Joksimović sa polaznicima Škole evropskih integracija
   15 Sep 2017, 13:08        DANAS    Maja Kostić


Joksimović sa polaznicima Škole evropskih integracija

Ministarka evropskih integracija Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa polaznicima Škole evropskih integracija koji se nalaze u studijskoj poseti Beogradu – zaposlenima u lokalnim samoupravama i predstavnicima organizacija civilnog društva sa severa Kosovsa i Metohije.Kako se navodi u saopštenju, ministarka ih je upoznala sa dosadašnjim i budućim aktivnostima u procesu pristupanja, odnosima Srbije i Evropske unije i drugim temama značajnim za evrointegracije.

Ministarka je istakla da je članstvo u Evropskoj uniji strateški interes države. Proces pristupanja jeste dobrovoljan izraz političke volje jedne države, a refome koje se sprovode na putu ka punopravnom članstvu, prevashodno su u interesu građana. Rekla je da je jasna perspektiva članstva Srbije u EU – to je proces koji – iako ima uspone i padove, doprinosi razvoju države.

Polaznici su bili zainteresovani za stanje u dijalogu Beograda i Prištine i poglavlje 35. Ministarka je objasnila je da dijalog Beograda i Prištine, koji se vodi posredstvom Evropske unije, predstavlja uvažavanje činjenice da nismo priznali nezavisnost KiM. Ona ističe da je intencija države da se kroz razgovore u Briselu obezbede maksimalni uslovi za Srbe na KiM i zaštite nacionali interesi. Podsetila je da je Evropski parlamet juče usvojio Deklaraciju u kojoj je prihvaćen i uvažen amandman srpskih posalnika o što hitinijem formiranju ZSO.   Ministarka naglašava da se poglavlje 35 – koje nije zamena za dijalog, odnosi na praćenje primene dogovorenog u Briselskom sporazumu.

Regionalna saradnja jedan je od prioriteta Srbije, rekla je Joksimović, napominjući da je saradnja preduslov stabilnosti, mira, razvoja i napretka. Ministarka Jokismović informisala je polaznike Škole evropskih integracija da je Evropska unija, se preko dve milijarde evra bespovratnih sredstava namenjenih za reforme najveći donator Srbije.

 Slične vesti

Đaci osnovne škole "Sveti Sava" u Ćirikovcu dobili poklon pakete

12 Oct 2020, 12:26

Đaci osnovne škole „Sveti Sava“ u Ćirikovcu danas su tradicionalno dobili poklon pakete, povodom danas…

Vredan jubilej Politehničke škole

3 Oct 2020, 12:11

Politehnička škola Požarevac u ponedeljak, 5. oktobra obeležava 30 godina od osnivanja, a istovremeno će biti obeleženo…

U OŠ Milutin Milanković u Rabrovu realizovan je projekat Imamo prava na život bez nasilja

19 Sep 2020, 13:45

U osnovnoj školi ,,Milutin Milanković’’ u Rabrovu,opština Kučevo uz podrđđšku Fondacije…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaGolubac dobija Kulturni centar…

U Golupcu su u toku radovi na rekonstrukciji postojeće zgrade u kojoj će biti smeštena…

20 Oct 2020, 15:04

DruštvoPutovanje u srednji vek sa Ramske…

Da li ste se ikada zapitali kako bi bilo vratiti se u srednji vek, kako su ljudi bili obučeni,…

20 Oct 2020, 13:59

Vremenska prognozaPROGNOZA za SREDU, 21. Oktobar…

SRBIJA: U sredu jutro vrlo hladno, ponegde slab prizemni mraz, a po kotlinama i dolinama reka…

20 Oct 2020, 12:30

Kursna lista