KAKO HORMONI UTIČU NA LEPOTU?
   1 Dec 2021, 10:08        SatTv    Tyler Durden


KAKO HORMONI UTIČU NA LEPOTU?

Moderna i negovana žena dosta vremena posvećuje svom izgledu, ali šta kad i pored silnog truda nismo u stanju da omogućimo zdrav izgled kože, gustu kosu i vitko telo? Potrebno je da proniknemo u uzroke takvog stanja. Uporne akne, konstantan osećaj gladi i višak kilograma, pojačana maljavost i opadanje kose signal su koje nam telo šalje da nešto nije u redu s našim hormonima.

Poremećaj koji obuhvata sve ove simptome, a manifestuje se čestim izostancima menstruacije, je sindrom policističnih jajnika (PCOS). U osnovi ovog vrlo neprijatnog poremećaja je povišeni nivo androgenih hormona i prisustvo niza sitnih cista na jajnicima. Nažalost, PCOS utiče i na našu psihu i ponašanje: zbog njega smo depresivne, bezvoljne, trome i stalno umorne.

Kako su upravo androgeni (muški) hormoni zaduženi za lučenje sebuma, njihov višak će rezultirati masnom kožom sklonom upalama, infekcijama i aknama. Kada sebum, odumrle ćelije i nečistoće zapuše pore, u folikulima dlačica akumulira se gnoj, a kako imunitet kože slabi tako je pogodno tlo za razvoj bakterije Propionibacterium acnes. Čak i kada prođe, akna će se često javljati na istom mestu i ostavljati trajne ožiljke. Hormonske akne mogu pratiti žene tokom celog života, a osim ruženja izgleda mogu ostaviti i psihičke posledice.

Kada se akne udruže s intenzivnim proređivanjem kose, nikako nismo u stanju da na to ostanemo ravnodušne. I opet, androgeni hormoni su krivac što nam kosa gubi bujnost i krza se, dok se na temenu stvara proćelavi krug. Da život nije fer potvrđuje činjenica da se taj nedostatak nadoknađuje tamo gde mu nije mesto: na našim nausnicama, bradi, zulufima, dok su malje na nogama još jače i upornije nego ikad pre.

Kako nam PCOS utiče na metabolizam, tako ga neizostavno prati i uporno taloženje masti, ali osim fizičkih manifestacija ovaj aspekt poremećaja može ostaviti i mnogo ozbiljnije posledice na naše zdravlje. Gomilanje visceralnih, dubinskih masti u predelu struka vrlo često vodi u insulinsku rezistenciju, poremećaje kardiovaskularnog sistema i dijabetes tipa 2. Uz PCOS nam deluje kao da se kilogrami nekontrolisano lepe, a da je njihovo skidanje nemoguća misija. Ali upravo to treba da nam bude cilj – održavanjem zdrave telesne mase dosta možemo uticati na prevenciju ozbiljnih oboljenja.

Kako se boriti protiv policističnih jajnika i njegovih manifestacija koje nam narušavaju lepotu? Da lepota dolazi iznutra najistinitije je baš kad su hormoni u pitanju. Pošto je u osnovi ovog poremećaja hormonski disbalans, ono na čemu treba najviše da radimo je ponovno uspostavljanje balansa. To nije lako ali je izvodljivo. I to na prirodan način, pomoću lekovitog bilja: virak,  neven, hajdučka trava,  crveni zdravac, rusomača i zlatna maka staraju se da nam hormoni rade kao sat, omogućavajući tako ne samo normalnu ovulaciju i menstruaciju svakog meseca, već i vitko telo, čistu kožu, gustu kosu, lice bez malja. Sve ove biljke deo su potpuno prirodnog preparata – Femisan A kapsula sa zlatnom makom. Femisan A nam pomaže da zadržimo balans hormona ili ga povratimo kod poremećaja kao što su neredovni ciklusi, ciste na jajnicima i dojkama, miomi, upale jajnika i policistični jajnici.Slične vesti

Ani je dijagnostikovan najbrže rastući tumor na mozgu, možemo joj pomoći da se spasi

10 Aug 2022, 9:37

Četrdesetogodišnja Kragujevčanka Ana Miletić, boluje od najagresivnijeg tumora na mozgu. Presudni faktor je vreme,…

Đerlek: Neće više biti dupliranih lekova, e-recept izdavaće i lekari u privatnom sektoru

8 Aug 2022, 9:16

I lekari u privatnim zdravstvenim ustanovama moći će uskoro da izdaju e-recepte i da se sa državnim integrišu u jedan…

Spinalna mišićna atrofija - zašto neke majke ne daju da se testira krv beba

5 Aug 2022, 9:30

Spinalna mišićna atrofija otkrivena je još jednoj bebi u ginekološko-akušerskoj klinici "Narodni…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoBiblioteka Veljko Dugošević u…

Od 2000. godine se, na inicijativu Ujedinjenih nacija, svakog 12. avgusta obeležava Međunarodni…

13 Aug 2022, 15:09

KulturaBijelo dugme 25. avgusta u Požarevcu

Posle šest godina  “Bijelo dugme” ponovo u Požarevcu. Muzički događaj…

13 Aug 2022, 11:53

PoljoprivredaSuša gotovo prepolovila prinos…

Ranije nego inače, u prvoj nedelji avgusta u Braničevu počela je žetva suncokreta. …

13 Aug 2022, 11:49

Kursna lista