JOŠ 9 MILIONA PODRŠKE SAD SRBIJI
   28 Apr 2017, 13:50        Blic    Maja Kostić


JOŠ 9 MILIONA PODRŠKE SAD SRBIJI

Srbija će dobiti još 9,1 miliona dolara dodatne razvojne pomoći Sjedinjenih Američkih Država (SAD) na osnovu amandmana na Sporazum za bolje funkcionisanje državne uprave i Sporazum za konkurentniju tržišnu ekonomiju.
Amandmane na dva sporazuma potpisali su danas u Vladi Srbije ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot i direktorka Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Aza El-Abd.
Ministarka Joksimović istakla je tom prilikom da je danas važan dan za nastavak razvojne saradnje Srbije i SAD, jer su potpisani amandmani usmereni na bolje funkcionisanje uprave i stvaranje boljih tržišnih uslova.
- Dobili smo 9,1 miliona dolara bespovratne pomoći od USAID-a i to je zaista važan trenutak da kažemo građina da su SAD, pored političkih i ekonomskim odnosa koje imamo sa tom zemljim, jedan od najvećih bilateralnih donatora u procesu podrške reformama - rekla je Joksmović.
Ona je dodala da su politički odnosi promenljivi, s obzirom na međunarodne okolnosti, ali bi finansijsku podršku SAD trebalo uvek da imamo u vidu.
- Nisu sve države pomagale Srbiju u razvojnom procesu, a od 2001. godine SAD su sa oko 750 miliona dolara bespovratne pomoći, kako bi podržali proceš transformacije naše zemlje u izgradnji evropskih standarad - dodala je ministarka.
Američki ambasador u Srbiji Kajl Skot kazao je da će SAD sa još devet miliona dolara pomoći da bi Srbija i njena privreda bila konkurentnija, kako bi jačala vladavina prava, državna uprava bila efikasnija i kako bi se unapredila borba protiv korupcije.
On je naveo nekoliko primera u kojima je SAD pomogla Srbiji, među kojima i pomoć koja je omogućila lakše dobijanje građevinskih dozvola, što je, kako je rekao, dovelo do veće aktinosti u građevinatsru i otvaranje više radnih mesta u toj oblasti.
Naveo je i pomoć u oblasti lakšeg usaglašavanja sa zahtevima inspekcija, što je dovelo da su mnogi koji su poslovali u sivoj zoni, prešli u legalne tokove i plaćaju porez. Zbog toga je Srbija jedna od deset zemalja koje su najviše napredovale na Duing biznis listi Svetske banke - podvukao je Skot.
Takođe, zahvaljujući podršci USAID-a obnoviljeni su prekršajni sudovi u Srbiji, pa je u nekima od njih smanjen broj starih nerešenih predmeta za 80 odsto.
- Uvedena je E-uprava u 83 opštine u Srbiji, pomogli smo da se izradi nacrt i sprovede prvi Zakon o zaštiti uzbunjivača, kao i u ekonosmkom sektoru, pogotovo malim preduzetnicima i privrednicima - rekao je Skot.



Slične vesti

Rat na istoku Evrope promenio volju Unije za proširenje, kakva je perspektiva Srbije

28 Mar 2024, 9:08

Otvaranjem pregovora sa Bosnom i Hercegovinom, u regionu više nema nijedne države koja nije na putu evrointegracija.…

Danijel Apostolović novi šef Misije Srbije pri EU u Briselu

27 Mar 2024, 11:19

Za novog šefa misije Srbije pri EU u Briselu imenovan je Danijel Apostolović.


Ukazom predsednika Aleksandra…

Briselska deklaracija: Ubrzati integracije, Beograd i Priština da primene sporazume

14 Dec 2023, 10:24

Evropska unija poziva na ubrzanje procesa pristupanja Zapadnog Balkana tom bloku i traži od Beograda i Prištine brz…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista