Kako doći do kofera izgubljenog na aerodromu pre nego što završi na aukciji
   26 Jul 2022, 10:03    Beograd    rts    Elena Marjanović


Kako doći do kofera izgubljenog na aerodromu pre nego što završi na aukciji

Rimski aerodrom "Leonardo da Vinči" jednom godišnje organizuje aukciju izgubljenih kofera, a iako ne znaju šta će naći u koferima, kupci kupuju zaboravljene stvari. Lufthansa se sa vašim torbama oprašta nakon tri meseca. One se potom neotvorene iz Frankfurta prevoze svakog meseca u neki drugi grad, gde ih na velikim aukcijama ljudi kupuju na slepo. Šta se to događa na aerodromima širom sveta i zašto sve češće putnici imaju samo ručni prtljag.


Leto izgubljenih kofera. Zvuči kao naslov zanimljivog filma. Ipak, za mnoge nije film, već stvarnost. Evropski aerodromi se mesecima bore sa nedostatkom radnika. Posledica tog problema je čest nestanak prtljaga.


"Dolazimo do toga da oni koji primaju prtljag, oni koji prave njegovu raspodelu, oni koji rade u IT sektoru i vode računa o tome gde je i šta izgubljeno, svuda je nedostatak te radne snage", kaže direktor turističke agencije Milan Lainović.


Na nemačkim aerodromima prošle nedelje više od 20.000 kofera nije predato putnicima. Na londonskom "Hitrou" otkazivali su letove jer nisu mogli da prime sve putnike i kofere.


Američka avio-kompanija je samo u aprilu izgubila ili sa zakašnjenjem dostavila više od 200.000 kofera.


Strani mediji navode da je broj prijava zbog izgubljenog prtljaga ove godine veći za 30 odsto u odnosu na 2019. godinu. Ali, na beogradskom aerodromu, za sada, taj problem nije tako čest, što su nam potvrdili i putnici.


"Čula sam da su imali probleme, ali ja nisam, ja sam došla u maju, ali sad ću videti", kaže jedna putnica.


Većina kaže da nije imala problem sa prtljagom a oni kojima se to i desilo, nisu dugo čekali da im kofer stigne.


"Imao sam jednom, prtljag mi je izgubljen, ali je došao na vreme", kaže sagovornik RTS-a.


Koferi najčešće nedostaju onima koji presedaju nekoliko puta. U odeljku za prtljag na evropskim aerodromima ostane na hiljadu torbi jer nema ko da ih rasporedi.

Kada nestanu, u teoriji mogu biti vraćene već sledećeg dana, ali, u praksi, češće se dešava da se čeka čak i dve nedelje.


"Putnici po prispeću na begoradski aerodrom treba da naprave zapisnik kod službe za potregu za prtljagom. Naša služba danonoćno i predano radi na procesuiranju svih tih zapisnika, nalaženju prtljaga naših putnika i dostavljanja istog. S obzirom na višestruko povećan obim posla može se desiti da naše kolege ne odgovore odmah na vaš poziv ili mejl ali to ne znači da nećete biti blagovremeno obavešteni o prispeću vašeg prtljaga", kaže šef smene na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" Marko Baroš.


Iz turističke agencije poručuju da putnik čiji je kofer izgubljen može da zove ili da ode do službe na aerodromu ili da prijavi nestanak kofera onlajn.


"Sve zavisi, u principu mejlom se do sada najbolje rešavalo i oni vas redovno obaveštavaju kroz tu komunikaciju", kaže Ćatić.


Ima avio-kompanija, poput "Lufthanze", koje vaše izgubljene torbe posle tri meseca prevoze u drugi grad i prodaju na aukciji.Nekoliko avio-prevoznika je za kraj jula najavilo štrajk i manji broj polazaka. Zato, nemoj da vas čudi ako sleti avion bez ljudi. U njemu su samo izgubljeni koferi koji se vraćaju putnicima.
 Slične vesti

Srebrno jezero - šta turistima donosi nova sezona

9 May 2023, 10:14

Svaka nova letnja sezona donosi ulaganja u nove sadržaje, ali, pre svega u poboljšanje infrastrukture, kako na Srebrnom…

Ugovaranje letovanja na društvenim mrežama - šta kada vas umesto apartmana sačeka samo plaža

10 Aug 2022, 9:30

Građani već znaju pod kojim se lažnim imenima predstavljaju prevaranti koji ih ostavljaju bez para i letovanja na moru.…

Krađe na omiljenim inostranim destinacijama - šta raditi ako na letovanju ostanete bez dokumenata

1 Aug 2022, 9:50

Leto je za lopove omiljeno doba godine, a nesmotrenost turiste može skupo da košta. Tako se mnogima letovanje na…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoInvesticionim održavanjem povećava…

U planu JP „Toplifikacija i ove godine su zamašna sredstva za investiciono održavanje…

22 Apr 2024, 11:47

PoljoprivredaSetva jarih useva uveliko traje,…

Nedavna kiša na trenutak je prekinula je setva jarih useva u Braničevu, nastavlja se…

22 Apr 2024, 11:44

Vremenska prognozaPrognoza za utorak, 23. april…

SRBIJA: U utorak tokom dana dolazi do naoblačenja koje se premešta…

22 Apr 2024, 11:21

Kursna lista