Jovanović: Izvoz IKT sektora biće oko 3,8 milijardi evra u ovoj godini
   8 Nov 2023, 12:37    Beograd    rtv    Elena Marjanović


Jovanović: Izvoz IKT sektora biće oko 3,8 milijardi evra u ovoj godini

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović izjavio je danas da su procene da će na kraju ove godine izvoz informaciono-komunikacione tehnologije, odnosno IKT sektora Srbije biti oko 3,8 milijardi evra.


"IKT sektor je postao naš najbrže rastući i ujedno najveći izvozni sektor sa prošlogodišnjim rekordnim izvozom od 2,7 milijardi evra, a procene su da će ove godine biti neverovatnih 3,8 milijardi evra", kazao je on govoreći na 10. BIZIT konferenciji koja se danas i sutra održava u Beogradu.


Jovanović je dodao da su procene ovogodišnjeg izvoza bazirane na podatku da je u prvih osam meseci ove godine izvoz IKT sektora Srbije veći za 34,7 odsto u odnosu na isti period 2022. i da iznosi 2,2 milijarde evra.


On je naveo i podatak da broj zaposlenih u ovom sektoru uprkos krizi raste i da ceo IKT sektor u Srbiji broji više od 107.000 ljudi.


Jovanović je podsetio da je Srbija u prethodnom periodu investirala u digitalnu inovaciju i infrastrukturu, u reforme sistema prosvete i nauke, nove tehnologije, razvoj elektronske uprave, digitalnu transformaciju privrede, ali i u širenje telekomunikacione infrastrukture sve sa ciljem pokrivanja svih domaćinstava u Srbiji mrežama nove generacije.


"Ulagali smo u digitalnu pismenost, u reformu obrazovnih programa, u start-up i inovacionu zajednicu, povoljno poslovno okruženje koje stimuliše razvoj IKT sektora, u razvoj veštačke inteligencije, ali i u bezbednost informacionih sistema i podataka građana. Ovim ciljevima ostajemo posvećeni i u narednom periodu", naglasio je ministar dodajući da je to zalaganje prepoznato globalno i međunarodno priznato.


On je podsetio da je Srbiju, Svetska banka rangirala na visoko četvrto mesto u Evropi u oblasti digitalne transformacije i da prema poslednjem izdanju globalnog izveštaja UN koji prati razvoj elektronske uprave, naša zemlja je među 10 zemalja sveta koje su stvorile najveći napredak u ovoj oblasti.


"Na vreme smo prepoznali veštačku inteligenciju i biotehnologiju kao tehnologije budućnosti i još 2019. smo doneli strategiju razvoja veštačke inteligencije za period od 2020. do 2025", kazao je Jovanović.


Potsetio je i da je Srbija u martu 2021. osnovala Institut za veštačku inteligenciju i da ima nacionalnu platformu za njen razvoj koja je stavljena na raspolaganje tehničkim fakultetima, institutima, naučno-tehnološkim parkovima, ali i preko 30 startap kompanijama kako bi svim kreativnim pojedincima i organizacijama u zemlji bio omogućen razvoj rešenja baziranih na veštačkoj inteligenciji.


"U 2024. godini nameravamo da radimo na proširenju ove platforme, ali i na nabavci superkompjutera broj 2 u Srbiji", najavio je ministar.


U Beogradu je počela dvodnevna 10. BIZIT konferencija čiji je cilj da učesnicima pruži uvid u mogućnosti za unapređenje poslovanja kroz primenu digitalnih tehnologija.


Teme ovogodišnje jubilarne konferencije čiji je slogan "Znanje vredi, neznanje košta", su i automatizacija poslovnih procesa, podizanje konkurentnosti, kao i racionalizacija troškova uz povećanje produktivnosti i profitabilnosti.


Kroz više od 50 predavanja u dva konferencijska dana predstavljaju se, kako je rečeno na otvaranju, deset glavnih tehnoloških trendova koji pokreću svet i razgovara se o njihovoj biznis primeni.


Celokupan program BIZIT-a je u znaku veštačke inteligencije, jer su mnoge firme koje će se predstaviti, veštačku inteligenciju već inovirale i inkorporirale u svoje standardne programe.


MAT: Letos ubrzan rast industrijske proizvodnje, živnuo i prerađivački sektor


Izražene geopolitičke napetosti i sveopšta dekonjunktura evrozone letos su ograničeno delovale na usporavanje ekonomske aktivnosti u Srbiji, pa je ubrzan rast industrijske proizvodnje u julu, naročito u avgustu i septembru, a neočekivano je živnuo i prerađivački sektor, navodi se u najnovijem broju biltena Makroekonomske analize i trendovi (MAT).


Statistički posmatrano, ukupan doprinos industrije realnom međugodišnjem rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) od oko 3,5 odsto u trećem tromesečju izjednačio se sa doprinosom poljoprivrede i građevinarstva, ističe se u tom biltenu koji izdaju Ekonomski institut u Beogradu i Privredna komora Srbije.


Autori ukazuju da je niža globalna tražnja kumovala nastavku smanjenja dinamike u spoljnotrgovinskoj razmeni, s tim što je u septembru, prvi put nakon eskalacije pandemije, pad robnog uvoza praćen i redukcijom robnog izvoza.


Međugodišnji pad vrednosti spoljnotrgovinske razmene u evrima registrovan je šesti mesec zaredom, a za prvih devet meseci približno četiri petine robnog uvoza pokriveno je izvozom.


U analizi se ističe da se pod uticajem nižeg uvoza popravlja platnobilansna pozicija, da rastu devizne rezerve, ali i da opadaju budžetska primanja po osnovu poreza na dodatu vrednost.


Što se inflacije tiče, navodi se da njeno usporavanje daje pozitivne efekte na međugodišnji obračun realne zarade koje od juna rastu, dok je nakon godišnjeg obrušavanja na uzlaznoj putanji i trend rasta realnog prometa na malo.Slične vesti

Ristić: Bum u IT sektoru - izvoz u prvih pet meseci veći za 20 odsto

6 Jul 2024, 9:26

Najveću stopu rasta u Srbiji u protekloj deceniji iz godine u godinu beleže usluge u informaciono- komunikacionoj tehnologiji.…

Pedofilija na internetu - ko su predatori među nama

11 Mar 2024, 10:20

Grupa internet predatora ponovo je uhapšena pre nekoliko dana. Sumnja se da su iskorišćavali decu kako bi…

Veštačka inteligencija u fokusu završenog Kopaonik biznis foruma

7 Mar 2024, 10:16

Završen je 31. "Kopaonik biznis forum". Prema broju učesnika, specijalnim gostima i temama, utisak je da…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaU Golupcu otvorena izložba "Meksiko…

U Galeriji moderne umetnosti Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’ u…

22 Jul 2024, 14:30

DruštvoPriznanja za sve takmičare iz…

Na 65. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, koja je od 11. do 22. jula 2024. godine održana…

22 Jul 2024, 12:35

EkonomijaTabakovićeva sa stalnim predstavnikom…

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s novim stalnim predstavnikom…

22 Jul 2024, 12:32

Kursna lista