Joksimović: Izveštaj Evropske komisije poziv na ubrzanje reformi jer se na Srbiju računa
   9 Oct 2020, 9:58        rts    Anđelija Kuzmanović


Joksimović: Izveštaj Evropske komisije poziv na ubrzanje reformi jer se na Srbiju računa

Izveštaj Evropske komisije je jedan snažan poziv Srbiji da ubrza reformski proces, posebno u određenim oblastima zato što se na Srbiju računa, navodi za RTS Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović. Jadranka Joksimović gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a navela da Evropska unija razume da je Srbija potencijalni zamajac dela jugoistočne Evrope i Zapadnog Balkana i da je deo onog revilatizovanog evropskog koncepta, i same EU u budućnosti.
"Zato nas i poziva, ne zato što nam se preti suspenzijom, kako sam slušala ovih dana, već zato što se uviđa da može brže i mi i sami kažemo da bi trebalo u nekim stvarima brže", rekla je ministarka.
 
Navodi da ocena tempa u najnovijem Izveštaju o napretku Evropske komisije, nije ista u svim oblastima, imajući u vidu njihovu složenost, obim i okolnosti usled pandemije, ali je, kako kaže, značajno da je u većini oblasti zabeležen određeni napredak i da nijedna oblast ne beleži nazadovanje.
"Izveštaj smo shvatili kao poziv na ubrzanje reformi, a time i pregovaračkog procesa. Shvatili smo ga kao jedan snažan poziv Srbiji da ubrza reformski proces, posebno u određenim oblastima zato što se na Srbiju računa, zato što Evropska unija razume da je Srbija potencijalni zamajac dela jugoistočne Evrope i Zapadnog Balkana", navodi Joksimovićeva.
Naglašava da postoji potrebna politička volja Vlade da najvažnija i krovna politička pitanja iz procesa pristupanja EU budu definisana u kontekstu najšireg društvenog konsenzusa i da će nova Vlada nastaviti ubrzani reforme koje su neophodne u procesu napredovanja ka članstvu u Uniji.  
"Mi uviđamo da postoje različita mišljenja i mi ćemo - ova i buduća Vlada analizirti i videti gde je zaista ono gde može da se ubrza, gde su bile objektivne okolnosti kašnjenja, a gde mi nismo možda pokazali dovoljno entuzijazma", navodi ministarka.
Dodaje da se Srbija u proteklom periodu suočila sa posebnim izazovima, kao i da su sve zemlje u Evropi i svetu "presložile prioritete" zbog pandemije kovida 19, pre svega zbog ekonomskog oporavka, ali da to nije nikakvo opravdanje.
Ocenjuje i da je izveštaj između ostalog značajan jer konstatuje da je Srbija pokazala visok stepen otpornosti zahvaljujući svojoj vitalnoj ekonomiji koja je sačuvala svoj tonus u ovim teškim vremenima za ceo svet.Slične vesti

Dodik: Ponosan na susrete Srpske i Srbije

10 Oct 2020, 11:05

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je veoma ponosan što se već tradicionalno održavaju…

Grenel: Vučić je težak pregovarač, bori se za srpski narod

15 Sep 2020, 10:59

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio je veoma težak pregovarač, izjavio je specijalni savetnik američkog predsednika Ričard…

Godfri: Sporazum demonstracija hrabrog i zrelog državničkog delovanja

12 Sep 2020, 9:52

Američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri ocenio je da sporazum koji su Beograd i Priština postigli u Vašingtonu…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

PolitikaU četvrtak u Golupcu zaseda lokalni…

U četvrtak 29.og-ovog meseca u Golupcu će zasedati lokalni parlament koji je zakazao predsednik…

28 Oct 2020, 19:26

KulturaTri violine Jana Nemčeka ustupljene…

Izdvojenom odelenju u Velikom Gradištu  Muzičke škole ,,Stevan Mokranjac’’…

28 Oct 2020, 19:09

ZdravljeU Požarevcu 29 novoobolelih

Prema poslednjem izveštaju Zavoda za javno zdravlje Požarevac drastišan skok…

28 Oct 2020, 16:29

Kursna lista