Kako najuspešnije skinuti fleke sa tepiha?
   24 Oct 2019, 11:51        SatTv    Tyler Durden


Kako najuspešnije skinuti fleke sa tepiha?

Svima nam se bar jednom u životu desilo da prospemo ili zateknemo tvrdokorne fleke na tepihu koje se ne mogu otkloniti samo vodom i sapunom. U tim situacijama obično krenemo da ribamo, misleći da će one nestati ukoliko budemo dovoljno uporni. To se često završi neuspehom, a skidanje fleka postane veći problem nego što smo očekivali.
 
Ako odlučite da fleke na tepihu ne skidate sami, uvek vam stoji na raspolaganju servis za uslužno pranje tepiha, ali ukoliko ipak želite da se izborite sa nastalim mrljama bez pomoći servisa, u daljem tekstu pogledajte kako to možete uraditi.
 

I najtvrdokornije fleke na tepihu su otklonjive


Za početak, nemojte paničiti! Neke od upornih mrlja koje bi se mogle naći na vašem tepihu su fleke od vina, ulja, kafe, mastila, mokraće ljubimca, blata ili krvi. Morate da znate da samo voda nije rešenje i da će zapravo manje vode doneti željeni rezultat. Ovakve fleke važno je odmah ukloniti.
 
Uprljan tepih nije problem kad znate kako da ga očistite. Neki od sastojaka za čišćenje već se nalaze u vašoj kuhinji. U nastavku slede najčešće fleke sa kojima se susrećemo.
 

Prosuli ste vino - šta sad?


Ukoliko se pojave fleke od crnog vina na tepihu, reagujte odmah! Fleku prekrijte solju i ostavite da se ispod soli fleka osuši, kako bi so apsorbovala vino. Bilo bi dobro da imate što kvalitetniji usisivač kako biste uspeli usisati tvrdokorne fleke.
 
Drugi način da obrišete ovu fleku jeste da pospete belog vina preko crnog, sačekate da se boja neutrališe, potom očistite suvom krpom. Dovršite uklanjanje fleke sredstvom za čišćenje tepiha. 


Kafene fleke na tepihu


Pomešajte istu količinu vode i sirćeta. Rastvor pospite po fleki i izribajte sunđerom, a zatim pokupite tečnost sa tepiha papirom ili krpom. Jak miris sirćeta vam može biti neprijatan, zato i tepih i prostor, nakon što ste uklonili fleku, možete osvežiti nekim sredstvom za čišćenje.

 

Mrlja od ulja se lako čisti


Poznata po lekovitom dejstvu na organizam, soda bikarbona se odlično pokazala i u čišćenju mrlja od ulja na tepihu. Na fleku od ulja sipajte sode bikarbone i ostavite da deluje par sati, a zati usisajte. Nemojte dodavati vodu ili trljati sunđerom.

 

Nezgode sa kućnim ljubimcima


Mokraća kućnih ljubimaca se izuzetno jako oseća, ali se mesto nezgode često jako teško locira. U tom slučaju morate kupiti ili pozajmiti ultraljubičastu lampu. Kada pronađete fleku, a trenutno nemate sredsto za čišćenje namenjeno za ovakve sitacije, istrljajte mesto sodom bikarbonom. Neophodno je kupiti posebno sredstvo koje uklanja neprijatne mirise i fleke.

 

Kako skinuti fleke od krvi na tri načina?


Bilo da su na tepihu ili tkanini, fleke od krvi znaju biti uporne ukoliko ih želite odmah ukloniti. Jedan od načina da ih uklonite jeste da isprljano područje nakvasite što hladnijom vodom. Zatim, dodate veću količinu sapuna ili šampona i trljajte, a onda isperite. Metod ponavljajte dok fleka ne nestane.
 
Drugi način je da izdrobite tablete aspirina, koje ćete pomešati sa vodom dok ne napravite pastu. Trljanjem isprljanog područja, fleka će brzo nestati. Ako nemate aspirin, i soda bikarbona će uspešno odraditi posao.
 
Pasta za zube takođe može biti od pomoći, tako što se zajedno sa vodom utrljava i ispira, a postupak se ponavlja dok se sve ne ukloni.

