Kako izaći na kraj sa komšijama koji ne plaćaju održavanje zgrade
   16 Mar 2022, 9:35    Beograd    rts    Elena Marjanović


Kako izaći na kraj sa komšijama koji ne plaćaju održavanje zgrade

Iako su u obavezi, 20 odsto stanara ne plaća održavanje zgrade. Koliki treba da bude dug pa da se pokrene postupak protiv komšija neplatiša i da li se to u praksi dešava?


Tri neplaćena računa ili dug od više od 10.000 dinara za održavanje zgrade – to je dovoljno za pokretanje postupka utuženja.

  Račune za održavanje zajedničke imovine ispostavlja stambena zajednica kao pravno lice, a to praktično znači da i tuži komšije neplatiše. U njihovo ime advokatima se obraćaju profesionalni upravnici. Advokat koji ima punomoćje, odnosno ugovor sa stambenom zajednicom, pokreće postupak.

"Sud donosi rešenje o izvršenju, daje se određeni period da plati, a ako ne plati u zakonskom roku automatski prelazi kod izvršitelja, a to povlači i sve ostale troškove", kaže Sanja Živkov, profesionalni upravnik.

Ti troškovi su na kraju i dva puta veći od samog dugovanja, jer se moraju platiti advokat, troškovi suda i izvršitelj. Oko 20 odsto Beograđana, prema podacima profesionalnih upravnika, ne plaća održavanje zgrade, a u poslednje vreme nije retkost da prave i incidente oni koji ne ispunjavaju svoje obaveze.

"Ljudi koji nisu prihvatili novi sistem održavanja zgrada, koji nisu prihvatili profesionalne upravnike, ne dobacuju u novi sistem življenja gde je sve palo na nas stanare, da održavamo zgradu", navodi Živkov.

Upravnicima iz redova stanara teže je da podnesu tužbe protiv neplatiša, jer nemaju službu finansija, a nije jednostavno ni prikupiti dokumentaciju za utuženje. Rate se nagomilavaju i kada građani neko vreme ne žive u stanu pa nisu u prilici da prime opomenu. Često ni naslednici stanova nisu zainteresovani za plaćanje održavanja, a ni podstanari.

Kako su nam rekli profesionalni upravnici, održavanje zgrade nije komunalna usluga, pa dug ne zastareva posle godinu dana.



Slične vesti

Srpska kuća na Olimpijadi u Parizu, Čadež: Pokazaćemo inovativnu i kreativnu Srbiju

23 Feb 2024, 9:56

Na Olimpijskim igrama u Parizu Srbija će se predstaviti projektom Srpska kuća. Želimo da predstavimo Srbiju kao inovativnu,…

Vatra progutala kuću Đurića na Pešteri, 17 dana kasnije raduju se novom domu

23 Dec 2023, 11:03

Nevolja koja je zadesila petočlanu porodicu Marka Đurića, kada je 5. decembra vatrena stihija progutala njihovu kuću i sve…

Gde živi čuveni škotski kuvar Gordon Remzi

18 Jan 2023, 12:51

Gordon Remzi, čuveni škotski kuvar, kulinarski kritičar, pisac i vlasnik mnogobrojnih restorana koji su 15 puta nagrađivani…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoPresretači i radari na putevima…

Na svim putevima u zemlji očekuje se pojačan saobraćaj, naročito u poslepodnevnim satima.…

29 Mar 2024, 12:27

PolitikaStarović za RTS: Usvajanje preporuke…

Odluka Političkog komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope da usvoji preporuku…

29 Mar 2024, 12:07

Vremenska prognozaPrognoza za subotu, 30. mart 2024.

SRBIJA: U subotu pretežno sunčano i vrlo  toplo za ovo doba godine.…

29 Mar 2024, 11:28

Kursna lista