KAKO DO LICENCE ZA EVROPSKOG PROFESIONALNOG VOZAČA
   9 Jan 2020, 12:56        RTS    Tatijana Spasojević


KAKO DO LICENCE ZA EVROPSKOG PROFESIONALNOG VOZAČA

I posle Nove godine svi oni koji imaju položenu C, E i D kategoriju moći će da preko Auto-moto saveza dobiju licencu kao evropski profesionalni vozači – kažu u Agenciji za bezbednost saobraćaja. Dovoljne su dve slike, taksa od 6.000 dinara, lična karta i sadašnja važeća vozačka dozvola. To je veoma bitno jer je već sada, prema nekim pravilnicima MUP-a, ta dozvola neophodna, naročito za one koji se bave međunarodnim transportom.Procenjuje se da je dosad sertifikat dobilo pet do šest hiljada vozača. Međutim, po pravlinicima MUP-a, mnogi koji žele da se bave međunarodnim transportom – bez toga neće moći da obavljaju posao.Licenca se odnosi isključivo na vozača, to je njegov dokument.

U Srbiji je registrovano 160.000 teretnih vozila, ali nije za sva neophodna C ili D vozačka dozvola. Aktivnih vozača je najmanje 70.000."Vozač C ili D kategorije koji ima sertifikat profesionalne kompetencije, odnosno kvalifikacionu karticu, ima mogućnost da mu se u vozačku dozvolu unese takozvani 'kod 95' kojim stiče pravo da u svim zemljama EU upravlja kamionima i autobusima", kaže Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.U Agenciji za bezbednost saobraćaja kažu da će vozači i posle 1. januara moći da dobiju sertifikat, ali treba da požure jer to kasnije može mnogo da ih košta."Vi recimo možete da budete pekar, položili ste C, D i E kategoriju, bavite se tim poslom, vi morate biti kompetentni, morate imati neka osnovna znanja ne samo saobraćajnih propisa i upravljanja vozilom, već da znate saobraćajnu geografiju, kuda se krećete, prava i običaje zemalja kroz koje prolazite", navodi Siniša Grastić iz AMSS Banat.

Licenca važi pet godina, a u tom periodu vozači će imati obavezu da odslušaju dodatne časove obuke. Nastavu će najverovatnije plaćati preduzeća u kojima su zaposleni.Pravo na besplatnu licencu imaju svi vozači koji do 29. decembra 2019. godine položili vozački ispit za C i D kategoriju. Oni koji nakon Nove godine budu polagali vozački ispit, licencu će dobiti tek kada odslušaju dodatnih 140 časova i polože obuku.
 
 Slične vesti

Brnabić: Nova era u odnosima Srbije i SAD, sada je sve na nama

23 Sep 2020, 9:32

Predsednica Vlade Ana Brnabić kaže za RTS da nikada ovako jaka delegacija SAD nije posetila Srbiju i da je sada sve na nama.…

ŠKOLSKO DOBA SE VEČNO PAMTI: U OŠ SVETI SAVA OKUPILA SE GENERACIJA IZ 1969. GODINE

24 Aug 2019, 12:49

GENERACIJA UČENIKA  NEKADAŠNJE OSNOVNE ŠKOLE PETAR PETROVIĆ NJEGOŠ IZ POŽAREVCA  A SADA SVETI…

APEL GRAĐANIMA DA ISKORISTE ZAKAZANE TERMINE ZA DOKUMENTA

17 Jul 2019, 13:54

Vlada Srbije apeluje na građane koji su zakazali termin za izdavanje ličnih dokumenata putem Portala eUprava u nekoj od…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeOd 60 pregledanih u Gradskom zavodu…

Najviše novoobolelih od koronavirusa i juče je bilo u Beogradu. U Gradskom zavodu za plućne…

21 Oct 2020, 9:31

ZdravljeKon: Ako svi nose maske, zaštita…

Epidemiolog Predrag Kon ponovo je apelovao na Beograđane da nose maske, ističući da ta mera,…

21 Oct 2020, 9:29

PolitikaSiniša Mali potvrdio da ostaje…

Dosadašnji ministar finansija Siniša Mali rekao je da će u novoj vladi ostati ministar finansija.…

21 Oct 2020, 9:26

Kursna lista