Kako poseješ tako ćeš i požnjeti - kada će poljoprivrednicima leći novac za subvencije
   30 Jan 2023, 9:13    Beograd    rts    Elena Marjanović


Kako poseješ tako ćeš i požnjeti - kada će poljoprivrednicima leći novac za subvencije

Dok se spremaju za predsetvene radove, poljoprivrednike je obradovala vest da će novac za subvencije leći i na račune i onih koji nisu dobili rešenje za 2022. Traže i da se ove godine povećaju davanja po hektaru i grlu i da se isplate što pre, kako bi proizvodnja bila kvalitetnija, a prinosi veći.


Kako poseješ tako ćeš i požnjeti, pa sušna 2022. godina uz rekorne cene đubriva i semena opominje da se u novu setvu mora ući sa što više novca.


Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković navodi da je isplaćeno 99,8 odsto subvencija za proteklu godinu onima koji su dobili rešenje. Za 15 odsto zahteva rešenje nije dato, ali će novac dobiti - iako, kako kaže, to nije bila zakonska obaveza države.


"Mogu da kažem da su sredstva obezbeđena i da će našim poljoprivrednim proizvođačima biti isplaćeno i tih 15 milijardi u ovoj godini. Do kraja sledeće nedelje, 3. i 4. februra biće upotpunosti isplaćen suncokret koji se obrađuje, 6. februara mleko 4. kvartal i onda ćemo isplatiti ovih 15 milijardi u smislu obrade zahteva. Znači mi smo sve zahteva za 2022. godinu uneli", kaže ministarka.


Da država treba da isplati novac, prethodno je zaključio Skupštinski odbor za poljoprivredu. Istakli su da je to jedini način da se izbegnu troškovi sudskih sporova koje su poljoprivrednici 2013. i 2014. dobijali na sudovima. Kritikuju i to što je iz što je iz direktnih plaćanja za prošlu godinu u ovu preneta pomoć proizvođačima suncokreta.


"Biće isplaćeno najmanje 3 milijarde na koje niko nije računao i sada kada sve saberete i  isplatite sada recimo 13 milijardi od postojećeg budžeta vi ste iduće godine ponovo u istoj šemi koja nas je do ovoga dovela", kaže Čedomir Keco iz Udruženja poljoprivrednika "Agroprofit".


Ukazuje da se obaveze i dugovi godinama prenose sa jednog bilansa na drugi. 


"Evo već je kraj januara početak februara, a mi ne znamo čime raspolažemo. Nama je bitno da znamo da li će povećati subvencije. Očekujemo da imamo subvencije približno kao naše komšije. A to je negde otprilike, naša nadanja su oko 200 evra", kaže Željko Petrov iz  nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije.


Osim što je tražio da se podsticaji po hektaru za ovu godinu isplate što pre, Skupštinski odbor za poljoprivredu preporučio je Ministartvu i da što pre sa bankama postigne dogovor o subvencionisanim kreditima za poljoprivrednike, te da se reše problemi u vezi sa moratorijumom na kredite malinara i hladnjačara.
 Slične vesti

Isplata subvencija po hektaru počinje 24. aprila

20 Apr 2023, 10:55

U ponedeljak počinje isplata subvencija po hektaru

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković najavila je u Skupštini…

Prvi javni poziv za poljoprivredne subvencije 3. aprila

28 Mar 2023, 11:43

Prvi javni poziv za poljoprivredne subvencije 3. aprila, saopštili su u Ministarstvu poljoprivrede, šumasrtva…

Krajnji rok za upis poljoprivrednika u eAgrar ne postoji

25 Mar 2023, 10:26

Krajnji rok za upis poljoprivrednika u eAgrar ne postoji, navode u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede 

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

Društvo"Art Kostolac" obeležio…

Rezanjem kolača, Udruženje likovnih umetnika Kostolca “Art Kostolac” je obeležilo…

7 Jun 2023, 13:18

DruštvoFrenki, Čileanac u Srbiji: "Došao…

Fransisko Andres Oses Ahumada je osamnaestogodišnji srednjoškolac, koji je preko…

7 Jun 2023, 12:53

Vremenska prognozaPROGNOZA ZA ČETVRTAK, 8. Jun 2023.

SRBIJA: U četvrtak promenljivo i nestabilno vreme sa sunčanim periodima…

7 Jun 2023, 12:06

Kursna lista