Kako nam prisluškivači mogu olakšati život
   20 Feb 2023, 12:34        SatTv    Tyler Durden


Kako nam prisluškivači mogu olakšati život

Još kao deca naučili smo da prisluškivanje spada u loše ponašanje, iako će većina priznati da je ponekad vrlo zabavno zadovoljiti radoznalost i slušati šta se priča za susednim stolom u restoranu ili u stanu iznad našeg.
Naučnici kažu da je prisluškivanje prirodni instinkt koji imaju i druge životinjske vrste, a osnovna uloga mu je zaštita od opasnosti i preživljavanje.

Prislušni uređaji odavno su se iz detektivskih filmova preselili u svakodnevni život. Jednostavno korišćenje i dostupnost doprineli su njihovoj rasprostranjenosti i velikoj popularnosti.

Prisluškivači su uređaji koji omogućavaju da čujemo šta se događa u nekom prostoru iako nismo fizički prisutni.

Savremeni prisluškivači su malih dimenzija i već ugrađeni u svakodnevne predmete (produžni kabl, olovka, USB memorija), što olakšava njihovu upotrebu. Mogu poslužiti za snimanje razgovora i daljinsko prisluškivanje ljudi i prostorija u realnom vremenu. Tako ih možete nositi sa sobom ili postaviti u prostoriju i automobil za kontinuirani audio nadzor.

Iako je upotreba prisluškivača regulisana zakonom, a tajno prisluškivanje osoba kažnjivo, postoje situacije kada je ono opravdano. Štaviše prisluškivači mogu biti od velike koristi u uobičajenim životnim situacijama.

Na primer, mogu doprineti zaštiti imovine, bezbednosti dece i starijih osoba, unaprediti produktivnost zaposlenih ili osigurati da građevinski radovi teku po planu i kada niste tu.
 

Povećanje sigurnosti

  Jedna od najvećih prednosti prisluškivača je veća bezbednost i zaštita imovine. Postavite prisluškivač u kuću ili kancelariju i sa bilo koje lokacije možete pratiti sve što se događa kada ste odsutni. Možete čuti zvukove koji će pomoći da se spreči pljačka ili havarija, poput uljeza u vašem domu ili buke koju proizvodi kvar na uređaju.

Možete kontrolisati majstore i pratiti tok radova bez potrebe da stalno budete tu.

Ukoliko sumnjate da vas kućno osoblje potkrada ili prima neželjene goste u vaš dom i poslovni prostor, prisluškivač će vam otkriti istinu.

Takođe, daljinsko prisluškivanje u realnom vremenu olakšaće brigu o ljubimcima, jer ćete sa bilo koje udaljenosti čuti šta radi i da li postoji alarmantna situacija.

Na ovaj način, možete na vreme preduzeti adekvatne korake ukoliko primetite sumnjivo dešavanje.


Nadzor dece

  Ukoliko želite da budete sigurni da su vaša deca bezbedna dok ste na poslu ili van kuće, prisluškivači vam omogućavaju da ih pratite i reagujete ukoliko se dogodi nešto neobično. Postavite ih u prostoriju u kojoj najviše borave i bićete upućeni u to koga dovode kući kada su sami, o čemu razgovaraju, da li vreme provode igrajući igrice, izostaju li iz škole i da li zanemaruju svoje obaveze.

Prisluškivači su posebno korisni za daljinski nadzor dadilje kojoj ste poverili dete manjeg uzrasta. Čućete kako se ophodi prema njemu, možda viče ili ga zanemaruje, da li dete često i dugo plače i tako ga na vreme zaštititi.


Briga o starim i osobama sa dodatnim potrebama

  Briga o starim roditeljima, dementnim ili osobama sa posebnim potrebama nije lak posao i često zahteva konstantan nadzor.
Kada iz bilo kog razloga morate odsustvovati, pomoću prisluškivača čućete sva dešavanja i zvukove u prostoriji, pa čak i ako je osoba napusti.

Uređaji se mogu instalirati u domovima ili na invalidska kolica, što olakšava praćenje kretanja i komunikaciju. Ovo može biti posebno korisno za osobe sa invaliditetom ili ograničenom pokretljivošću koje se ne mogu samostalno brinuti o sebi. Uz prisluškivač, članovi porodice i njegovatelji mogu biti sigurni da su osobe bezbedne i da će na vreme biti obavešteni ako se dogodi nešto neuobičajeno ili opasno.
 
Iako mogu biti od velike koristi, prisluškivači se mogu zloupotrebiti i trajno narušiti nečiju privatnost, pokrasti lične podatke, čak dovesti u opasnost članove porodice. Digitalizacija je u velikoj meri olakšala prisluškivanje, a naročito je rasprostranjeno praćenje telefona. Zbog toga je veoma važno informisati se o znacima koji ukazuju da neko prisluškuje naš mobilni uređaj.Slične vesti

Koliko vredi srpsko IT tržište

31 Jan 2023, 10:08

Lakši pristup novim tržištima, ukidanje ograničenja u poslovanju i brži transfer znanja i tehnologija, najveće…

Akademska karijera ili IT sektor - dobri matematičari više nemaju dilemu

28 Jan 2023, 9:53

Zbog boljih uslova u industriji, sve manje mladih bira da gradi akademsku karijeru - na tehničkim fakultetima. Problem je…

Veliko interesovanje IT firmi za Naučno - tehnološki park u Nišu, popunjeni kapaciteti

9 Aug 2022, 9:12

Naučno-tehnološki park u Nišu, posle dve godine rada kompletno je popunjen. Interesovanje IT firmi izuzetno…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaPozorišna predstava pozorišta…

Velika scena Centra za kulturu ,,Dragan Kecman’’ u Kučevu bila je prepuna ljubitelja…

25 Mar 2023, 21:40

DruštvoDirektorka RFZO sa direktorima…

Prof. dr Sanja Radojević Škodrić direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguraanje…

25 Mar 2023, 14:07

DruštvoPetrovački parlament u utorak…

Pred odbornicima Skupštine opštine Petrovac na Mlavi  u utorak novi rebalans…

25 Mar 2023, 10:36

Kursna lista