Kako održavati kvalitet odeće - saveti i trikovi
   3 Sep 2020, 11:05        SatTv    Tyler Durden


Kako održavati kvalitet odeće - saveti i trikovi

Pranje, širenje, peglanje i slaganje veša mnogim ljudima nisu omiljeni kućni poslovi, ipak, istini za volju, oni su neophodni. Osim toga, naša garderoba nam veoma brzo priraste srcu, pa joj s toga želimo dug vek kako bismo uživali u modnim komadima koji su nam prijatni i koji nam dobro stoje.

S tim u vezi pripremili smo tekst koji vam može pomoći da lakše održavate kvalitet svoje odeće, i doprinesete tome da vaša odeća bude dugovečna. Naši saveti će vas usmeriti kako da svoju garderobu održavate što bolje.
 

Birajte kvalitetan prašak i stavljajte adekvatnu meru


Bilo da je u pitanju odeća za muškarce ili za žene, i jedna i druga vremenom strada ako ne koristite adekvatan prašak. Zato je vrlo važno da odaberete kvalitetan prašak kojim ćete prati vašu odeću. Ukoliko prašak često ostavlja bele tragove na odeći, vreme je da ga promenite.

Beli tragovi i gromuljice mogu biti znak da stavljate previše praška pa i na to treba da obratite pažnju. Velika je zabluda da će vam garderoba biti čistija ako stavite više praška. Zapravo, propisana mera sredstva za pranje veša postoji kako ono ne bi oštetilo kvalitet odeće, tako što će prije svega izbledeti boja, i tako što će nagrizati tkaninu.

Ovakva oštećenja se ne dešavaju preko noći, ali na dugoročnom planu mogu naškoditi vašoj garderobi, zato na vreme ispravite ovu grešku ukoliko je pravite.


Vodite računa o materijalu od kog je vaša garderoba izrađena


Različiti materijali zahtevaju različite uslove i tretman, pa ćemo vas tako uputiti na šta bi trebalo da obratite pažnju prilikom održavanja nekih od njih.

Ono što treba da znate je da se vuna skuplja ako se pere na vrlo visokoj temperaturi, a isto se može desiti i pamuku. Kada je u pitanju vuna, ono što je takođe važno da znate jeste kako ćete je sušiti. Ukoliko okačite vuneni džemper da visi vertikalno, težina materijala će razvući džemper, zato je vunene stvari najbolje sušiti horizontalno.

Kada je u pitanju lan, njega je najbolje prati ručno, odnosno izbegavati pranje na visokim temperaturama. Lan je izuzetno lagan materijal, i prilično je otporan na prljavštinu. Njegova najveća mana je gužvanje. Svilu takođe ne treba prati na visokim temepraturama jer je izuzetno osetljiva i sklona habanju.


 

Veštački materijali i kako sa njima


Prlikom pranja veštačkih materijala ono što treba da ne treba uključivati centrifugu za veštačku svilu i viskozu. S druge strane, poliester, najlon i likra su izuzetno osetljivi na toplotu. Zato ih treba prati u toploj vodi i peglati na niskoj temperaturi.


Kako sušiti garderobu?


Kako vaša garderoba ne bi izgubila boju vrlo je bitno kako ćete je sušiti, a postoji jedan vrlo praktičan postupak kako da to uradite. Pre svega, odeću iz mašine stavite u lavor kako bi se dodatno ocedila. Prilikom stavljanja u lavor trudite se da je slažete da ne bi došlo do dodatnog gužvanja.

Stvari nikada ne sušite direktno na suncu, a dodatna zaštita je da ih okrenete na naličje kako biste izbjegli da izgube boju i da se oštete. Ukoliko želite da vam se garderoba brže osuši i provede što manje vremena na suncu, još jedan trik koji svako treba da zna, je da se napravi što veći razmak na sušilu.
 

Saveti za peglanje veša


Pre nego što počnete da peglate veš rasporedite odeću za pranje tako što će na dno ići stvari koje se peglaju na najvećoj temepraturi, a na vrh one koje morate da peglate na najnižoj. Tako nećete gubiti vreme da svako malo podešavate temepraturu.

Odeću koja nije dovoljno vlažna obavezno naprskajte vodom, ukoliko vaša pegla nije na paru. Zato uvek pored sebe imajte jednu prskalicu za vodu. Takođe, garderobu uvek peglajte na naličju.

Postoji jedan trik kako možete otkloniti mrlju koju mašina nije oprala. Mesto na kome se nalazi masna fleka možete prekriti dječijim puderom a zatim preko toga preći peglom, vodeći računa o tome da ne koristite paru.

Ako peglate odeću koja ima nabore, ili reljefe, možete koristiti poseban papir preko koga ćete peglati, kako bi se zadržali nabori i kako garderoba ne bi izgubila detalje.

Nadamo se da će vam ovi praktični saveti olakšati kućne poslove koji se tiču odeće, i da ćete sačuvati kvalitet svojih odevnih komada na što boljem nivou.Slične vesti

Ovo su najbolje stilizovane TV voditeljke sveta

24 Nov 2020, 10:25

Dame koje najčešće vidimo na malim ekranima su upravo voditeljke, one nas svaki dan bude ili uspavljuju, zabavljaju…

Kako da prepoznate rane simptome trudnoće

12 Feb 2020, 11:09

Bez obzira da li je trudnoća nešto čemu se nadate, ili nešto što vas je iznenadilo, što ranije…

Skupovi podrške Mariji Lukić pred suđenje Milutinu Jeličiću Jutki

20 Dec 2019, 12:19

Aktivistkinje udruženja žena okupile su se u znak podrške i solidarnosti sa Marijom Lukić, po čijoj se tužbi se vodi postupak…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeZZJZ Požarevac : Skoro 550 novih…

Prema izveštaju Zavoda za javno zdravlje Požarevac 549 novih slučajeva korona virusa…

28 Nov 2020, 18:45

ZdravljeGrad finasira dodatni broj lekara…

Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca obratio se javnosti, prvi put nakon progašenja…

28 Nov 2020, 13:28

DruštvoCrveni krst Golubac podelio novčanu…

Crveni krst Golubac u saradnji sa Crvenimm krstom Srbije, koji je  potpisao ugovor sa…

28 Nov 2020, 12:08

Kursna lista