Jeftin kredit ne postoji - sami birate da li biste da mirnije spavate ili da vam rata bude niža
   12 Mar 2024, 11:36    Beograd    rts    Elena Marjanović


Jeftin kredit ne postoji - sami birate da li biste da mirnije spavate ili da vam rata bude niža

Urednik sajta "Kamatica" Dušan Uzelac kaže da je iznos rate u slučaju fiksne kamate za stambeni kredit viša, ali da se "mirnije spava". Ističe da ne postoji rizik kao kod varijabilne kamate koja se vezuje za nestabilniji euribor – međubankarsku referentnu kamatnu stopu. Navodi i da bi građanima trebalo da bude jasno da jeftin kredit ne postoji.

Dilema o preuzimanju fiksne ili varijabilne kamate kod stambenog kredita je, kaže Dušan Uzelac, slična nedoumici između kupovine automobila na dizel ili benzin.


"Ako imamo dovoljno novca, možemo da kupimo vozilo koje želimo. Kada reflektujemo na kredite, prvo što je potrebno da shvatimo jeste da ne postoji jeftin kredit", ističe Uzelac.


Navodi da banke sprovode marketinške trikove i da ne postoji odnos povoljnog i nepovoljnog kredita.


"Svaki kredit ima cenu i uslove (kredita). Što je cena viša, uslovi su niži. I uslovima možemo da upravljamo. To su kreditna sposobnost, primanja, redovnost plate, firma u kojoj radimo i godine staža. Banka sve to gleda i na osnovu toga daje individualnu ponudu", pojašnjava urednik sajta "Kamatica".


Fiksna i varijabalna kamata – "mirniji san" ili "niža cena"


Uzelac naglašava da je individualna odluka onog koji zahteva stambeni kredit da li će izabrati fiksnu ili varijabilnu kamatu. 


Varijabalna kamata vezana je za euribor, evropsku međubankarsku referentnu kamatnu stopu, koja se menja na dnevnom nivou i prema kojoj banke jedna drugoj nude novac za posuđivanje na međubankarskom tržištu.


"S fiksnom kamatom se mirnije spava. Nema razmišljanja o euriboru i drugim promenama sve do kraja otplate. Ipak, mirnoća ima cenu i ta cena je viša od one koja se plaća kada izaberete varijabilnu kamatu", upoređuje Uzelac.


Sagovornik Jutarnjeg programa kaže da se revalorizacija kredita, u zavisnosti od banke, rad na svakih tri do šest meseci, a da se može dogoditi da se ažurira rata čim skoči stopa euribora.


NBS fiksirala iznos euribora


Uzelac ističe da je Narodna banka Srbije (NBS) zaštitila one koji otplaćuju stambene kredite tako što je fiksirala ili zamrzla iznos euribora do kraja 2024. godine.


"Tako su zaštićeni oni koji su u otplati. To je bila mera koja je upućena najviše onima koji su u aktuelnoj otplati kredita, jer su te rate skakale iz meseca u mesec. Situacija je sada bolja jer eurobior opada. Na maksimumu je dostigao četiri odsto, sada je na 3,9 i u perspektivi bi trebalo još da opada", navodi urednik "Kamatice".


Fiksne kamate se, kako navodi, kreću od 4,5 do pet odsto.


"Kredit se uzima kad ste sposobni da ga otplatite"


Uzelac napominje da kredit uzimaju oni koji su sposobni da ga otplate, odnosno, kada "ojačaju finansije".


"Kada vi komotno možete da izdvojite od 300 do 500 evra na mesečnom nivou, a da vam cifra ne promeni život, onda ste sposobni za kredit. Ako možete, dakle, da izdvojite 300 ili 500 evra za ratu, a to vam ne utiče na letovanje, zimovanje i sve ono što biste inače sebi priuštili", zaključuje urednik sajta "Kamatica" Dušan Uzelac.Slične vesti

Za subvencionisane poljoprivredne kredite 1,2 milijarde dinara u 2024. godini

22 Feb 2024, 12:40

Za subvencionisane poljoprivredne kredite 1,2 milijarde dinara u 2024. godini miliona dinara, a pravno lice pod uslovom…

Loše vreme za zaduživanje, hoće li NBS produžiti meru ograničenja kamata na stambene kredite

12 Feb 2024, 10:52

Visoke kamatne stope i inflacija preokrenule su trend potrošnje ka povećanju štednje, pre svega dinarske.…

Krediti za penzionere - kao trgovci koji prodaju novac, banke imaju svoju računicu

7 Feb 2024, 10:04

Stariji od 65 godina mogu da podignu kredit, ali i da budu žiranti deci kada se kreditno zadužuju. U praksi banke su se…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeU Domu zdravlja Golubac 19.maja…

U Golupcu i još  u oko 160 zdravstvenih ustanova širom Srbije u nedelju…

18 May 2024, 13:21

Vremenska prognozaPrognoza za nedelju, 19. maj 2024.

SRBIJA: U nedelju nestabilno i vrlo toplo, ponegde do 30°C u centralnim…

18 May 2024, 12:05

PoljoprivredaIntrgralna zaštita u ratarskoj…

Integralna proizvodnja ne podrazumeva izostavljanje upotrebe pesticida već njihovu ciljanu…

18 May 2024, 9:58

Kursna lista