JESMO LI SAMI U KOSMOSU
   28 Sep 2018, 15:07    Požarevac    SATTV    Maja Kostić


JESMO LI SAMI U KOSMOSU

U NARODNOJ BIBLIOTECI ILIJA M. PETROVIĆ ODRŽANA JE PROMOCIJA KNJIGE VELIKA TIŠINA I PRVI KONTAKT I PUTOVANJE KROZ VREME, AUTORA MILANA ĆIRKOVIĆA I ZORANA ŽIVKOVIĆA.



U okviru pormocije knjiga odžana je tribina pod nazivom Jesmo li sami u kosmosu i možemo li da putujemo kroz vreme? Na ova pitanja odgovor su pokušali da daju autori knjiga.
Milan M. Ćirković (rođ. 1971) je srpski astrofizičar, astrobiolog, kosmolog i filozof.
Diplomirao je 1994. na Fizičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu na smeru Teorijska fizika. Doktorirao je 2000. godine na Državnom univerzitetu NJujorka u Stoni Bruku, SAD. Zaposlen je kao naučni savetnik na Astronomskoj opservatoriji u Beogradu i profesor na Departmanu za fiziku Univerziteta u Novom Sadu.
Objavio je preko 100 naučnih i drugi radova. Napisao je udžbenik „Uvod U vangalaktičku astronomiju“ (Univerzitet u Novom Sadu) kao i knjige The Astrobiological Landscape koju je objavio Cambridge University Press i Global Catastrophic Risks (kao urednik sa Nikom Bostromom) u izdanju Oxford University Press-a.
Aktivno se bavi popularizacijom astronomije i nauke uopšte. Napisao je veliki broj naučno-popularnih članaka na portalima Elementarijum, Viva fizika, Mišljenje o mišljenju (MOM), Peščanik, Blog B92, Vreme. Održao brojna predavanja i učestvovao u radijskim i televizijskim emisijama.
Zoran Živković (Beograd, 5. oktobar 1948) je pisac, književni teoretičar i prevodilac.
Jedan je od najprevođenijih srpskih književnika. Prozne knjige su mu višestruko nagrađivane u zemlji i svetu, adaptirane u dramske oblike i dobile su značajnu međunarodnu kritičku recepciju. Dobitnik je Svetske nagrade za fantastiku 2003. godine.[1] Redovni je profesor na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.
Diplomirao je 1973. na grupi za Opštu književnost s teorijom književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu. Na istom fakultetu magistrirao je 1979. i doktorirao 1982. godine.
 
U razdoblju 1973-1993. stvorio je značajno delo u nauci o književnosti, uređivanju, izdavaštvu i prevodilaštvu, uključujući i kapitalne projekte poput almanaha Andromeda, biblioteka „Kentaur“ i „Polaris“, autorskih naučnih monografija i Enciklopedije naučne fantastike.



Slične vesti

Vlada formirala Radnu grupu za unapređenje položaja zaposlenih u ustanovama kulture

23 Feb 2024, 10:42

Na predlog ministarke kulture Maje Gojković, Vlada Republike Srbije donela je Odluku o formiranju Radne grupe za unapređenje…

Dodeljene Povelje kulture zaslužnim građanima

5 Dec 2023, 11:39

Kulturno-prosvetna zajednica Požarevca organizovala je svečanost u Gradskom zdanju gde su dodeljene povelje kulture najistaknutijim…

Poznati dobitnici nagrade Povelja kulture za 2023. godinu

4 Dec 2023, 13:36

Ovogodišnji dobitnici nagrade Povelja kulture za 2023. godinu su Slavomir Bata Radovanović, magistar tehnologije,…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

EkonomijaMali za RTS: Finansije su nam…

Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda ocenila je sve aspekte srpske ekonomske politike,…

28 Mar 2024, 9:22

Kursna lista