Kako da prepoznate rane simptome trudnoće
   12 Feb 2020, 11:09        SatTv    Srbijanka Stanković


Kako da prepoznate rane simptome trudnoće

Bez obzira da li je trudnoća nešto čemu se nadate, ili nešto što vas je iznenadilo, što ranije saznate da ste u drugom stanju - to bolje. Kada je u pitanju prenatalna nega, trebalo bi joj posvetiti pažnju na samom početku trudnoće, pa čak i ranije, ako je trudnoća planirana. Rane simptome trudnoće ne bi trebalo ignorisati. Ako primetite promenu u načinu na koji se vaše telo ponaša, nastavite da pratite promene i zatražite pomoć lekara.
 

Rani simptomi trudnoće


Prvi rani simptom trudnoće koji će primetiti žene sa redovnim mesečnim ciklusom, jeste upravo izostanak menstruacije. Razlozi za izostanak menstruacije mogu biti brojni, od stresa, promene u terapiji, pa do promena na materici ili jajnicima, koje nisu rezultat trudnoće. S druge strane, u ranom stadijumu trudnoće se može pojaviti tačkasto – implantacijsko krvarenje, koje trudnice lako mogu prepoznati kao menstrualno. Dakle, sam izostanak mesečnog krvarenja ne može biti siguran simptom trudnoće. Ipak, ako se primeti više ranih simptoma trudnoće istovremeno, vreme je za test i posetu ginekologu.
 

Mučnine kao prvi znak


Rani simptom trudnoće o kojem se često govori jeste mučnina, uz propratno povraćanje. Ove mučnine se često nazivaju jutarnjim, ali se mogu pojaviti tokom celog dana. Mučnina i povraćanje se uglavnom vezuju za rani stadijum trudnoće, od četvrte do šeste nedelje. Ako su mučnine izrazito jake, osećate ih tokom čitavog dana, te ništa što pojedete ne ostaje u želucu - vreme je da se obratite lekaru. Vrlo jake mučnine mogu biti simptom i nekih drugih stanja osim trudnoće, a mogu ukazivati i na trudničku hipermezu. U pitanju je ozbiljno stanje, ko je bi trebalo tretirati što pre.


Bolne grudi


Bol u dojkama takođe može biti jedan od ranih znakova trudnoće. Grudi natiču i postaju osetljivije na dodir, slično kao za vreme menstrualnog ciklusa. Vene na grudima mogu postati vidljivije, a bradavice izraženije i tamnije. Ako vam je ciklus izostao, a osećate blagu bol ili neprijatan osećaj i golicanje u grudima - postoji verovatnoća da ste trudni.


Umor i pospanost


Čak i u najranijim stadijumima trudnoće, u telu dolazi do velikih hormonalnih promena, što može uzrokovati jak umor i iscrpljenost. Umor i iscrpljenost se manifestuju najčešće u toku prvih 12 nedelja trudnoće, dakle tokom prvog trimestra. Osim što ćete osećati umor, hormoni mogu uticati i na vaše emocije i ponašanje, pa ćete postati emotivniji, a ponekad ni sami nećete moći da prepoznate sopstveno ponašanje, ni da objasnite vlastite reakcije.


Preosetljivost na ukuse i mirise


Pored promena u raspoloženju i ponašanju, možete primetiti i pojačanu reakciju na mirise, ukuse, a možda će vam se i jesti hrana za koju nikada do sad niste imali apetit. S druge strane, hrana i pića u kojima ste do sada uživali, možda vam više neće prijati. Mnoge trudnice sa menija izbace čaj, kafu i masna jela jer im, osim mučnine koja može da proprati konzumaciju, više ne prija ni ukus. Buduće majke često prijavljuju i pojavu metalnog ukusa u ustima. Jaki industrijski mirisi, parfemi intenzivnih nota, miris masne ili začinjene hrane - postaju izrazito neprijatni, čak i ako vam ranije nisu smetali.

Češće obavljanje male nužde može biti rani simptom trudnoće. Možda ćete primetiti i pojačano vaginalno lučenje sekreta, a rani simptom trudnoće može biti i učestao zatvor.Šta ako prepoznate rane simptome trudnoće?