 

Mastilo i hemijska olovka - kako ih ukloniti?


Istina je da je jako teško skunuti ove fleke i nekad je zaista potrebno mnogo truda. Natopite sunđer deterdžentom na tepihe i tapkajte na fleku dok je ne uklonite. Krpu možete natopiti i alkoholom, a potom ribati uflekano mesto. Ukoliko se vaša akcija završi neuspehom, potražite pomoć servisa.


Četkom protiv blatnjave fleke na tepihu


Ukoliko je na vašem tepihu završila fleka od blata, za početak usisajte ukoliko ima trunja. Kada ste se uverili da je površina potpuno suva, istrljajte grubom četkom za tepihe. Prljavštinu zatim možete počistiti alkoholom. Za završnicu, istrljajte fleku deterdžentom za tepihe.

 

Fleke na tepihu od boje je potrebno ukloniti što pre


Za slučaj da ste slučajno prosuli boju za slikanje ili ste krečeli, a tepih niste zaštitili, potrebno je da reagujete brzo. Za slučaj da nemate sledeće sastojke u kući, potrudite se da ih nabavite što pre. Potrebni su vam: metil-alkohol, razređivač, etanol i hidrogen.
 
Akrilne boje istrljajte blagim deterdžentom, a nakon što se tretirano područje osuši, natopite metil-alkoholom. Emulzije isperite hladnom vodom, a celulozne boje natopite razređivačem. Za lakove upotrebite etanol, nakon što ste njime natopili sunđer.
 
Ako se vaše dete zaigra i krene da šara tepih voštaim bojama, takve fleke morate tretirati na sledeći način. Prvo ih morate istrugati tupom stranom noža, a onda staviti ubrus koji ćete zagrejati fenom kako bi se boja ispod njega otopila. Kada ste to uradili, pokupite boju ubrusom. Boju od voštanih bojica najlakše možete ukloniti troprocentnim hidrogenom, koji ćete ostaviti da deluje jedan minut. Na kraju, istrljajte peškirom natopljenu površinu.


Sredstva koja vam mogu pomoći u čišćenju tepiha


Pre nego što krenete u akciju, uverite se prvo da imate neke od sledećih sastojaka u domaćinstvu: So Soda bikarbona Sirće Deterdžent za posuđe Prirodni sapun Hidrogen peroksid Pasta za zube Alkohol Sredstvo za čišćenje Tvrda četka za tepih  
Nadamo se da smo vam olakšali skidanje fleka sa tepiha sa tepiha i da ćete primeniti neki od ovih uspešnih metoda u slučaju nabrojanih nezgoda. Budite uporni, strpljivi i sledite uputstva koja smo vam predložili, kako biste  uspešno otklonili novonastali problem i uživali na svom čistom tepihu!Slične vesti

Ani je dijagnostikovan najbrže rastući tumor na mozgu, možemo joj pomoći da se spasi

10 Aug 2022, 9:37

Četrdesetogodišnja Kragujevčanka Ana Miletić, boluje od najagresivnijeg tumora na mozgu. Presudni faktor je vreme,…

Đerlek: Neće više biti dupliranih lekova, e-recept izdavaće i lekari u privatnom sektoru

8 Aug 2022, 9:16

I lekari u privatnim zdravstvenim ustanovama moći će uskoro da izdaju e-recepte i da se sa državnim integrišu u jedan…

Spinalna mišićna atrofija - zašto neke majke ne daju da se testira krv beba

5 Aug 2022, 9:30

Spinalna mišićna atrofija otkrivena je još jednoj bebi u ginekološko-akušerskoj klinici "Narodni…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoBiblioteka Veljko Dugošević u…

Od 2000. godine se, na inicijativu Ujedinjenih nacija, svakog 12. avgusta obeležava Međunarodni…

13 Aug 2022, 15:09

KulturaBijelo dugme 25. avgusta u Požarevcu

Posle šest godina  “Bijelo dugme” ponovo u Požarevcu. Muzički događaj…

13 Aug 2022, 11:53

PoljoprivredaSuša gotovo prepolovila prinos…

Ranije nego inače, u prvoj nedelji avgusta u Braničevu počela je žetva suncokreta. …

13 Aug 2022, 11:49

Kursna lista