Kako poseješ tako ćeš i požnjeti - kada će poljoprivrednicima leći novac za subvencije
   30 Jan 2023, 9:13    Beograd    rts    Elena Marjanović


Kako poseješ tako ćeš i požnjeti - kada će poljoprivrednicima leći novac za subvencije

Dok se spremaju za predsetvene radove, poljoprivrednike je obradovala vest da će novac za subvencije leći i na račune i onih koji nisu dobili rešenje za 2022. Traže i da se ove godine povećaju davanja po hektaru i grlu i da se isplate što pre, kako bi proizvodnja bila kvalitetnija, a prinosi veći.


Kako poseješ tako ćeš i požnjeti, pa sušna 2022. godina uz rekorne cene đubriva i semena opominje da se u novu setvu mora ući sa što više novca.


Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković navodi da je isplaćeno 99,8 odsto subvencija za proteklu godinu onima koji su dobili rešenje. Za 15 odsto zahteva rešenje nije dato, ali će novac dobiti - iako, kako kaže, to nije bila zakonska obaveza države.


"Mogu da kažem da su sredstva obezbeđena i da će našim poljoprivrednim proizvođačima biti isplaćeno i tih 15 milijardi u ovoj godini. Do kraja sledeće nedelje, 3. i 4. februra biće upotpunosti isplaćen suncokret koji se obrađuje, 6. februara mleko 4. kvartal i onda ćemo isplatiti ovih 15 milijardi u smislu obrade zahteva. Znači mi smo sve zahteva za 2022. godinu uneli", kaže ministarka.


Da država treba da isplati novac, prethodno je zaključio Skupštinski odbor za poljoprivredu. Istakli su da je to jedini način da se izbegnu troškovi sudskih sporova koje su poljoprivrednici 2013. i 2014. dobijali na sudovima. Kritikuju i to što je iz što je iz direktnih plaćanja za prošlu godinu u ovu preneta pomoć proizvođačima suncokreta.


"Biće isplaćeno najmanje 3 milijarde na koje niko nije računao i sada kada sve saberete i  isplatite sada recimo 13 milijardi od postojećeg budžeta vi ste iduće godine ponovo u istoj šemi koja nas je do ovoga dovela", kaže Čedomir Keco iz Udruženja poljoprivrednika "Agroprofit".


Ukazuje da se obaveze i dugovi godinama prenose sa jednog bilansa na drugi. 


"Evo već je kraj januara početak februara, a mi ne znamo čime raspolažemo. Nama je bitno da znamo da li će povećati subvencije. Očekujemo da imamo subvencije približno kao naše komšije. A to je negde otprilike, naša nadanja su oko 200 evra", kaže Željko Petrov iz  nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije.


Osim što je tražio da se podsticaji po hektaru za ovu godinu isplate što pre, Skupštinski odbor za poljoprivredu preporučio je Ministartvu i da što pre sa bankama postigne dogovor o subvencionisanim kreditima za poljoprivrednike, te da se reše problemi u vezi sa moratorijumom na kredite malinara i hladnjačara.
 Slične vesti

Subvencije nisu isplaćene na vreme jer korisnici ne proveravaju eSanduče

15 Apr 2024, 11:34

Subvencije nisu isplaćene na vreme jer korisnici ne proveravaju eSanduče kažu u Upravi za agrarna plaćanja

Isplata…

Raspisan prvi IPARD 3 poziv za izgradnju i opremanje objekata i podizanje proizvodnih i matičnih zasada

27 Feb 2024, 10:16

Raspisan je prvi javni poziv za podnošenje zahteva za odobravanje projekta za IPARD podsticaje za investicije u fizičku…

Tanasković: Uprava za agrarna plaćanja nijedno gazdinstvo nije stavila u pasivu

13 Feb 2024, 10:02

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković izjavila je da do sada Uprava za agrarna plaćanja…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportVukovi najbolji u Požarevcu

Roda državni turnir u basketu 3×3 svoj put nastavio je u Požarevcu, gde je u finalu…

17 Jun 2024, 14:09

DruštvoMaturanti Učiteljske škole 55:…

Jedna od poslednjih generacija Učiteljske škole u Požarevcu proslavila je 55. godina…

17 Jun 2024, 13:54

KulturaPromovisana knjige "Krvava…

Promocija knjige „Krvava granica“ održana je u Galeriji Kulturnog centra „Zlatibor“…

17 Jun 2024, 13:03

Kursna lista