Jubilej 50 godina romskog aktivizma
   8 Apr 2021, 14:24    Požarevac    SATTV    Marija Topalović


Jubilej 50 godina romskog aktivizma

U svetu i u Srbiji obeležava se Svetski dan Roma koji je ustanovljen sa ciljem da se ukaže na njihov težak položaj. U Srbiji, prema poslednjem popisu, živi više od 147.000 pripadnika te nacionalne manjine i najugroženiji su deo populacije.

Svetski dan Roma je ustanovljen 8. aprila pre 30 godina a inspirisan je događajem od pre 50 godina koji su inicirali Romi sa prostora bivše Jugoslavije. Tada od 4. do 8. aprila 1971. godine je održan prvi međunarodni kongres Roma u Londonu. Na ovom okupljanju, između ostalog, doneto je nekoliko važnih odluka među kojima je ustanovljenje međunarodnog naziva “Rom” što na Romskom znači čovek a za himnu je utvrđena pesma "Đelem, đelem" čiji tekst opisuje stradanje Roma tokom II svetskog rata. Toga dana je doneta odluka da romsku zastavu čini plavo-zelena dvobojnica sa crvenim točkom u sredini. Plava boja kao simbol neba, slobode i bezgraničnog prostranstva, zelena predstavlja travu, put, život obeležen putovanjima dok crveni točak označava simbol stalnog kretanja.


Udruženje Roma braničevskog okruga u Romskom edukativnom centaru, Požarevac je uz epidemijske mere, obeležio ovaj važan dan. Svečanosti su prisustvovali: Saša Pavlović, gradonačelnik Grada Požarevca, Predrag Mijatović, predsednik Gradske skupštine Grada Požarevca, Dejan Krstić, član gradskog veća Grada Požarevca,Tanja Lončar, direktorka predškolske ustanove “Ljubica Vrebalov” kao i Snežana Veljković, predsednica Udruženja Roma braničevskog okruga.U ime Udruženja Roma braničevskog okruga, obratila se i Snežana Veljković, predsednica udruženja.
Ovu svečanost su ulepšala deca iz predškolske ustanove “Ljubica Vrebalov” kao i Srđan Veljković, mladi multitalentovani muzičar iz Požarevca, čije se ime čuje širom sveta.
 Slične vesti

U Kostolcu obeležen Svetski dan Roma

8 Apr 2021, 14:08

Povodom obeležavanja Svetskog dana Roma, Serdžo Krstanoski, predsednik Gradske opštine Kostolac je sa saradnicima posetio…

Izložba fotografija za Dan Roma

8 Apr 2021, 14:02

Romi u Velikom Gradištu obeležilo je  50-godišnjicu Svetskog dana Roma prigodnom izložbom fotografija.…

U potpunosti realizovan projekat ROMACTED

11 Feb 2021, 11:46

Projekat „Steps to inclusion“ je realizovan u okviru Granta Saveta Evrope za opštine uključene…

Postavite komentar  1. Roberto
    April 10, 2021 | 22:28:34
    Bravo Veljkovici srecan svetski dan Roma - 0 + 0

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

HronikaPregazio petogodišnjaka

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu  uhapsili su S. M. (1997),…

11 Apr 2021, 22:38

SportSIM Karavan radosti i prijateljstva…

Opštinska runda takmičenja ovogodišnjih Sportskih igara mladih (SIM) danas održana…

10 Apr 2021, 20:05

DruštvoPodeljene sadnice belog jasena…

Zahvaljujući inicijativi koja je pokrenuta na društvenim mrežama i odazivom velikog…

10 Apr 2021, 15:31

Kursna lista