KAD VEKOVI U OPANAK STANU
   5 Jun 2017, 18:21    Kučevo    SatTv    Ljubiša Nastasijević


KAD VEKOVI U OPANAK STANU

Uz zvuke fanfara, obraćanje vrhovnog pastira  Tihomira Arsića  i nastupom učesnika iz raznih krajeva i mesta Srbije,u gradu na Peku održana je ovogodišnja  jubilarna 50. Smotra izvornog narodnog stvaralaštva „Homoljski motivi“.  
 
                           
Očuvanju kulturne baštine Homolja, Pomoravlja, Šumadije, Istočne Srbije, Vojvodine i drugih krajeva Srbije, ove godine svoj doprinos dalo oko 900 izvođača,odeveni u narodne nošnje područja na kom žive, svirkom, igrom i pesmom ponovo su oživeli nasleđe svojih pradedova.



Završnici ovogodišnjih jubilarnih  50. Homoljskih motiva prisustvovali su mnogobrojni zvaničnici političkog, javnog i kulturnog života, među kojima su bili potpresednik Narodne skupštine Republike Srbije Veroljub Arsić, narodni poslanici Zoran Milekić i predstavnici opština Braničevskog okruga.


           U subotu na dan manifestacije najpre je, rano ujutro, počeo narodni vašar, zatim prodajna izložba homoljskog sira i meda, takmičenje u spravljanju starih narodnih jela „Zlatne ruke“, Bazar starih zanata,demonstracija starog načina ispiranja zlata na obali Peka i koncert dečjeg stvaralaštva.



Oko 900 učesnika ovogodišnjih  50. „Homoljskih motiva“ iz 19 opština i krajeva Srbije u veličanstvenom defileu glavnom ulicom predvođeni jahačem na konju Predragom Petrovićem i vrhovnim pastirom Tihomirom Arsićem, prvakom dramskog pozorišta iz Beograda, prenosili su uz svirku, pesmu i igru,običaje svojih predaka.




Smotru je otvorio Dejan Popović, člana Nadzornog odbora  Elektroprivrede Srbije,koji je rekao da po ugleda na ,,Homoljske motive'' u Srbiji se kasnije budili i nicali mnogobrojni sabori i smotre,ali je Smotra ovde u Kučevu zadržala primat i po kvalitetu i po broju učesnika.


          Hiljade građana i gostiju mogli su da vide po originalnosti, šarenilu i neobičnoj odeći učesnike defilea, neobičan karneval. U koraku sa vremenom smotra Homoljski motivi je rasla i razvijala se uvek poštujući izvorno načelo očuvanja nemetarijalne kulturne baštine Motivi su jedini u Srbiji dobitnici dva visoka priznanja,to su Vukova nagrada i Turistički cvet,rekao je Popović.



           Na motivima u Kučevu imalo je šta i da se vidi. Od trogodišnjih mališana do sedih starina koji su pregazili osamdesetu. Pokrovireljstvom i organizacijom Smotre izvornog narodnog stvaralaštva ,,Homoljski motivi'',opština Kučevo se već gotovo pola veka bori, dokazuje i prednjaci u ovoj borbi za očuvanje najlepšeg što je ovaj narod iznedrio.



            Bilo je i narodnih običaja koji se samo na „Motivima“  mogu doživeti i videti: od pesmi pastira i čobanica, do zdravica Preko 20  devojaka   defilovalo je pozornicom nadajući se laskavoj tituli „Najlepše pastirice“. pa se tročlani žiri posle mnogo muka  odlučio   za Aleksandru Vuković iz Subotice,njene pratilje su Aleksandra Stojanović iz Medveđe i Anja Božović iz Zubinog Potoka..


Tradicionalna 50. Smotra izvornog narodnog stvaralaštva Srbije ,,Homoljski motivi’’ nastavlja da živi u ovim ljudima koji rade na  očuvanju svojih običaja, kulture i življenja od zaborava.








Izvođači iz raznih krajeva Srbije su to verodostojno prezentirali i sve dok imamo ovakve zaljubljenike svojih običaja i kulture, tradicija će se prenositi s kolena na koleno i trajaće vekovima.
 
 Lj.Nastasijević
Izvor:e-kučevo
 
 



Slične vesti

Vlada formirala Radnu grupu za unapređenje položaja zaposlenih u ustanovama kulture

23 Feb 2024, 10:42

Na predlog ministarke kulture Maje Gojković, Vlada Republike Srbije donela je Odluku o formiranju Radne grupe za unapređenje…

Dodeljene Povelje kulture zaslužnim građanima

5 Dec 2023, 11:39

Kulturno-prosvetna zajednica Požarevca organizovala je svečanost u Gradskom zdanju gde su dodeljene povelje kulture najistaknutijim…

Poznati dobitnici nagrade Povelja kulture za 2023. godinu

4 Dec 2023, 13:36

Ovogodišnji dobitnici nagrade Povelja kulture za 2023. godinu su Slavomir Bata Radovanović, magistar tehnologije,…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

EkonomijaMali za RTS: Finansije su nam…

Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda ocenila je sve aspekte srpske ekonomske politike,…

28 Mar 2024, 9:22

DruštvoIstraga ubistva zatvorenika u…

Ne smiruje se bura u javnosti, nakon vesti da je 74-godišnji zatvorenik preminuo u…

28 Mar 2024, 9:19

DruštvoDuži redovi za reklamaciju nego…

Sugrađani se žale da im od Nove godine, nakon hakerskog napada na EPS, stižu uvećani računi…

28 Mar 2024, 9:16

Kursna lista