalu…

17 Jun 2024, 14:09

DruštvoMaturanti Učiteljske škole 55:…

Jedna od poslednjih generacija Učiteljske škole u Požarevcu proslavila je 55. godina…

17 Jun 2024, 13:54

KulturaPromovisana knjige "Krvava…

Promocija knjige „Krvava granica“ održana je u Galeriji Kulturnog centra „Zlatibor“…

17 Jun 2024, 13:03

Kursna lista