Jovanović: Stomačni virus dominira među školskom decom, opominjati ih da što češće peru ruke
   26 May 2022, 9:48    Beograd    rts    Elena Marjanović


Jovanović: Stomačni virus dominira među školskom decom, opominjati ih da što češće peru ruke

Prethodnih dana stomačni virus na rekreativnoj nastavi dobilo je 137 učenika i četiri nastavnika. Uzročnik je norovirus, potvrdio je Gradski zavod za javno zdravlje u Beogradu. Doktorka Aneta Jovanović, načelnica pedijatrije u Domu zdravlja "Palilula", kaže da je stomačni virus dominira među decom školskog uzrasta, mada se javlja i kod dece u vrtićima. Ističe da se bolest prenosi putem prljavih ruku i da je važno da se deca što češće opominju da peru ruke.


U Domu zdravlja "Palilula" imaju za oko 20 odsto više pacijenata sa stomačnim problemima. Oni se žale na bolove u stomaku, temperaturu, dijareju.

  Doktorka Aneta Jovanović, načelnica pedijatrije, kaže da stomačni virus dominira među decom školskog uzrasta, mada se javlja i kod dece u vrtićima.

"Uglavnom su to tegobe u smislu proliva, povraćanja, mučnine, glavobolje, opšta malaksalost sa grčevima u stomaku i pojavom bolova u zglobovima i mišićima", navodi doktorka.

Istakla je da ti simptomi kratko traju, kao i da deca za dan, dva do tri budu bolje.

Naglašava da je najvažnije izolovati dete, da ono miruje i da se odmah krene sa nadoknadom tečnosti u vidu elektrolitnih rastvora.

"To su gotovi rastvori, kupuju se u apoteci, rastvaraju se u vodi i dete se nudi na svakih pet do deset minuta u malim količinama. Jako je važno da dete unosi tečnost, ne treba ga terati da unosi hranu obzirom da je oštećena sluznica creva i želuca, ali nakon dobijanja apetita kreće se sa dvopekom, supicama, čajevima, pirinčem. Postepeno i lagano se obroci uvode", dodaje Jovanovićeva.

Navodi da je norovirus uobičajen za zimski period, ali da se to produžilo i tokom proleća.

"Sada se javlja najverovatnije jer su epidemiološke mere ukinute, deca se druže, aktivna su, odlaze na rekreativne nastave u hotlske smeštaje gde je blizak kontakt", poručuje doktorka.

Ukazuje da se bolest prenosi putem prljavih ruku i da je važno da se deca što češće opominju da peru ruke, da osoba koja sprema hranu vodi računa o higijeni ruku, kao i da se voće i povrće dobro operu pre konzumiranja.

 

Đaci iz Beograda dobili norovirus na rekreativnoj u SokobanjiOd 259 učenika Osnovne škole "Jovan Miodragović" iz Beograda, 137 je dobilo simptome stomačnog virusa na nedavno održanoj rekreativnoj nastavi u Sokobanji.Slične vesti

Hospitalizovano 13 osoba obolelih od groznice Zapadnog Nila

14 Sep 2022, 11:22

Na teritoriji Braničevskog i Podunavskog okruga trenutno je hospitalizovano 13 osoba obolelih od groznice Zapadnog Nila,…

Dva slučaja groznice Zapadnog Nila u Braničevskom okrugu

26 Aug 2022, 9:59

Groznica Zapadnog Nila koju prenosi komarac, registrovana je i na teritoriji Braničevskog okruga, rekla je za SAT televiziju…

U Srbiji 34 slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila, doktorka objašnjava koji su simptomi

15 Aug 2022, 9:41

Tri osobe su preminule, a do sada su registrovana 34 slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila. Najviše obolelih…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoGolubačko selo Dobra domaćin Miholjskih…

Posle uspešne organizacije prvih susreta prošle godine u Braničevu, ovogodišnji…

28 Sep 2022, 13:50

DruštvoEnergetska efikasnost i obnovljivi…

Savetovanje ''Energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije'', održan…

28 Sep 2022, 12:52

Servisne informacijeKninska bez vode

JKP Vodovod i kanalizacija, Požarevac, da  zbog radova na mreži 12:30 do 16:00 …

28 Sep 2022, 12:42

Kursna lista