JUBILARNE NAGRADE ZA DOBROVOLJNE  DAVAOCE KRVI
   15 Jun 2017, 12:10    Golubac    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


JUBILARNE NAGRADE ZA DOBROVOLJNE DAVAOCE KRVI

Povodom 14. juna, Svetskog dana davalaca krvi, Opštinska organizacija Crvenog krsta Golubac,u saradnji sa Osnovnom školom ,,Branko Radičević’’ i Lokalnom samoupravom,organizovala je dodelilu priznanja jubilarnim davaocima krvi za 20,35 i 50 puta i na taj način nekome spasli život. Opština Golubac predhodnih godina je bila treća u Srbiji kao najhumanija sredina..
   -Ove godine stupio na snagu Zakon o tranfuzijskoj medicini koji će svima nam koji se bavimo ovim poslom,pomoći da ga bolje i lakše obavljamo,a ujedno uvodi se i više reda i odgovornosti u ovoj oblasti. Akcije davalaštva krvi su veoma važne pogotovu kada se organizuju u letnjim mesecima zbog povećane potražnje ove dragocene tečnosti,naglasila je Dina Čučković,sekretar Crvenog krsta Golubac.

Zato pozivam sve humane ljude i ljude dobre volje od 18 do 65 godina koji su zdranstveno sposobni da nam se pridruže i uzmu učešće u našoj akciji koja će se održati 27.jula ove godine.U ovoj godini organizovali smo dve akcije,odziv je bio dobar,ali je zabeležen trenutan pad dobrovoljnih davalaca krvi,ali očekujem da će se u narednim akcijama to popraviti. Naša opština Golubac u predhodom periodu nekoliko puta je bila treća u Srbiji  po humanosti i po broju prikupljenih jedinica krvi.Zahvvvvaljujem svim dvaocima krvi na saradnji i iskazanoj humanosti i želim im dobro zdravlje i dug život,dodala je Čučković.


Milenko Mišković kao redovni davalac svoju krv je dao 102 puta i jedan je od rekordera u Opštini Golubac, a pored davaoca bio je korisnik ove dragocene tečnosti.


 -Svkom bi preporučio da obavezno ponudi svoju krv,jer je to ujedno i kontrola njegovog zdravlja,a ujedno i pomoć onim ljudima kojima je naša krv potrebna. I pored toga što sam imao deset operacija posle jedne saobraćne nesreće,nastavio sam sa davanjem krvi. Dakle,kao redovan davalac bio sam i primalac ove dragocene tečnosti. Iako sam prešao 65 godina starosti,imam volju da nastavim i dalje da učestvujem u akcijama dobrovoljnog davanja krvi,jer se posle toga osećam mnogo bolje i veselije,rekao je Mišković. 
 
 Širom sveta 14. juna se organizuju različite manifestacije sa ciljem da se podigne svest o vitalnoj ulozi transfuzije krvi u spasavanju života i unapređenju zdravlja ljudi, kao i da se apeluje na ljude da redovno daju krv kako bi se sprečile nestašice u bolnicama i klinikama, a posebno u zemljama u razvoju gde su količine prikupljene krvi veoma ograničene.

Poruka obeležavanja Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, 14.juna, ove godine  bila je “Ne čekaj nezgodu. Preduzmi nešto. Daj krv! Daj sada! Daj redovno!”
Lj.Nastasijević
 Slične vesti

Kako putovati sam prvi put?

2 Mar 2020, 9:13

Putovanja mogu biti fenomenalna i zanimljiva iskustva čak i ako putujemo sami. Može biti i opasno bez adekvatne pripreme,…

Kako da priredite zabavu u svom dvorištu?

4 Feb 2020, 12:12

Želite da proslavite rođendan, diplomiranje, rođenje deteta, unapređenje ili novi posao, ili jednostavno da bez povoda okupite…

UDRUŽENJE GEOLOGA KOSTOLAC OBELEŽILO SLAVU SVETOG SAVU

28 Jan 2020, 13:48

UDRUŽENJE GEOLOGA KOSTOLAC OBELEŽILO JE SLAVU SVETOG SAVU U RESTORANU IZVOR U POŽAREVCU.


Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoRUŽIĆ I FABRICI O ZNAČAJU REFORME…

ZAŠTO JE REFORMA VAŽNA ZA GRADJANE I PRIVREDU, I U KOJOJ MERI JE U TOM POSLU ZNAČAJNA…

30 May 2020, 12:44

DruštvoPOČELO JE ISPITIVANJE NA ANTITELA…

U ZAVODU ZA JAVNO ZDRAVLJE POŽAREVAC POČELO JE SEROLOŠKO ISPITIVANJE ODNOSNO ISPITIVANJE…

30 May 2020, 12:31

PolitikaGRUPA GRAĐANA ISKORAK PREDALA…

GRUPA GRAĐANA ISKORAK DR ZVONKO BLAGOJEVIČ-MITA GAVRILOV PREDALI SU KASNO SINOĆ SVOJU IZBORNU…

30 May 2020, 12:25

Kursna lista