Kako da se srpske firme vrate na afričko tržište -samit Nesvrstanih nova prilika
   20 Sep 2021, 8:00    Beograd    rts    Elena Marjanović


Kako da se srpske firme vrate na afričko tržište -samit Nesvrstanih nova prilika

Sajamski kompleks u Laosu, hotel sa kongresnim centrom u Harareu, brane, putevi, železnice, bolnice - tragovi su dominacije jugoslovenskih kompanija na afričkom kontinentu tokom druge polovine 20. veka. Afrika danas ima najveći prirodni priraštaj i najmlađe stanovništvo - a među 10 zemalja sa najbržim rastom u svetu sedam je sa tog kontinenta. U međuvremenu – mesto nekadašnjih jugoslovenskih giganata zauzeli su novi iz nekih drugih z
zemalja.


Afričke zemlje ostavljaju iza sebe građanske ratove i ubrzano se menjaju po ugledu na evropske i svetske metropole. Menjaju se i zahtevi tamošnjeg tržišta - poslednjih godina sve više kupuju štafelaje i drugi umetnički materijal proizveden u Srbiji, pod uslovom da se u proizvodnji koristi drvo iz održivih šuma.



"Mislim da smo za Ganu interesantni, uopšte broj jedan za uvoz robe kao evropskog dobavljača jer su to izuzetno kvalitetni proizvodi proizvedeni na tlu naše zemlje. Možda u odnosu na Kinu, koja je do sada bila ogroman izvoznik, možda smo malo bliži i kvalitet je za klasu iznad", rekla je Darja Ćirković iz kompanije "Ars".

U Angolu i Keniju "Neoplanta" je počela da izvozi paštete.


"Tu smo prepoznali potencijal da možemo da napravimo ozbiljan posao dole. Zajedno sa lokalnom marketinškom agencijom shvatili smo da su dole najznačajniji segmenti riblji segment, pileći segment, kao i lokalni ukusi koji su specifični u Africi, primera radi sa piri-piri začinom", rekao je direktor "Neoplante" Aco Tomašević.


Prošle godine, uglavnom u zemlje Magreba, izvezli smo robu za oko 400 miliona dolara, najviše duvana i stočne hrane. Za to vreme izvoz Kine bio je 100 milijardi dolara, Nemačke, Francuske i Indije po 20 milijardi dolara, a od nas su bolje bile i Grčka i Rumunija.


"Privrednici ne treba da zaborave da je na snagu stupio sporazum o slobodnoj trgovini na nivou čitavog afričkog kontinenta, koji je potpisalo 55 afričkih država 2019. godine, a koji je počeo sa implementacijom 1. januara ove godine, gde vi imate 55 država među kojima postoji slobodan protok robe. Dakle, na više od 90 posto proizvoda nema carinskih opterećenja, ali da biste baštinili elemente tog sporazuma, vi morate poslovati u Africi", kazala je Danijela Strižak iz Privredne komore Srbije.



Velika prilika je već sledećeg meseca – u Beogradu se okupljaju državnici iz Afrike, Latinske Amerike i Azije na obeležavanju 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih.  



Slične vesti

Profesor Đuričin za RTS: Geopolitika se u Davosu uvek pojavljuje kada ekonomija proklizava

16 Jan 2024, 10:24

Glavna tema Ekonomskog foruma koji počinje u Davosu biće geopolitika, ocenio je za RTS profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu…

Crna Gora, Grčka i Turska keš destinacije - gde možemo na put samo sa karticom u džepu

9 Jun 2023, 12:14

Dušan Uzelac sa sajta Kamatica rekao je da ako otputujete u zemlju koja ima opšteprihvaćen princip kartica…

Brnabić: Građani će biti zadovoljni novim merama

6 Jun 2023, 12:25

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrom finansija Sinišom…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista