Kada je pravo vreme da povedete bebu na letovanje i na šta treba da obratite pažnju
   8 Jul 2024, 12:08    Beograd    rts    Elena Marjanović


Kada je pravo vreme da povedete bebu na letovanje i na šta treba da obratite pažnju

Novi toplotni talas je u toku – temperature idu i do 35 stepeni, UV indeks je visok, a vi ste kod kuće sa malom bebom. Predsednik Udruženja pedijatara Srbije dr Georgios Konstantinidis rekao je za RTS da u takvim vremenskim uslovima bebu starosti do šest meseci možemo izvesti u jutarnjim ili večernjim satima, ako nema previše komaraca. Kada je reč o odlasku na more, dr Konstantinidis je bio prilično jasan – beba do šest meseci nema šta da traži na moru.


Temperature ponovo rastu. Meteorolozi najavljuju da će danas u Srbiji biti i do 36 stepeni, a UV indeks je vrlo visok. Zbog toga su mnogi mladi roditelji u dilemi – da li treba ići sa malom bebom na more.


Predsednik Udruženja pedijatara Srbije dr Georgios Konstantinidis je vrlo jasno rekao da novorođenče nema šta da traži na moru.


"Dakle, to je onaj uzrast do četiri nedelje, pa i šest nedelja. Kada sam ja počinjao pedijatriju, onda su rekli čak do šest nedelja da bebama ne treba ni nokte seći, zbog tog njihovog oslabljenog imunološkog odgovora i mogućnosti da se i ta minimalna trauma pretvori u infekciju", istakao je dr Konstantinidis za RTS.


Napomenuo je da se svaka infekcija i povišena temperatura kod novorođenčeta smatra kao da postoji generalizovana infekcija i svako novorođenče će biti primljeno u bolnicu.


"Treba izbegavati svako putovanje dok beba ne navrši šest meseci"


Dr Konstantinidis je istakao da treba izbegavati svako putovanje dok beba ne navrši šest meseci.


"Do šest meseci možemo bebu izvesti u nekim jutanjim ili u nekim večernjim satima, ako nema previše komaraca. Definitivno je to uzrast kada odojčad i mala deca, čak i starija od šest meseci, veoma teško se adaptiraju i nemaju odgovarajući odgovor na tu povišenu temperaturu", istakao je predsednik Udruženja pedijatara Srbije.


Naveo je kako deca i adolescenti imaju usporeni odgovor na visoke temperature, ali da deca do godinu dana, pa i nešto starija, ni to ne mogu da urade.


"Naime, njihovi organi, organski sistemi su u razvoju, a takođe, veoma značajno, oni imaju veliku, veću telesnu površinu, odnosno telesnu masu u odnosu na odrasle, veću količinu vode i mnogo teže regulišu i brže gube vodu putem kože, posebno ukoliko je napolju vlažno vreme", objasnio je dr Konstantinidis.


Dodao je kako odojčad i deca do godinu dana imaju veoma tanku kožu i da je reakcija na sunčeve zrake mnogo dramatičnija nego kod odraslih i da se opekotine javljaju jako brzo.


"Sa druge strane, većina proizvođača i većina dermatologa čak i ne preporučuje primenu bilo kakvih zaštitnih sredstava zbog tog mogućeg iritirajućeg delovanja na kožu, posebno do šest meseci, pa i godinu dana", napomenuo je doktor.


"Uslovi na odmoru nikad neće biti kao kod kuće"


Dr Konstantinidis je ocenio kako virusne infekcije u uslovima globalnog zagrevanja više nemaju sezonski karakter, a posebno je istakao rotavirus koji pravi veoma teške infekcije i zbog čega je i u toku kampanja da se započne vakcinacija i protiv tog virusa.


"Odmor treba da bude zadovoljstvo za sve. Sa detetom do godinu dana, to apsolutno nije ni za roditelje. Koliko god da imate dobre i, da tako kažem luksuzne uslove, vi nikad nećete imati uslove kao kod kuće. Ta jedna godina, mislim da je nešto što naši mladi roditelji možda mogu da propuste da bi im svaka naredna možda bila zadovoljstvo", istakao je dr Georgios Konstantinidis.


Kada je reč o putovanju sa decom, istakao je da je i to problematično, naročito kada nije sopstvenim prevozom, pošto je rizik na autobuskim i železničkim stanicama i aerodromima neverovatno veliki.Slične vesti

Vrućine kroje nuždu - jagma za ventilatorima i niko ne pita za cenu

20 Jul 2024, 9:56

Ovih dana u pojedinim beogradskim prodavnicama proda se i po hiljadu ventilatora dnevno. Mušterije ne pitaju za cenu, a…

Vrućine i ekonomija nisu skladan par, kakav je uticaj temperature na produktivnost i privredu

15 Jul 2024, 11:40

Vrućine su goruća, ne samo klimatska i meteorološka, već i ekonomska tema. Ekstremne temperature utiču na pad produktivnosti,…

Kulturno leto Zlatibor 2024

13 Jul 2024, 10:20

Opština Čajetina i Turistička organizacija Zlatibor pripremili su bogat  program “Zlatiborskog kulturnog…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaU Golupcu otvorena izložba "Meksiko…

U Galeriji moderne umetnosti Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’ u…

22 Jul 2024, 14:30

DruštvoPriznanja za sve takmičare iz…

Na 65. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, koja je od 11. do 22. jula 2024. godine održana…

22 Jul 2024, 12:35

EkonomijaTabakovićeva sa stalnim predstavnikom…

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s novim stalnim predstavnikom…

22 Jul 2024, 12:32

Kursna lista