Ukoliko primetite više navedenih simptoma tokom dužeg vremenskog perioda, velike su šanse za trudnoću. Međutim, imajte na umu da se trudnoća nikada ne može potvrditi samo na osnovu ovih ranih simtopma. Svaki od navedenih simptoma (pa čak i nekoliko grupisanih simptoma) može ukazivati i na druga stanja ili poremećaje, te sa dijagnostikovanjem uvek morate biti veoma oprezni.


Test za trudnoću


Samodijagnostika nikada nije rešenje, ali je prvi korak ka odgovoru kupovina testa za trudnoću. Testovi za trudnoću sa velikom preciznošću mogu identifikovati i najranije stadijume trudnoće. Ako želite da budete sigurni, kupite više testova različitih proizvođača. Pre upotrebe testa, uvek pažljivo pročitajte uputstva! Ako test ne upotrebite na način koji je naveden u uputstvu, postoji rizik da dobijete lažno negativan rezultat. Ukoliko su testovi za trudnoću bili pozitivni, vreme je da zakažete pregled kod lekara, uz napomenu da su testovi imali pozitivan rezultat.


Dodatni testovi


Lekar će vas uputiti na testiranje krvi i ultrazvučni pregled, a nakon što se obavi i ova vrsta testiranja, konačno je stigao momenat kada možete biti sigurni u svoju trudnoću. Ipak, vodite računa da se većina pobačaja dogodi upravo u prvom trimestru, tako da morate biti posebno oprezni. Savet je da budete pažljivi kada je reč o načinu ishrane, konzumaciji alkohola i cigareta i izlaganju fizičkom stresu, čak i ako samo sumnjate na trudnoću. Ukoliko je trudnoća potvrđena - pažnje nikad dosta! Kako biste bili potpuno sigurni da je sa detetom sve u redu, predlog je da iskoristite sve prednosti prenatalnog testiranja. Sofisticirani prenatalni testovi nove generacije nisu invazivni, a vrlo rano mogu ukazati na moguće genetske probleme sa fetusom. Savremeni testovi su precizni i bezbedni, pa tako prenatalni test već u 10. nedelji trudnoće može otkriti postojanje hromozomskih aneuplodija. Test je siguran i za mamu i za bebu i vrši se na osnovu malog uzorka majčine krvi. Tek nakon prenatalnog testiranja možete odahnuti, ne morate više razmišljati o varljivim simptomima, niti preterano brinuti o stanju svoje bebe.

Rani simptomi trudnoće nisu pouzdan pokazatelj drugog stanja, ali ih svakako ne bi trebalo zanemarivati. Svaka promena u načinu na koji vaše telo funkcioniše je signal da se nešto u organizmu menja, te da se telo prilagođava. Sve simptome ispratite, obavite dostupne testove, pa uživajte u najlepših devet meseci i pripremama za dolazak svoje bebe na svet!Slične vesti

Kako održavati kvalitet odeće - saveti i trikovi

3 Sep 2020, 11:05

Pranje, širenje, peglanje i slaganje veša mnogim ljudima nisu omiljeni kućni poslovi, ipak, istini za volju,…

Skupovi podrške Mariji Lukić pred suđenje Milutinu Jeličiću Jutki

20 Dec 2019, 12:19

Aktivistkinje udruženja žena okupile su se u znak podrške i solidarnosti sa Marijom Lukić, po čijoj se tužbi se vodi postupak…

UNIJA ŽENA GO SNS STRANKE POŽAREVAC PREDSTAVILA SVOJ RAD

6 Dec 2019, 12:22

NA DANAŠNJOJ  KONFERENCIJI ZA MEDIJA KOJA JE ODRŽANA U PROSTORIJAMA SRPSKE NAPREDNE STRANKE U POŽAREVCU PREZENTVANE…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeOd 60 pregledanih u Gradskom zavodu…

Najviše novoobolelih od koronavirusa i juče je bilo u Beogradu. U Gradskom zavodu za plućne…

21 Oct 2020, 9:31

ZdravljeKon: Ako svi nose maske, zaštita…

Epidemiolog Predrag Kon ponovo je apelovao na Beograđane da nose maske, ističući da ta mera,…

21 Oct 2020, 9:29

PolitikaSiniša Mali potvrdio da ostaje…

Dosadašnji ministar finansija Siniša Mali rekao je da će u novoj vladi ostati ministar finansija.…

21 Oct 2020, 9:26

Kursna lista