Kako izaći na kraj sa komšijama koji ne plaćaju održavanje zgrade
   16 Mar 2022, 9:35    Beograd    rts    Elena Marjanović


Kako izaći na kraj sa komšijama koji ne plaćaju održavanje zgrade

Iako su u obavezi, 20 odsto stanara ne plaća održavanje zgrade. Koliki treba da bude dug pa da se pokrene postupak protiv komšija neplatiša i da li se to u praksi dešava?


Tri neplaćena računa ili dug od više od 10.000 dinara za održavanje zgrade – to je dovoljno za pokretanje postupka utuženja.

  Račune za održavanje zajedničke imovine ispostavlja stambena zajednica kao pravno lice, a to praktično znači da i tuži komšije neplatiše. U njihovo ime advokatima se obraćaju profesionalni upravnici. Advokat koji ima punomoćje, odnosno ugovor sa stambenom zajednicom, pokreće postupak.

"Sud donosi rešenje o izvršenju, daje se određeni period da plati, a ako ne plati u zakonskom roku automatski prelazi kod izvršitelja, a to povlači i sve ostale troškove", kaže Sanja Živkov, profesionalni upravnik.

Ti troškovi su na kraju i dva puta veći od samog dugovanja, jer se moraju platiti advokat, troškovi suda i izvršitelj. Oko 20 odsto Beograđana, prema podacima profesionalnih upravnika, ne plaća održavanje zgrade, a u poslednje vreme nije retkost da prave i incidente oni koji ne ispunjavaju svoje obaveze.

"Ljudi koji nisu prihvatili novi sistem održavanja zgrada, koji nisu prihvatili profesionalne upravnike, ne dobacuju u novi sistem življenja gde je sve palo na nas stanare, da održavamo zgradu", navodi Živkov.

Upravnicima iz redova stanara teže je da podnesu tužbe protiv neplatiša, jer nemaju službu finansija, a nije jednostavno ni prikupiti dokumentaciju za utuženje. Rate se nagomilavaju i kada građani neko vreme ne žive u stanu pa nisu u prilici da prime opomenu. Često ni naslednici stanova nisu zainteresovani za plaćanje održavanja, a ni podstanari.

Kako su nam rekli profesionalni upravnici, održavanje zgrade nije komunalna usluga, pa dug ne zastareva posle godinu dana.Slične vesti

Evo nekoliko modernih rešenja za uređenje enterijera

23 Mar 2022, 9:01

Svako od nas drugačije zamišlja kako bi trebao da izgleda njegov idealni dom i šta je pom pitanju potrebno…

Može li rat u Ukrajini još više podići cene stanova u Srbiji

16 Mar 2022, 9:43

Ne postoji jednostavan odgovor na mnogo puta postavljano pitanje i pre rata u Ukrajini – da li će cene nekretnina nastaviti…

Prvim upravnicima zgrada ističe mandat - kako se sa poslom nose profesionalci, a kako komšije

10 Mar 2022, 9:11

Prvim izabranim upravnicima zgrada ističe mandat, pet godina posle usvajanja zakona. Nešto više od polovine stambenih zajednica…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoDa li su dodatni troškovi koje…

Srbija ove sezone ima ugovorene čarter-letove koji bi na razne destinacije trebalo da prevezu…

24 May 2022, 10:19

PolitikaVuletić: Od Srbije se očekuje…

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorom SAD Kristoferom Hilom. Sociolog…

24 May 2022, 10:12

DruštvoUgovori Nacionalne službe za zapošljavanje

Darija Kisić ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Zoran…

23 May 2022, 14:54

Kursna lista