Jedna od najstarijih skola u Srbiji odlikovana zlatnom medaljom
   30 Mar 2021, 14:38    Požarevac    SATTV    Marija Topalović


Jedna od najstarijih skola u Srbiji odlikovana zlatnom medaljom

Povodom primirja u Prvom svetskom ratu i Dana državnosti-Sretenja 11. novembra 2020. godine između ostalih zaslužnih građana sa teritorije Požarevca odlikovan je i Slaviša Stojadinović, direktor osnovne škole “Miloš Savić” iz Lučice. Odlikovanje je uručeno predsednik RS Aleksandr Vučić za celokupan doprinos jedne od najstarijih seoskih škola u Srbiji.Jedan od najznačajnijih događa krajem prošle godine je odlikovanje zaslužnih građana sa teritorije garada Požarevca koji se dogodio povodom primirja u Prvom svetskom ratu i Dana državnosti-Sretenja. Među odlikovanima je i Slaviša Stojadinović, direktor osnovne škole” Miloš Savić” koji predstavlja jednu od najstarijih seoskih škola u Srbiji.Po rečima direktora osnovna škola  je u svojoj dugoj prošlosti dobila niz priznanja, plaketa i odlikovanja ali ovo je posebno i najveće odlikovanje koje je škola dobila za skoro dva veka svog postojanja, čime se ponose.

Saša Pavlović, gradonačelnik Grada Požarevca sa saradnicima je tada priredio svečani doček kada su svi odlikovani dobili nagrade u vidu replike spomenika koji se nalazi ispred Gradskog zdanja u Požarevcu i to je po redima Slaviše Stojadinovića: ”Još jedan dragulj u našoj kruni”.Gradonačelnik se tada obratio rečima: “Počastvovan sam kao gradonačelnik, kao požarevljanin, ali i kao neko ko dolazi iz prosvete što mogu da pozdravim i Slavišu Stojadinovića, direktora osnovne škole Miloš Savić iz Lučice. On, kao i njegovi prethodnici i svi oni koji su barem deo svog radnog veka proveli u ovoj školi, zaslužni su za ovo sjajno priznanje koje je došlo uoči proslave velikog jubileja, 180 godina postojanja. To je istorija koju bi svakako poželele mnogo veće sredine od Lučice, ali kao što znamo tradicija se ne kupuje već mukotrpno stvara. Svi vi, drage dame i gospodo nagrađeni, ostaćete upamćeni u godinama pred nama kao oni koji svojim primerom pokazuju kako se podiže ugled svog grada, ali pre toga ugled svoje porodice, svojih predaka i svog potomstva.“OŠ ”Miloš Savić“ je sačinjena od tri škole u tri sela Lučice, Poljane i Prugova među kojima je Lučička prva koja je nastala 1840. godine.

Dierktor je istrakao da se škola trudi da opravda dosadašnje poverenje meštana sela. Poruka direktiora Stojadinovića je da u ovim teškim vremenima treba istrajati i da deca iz škola izađu ne samo opismenjeni već i vaspitani i sposobni za život koji je rped njima.Slične vesti

Bole stigao u Poljoprivrednu školu

27 Feb 2024, 13:28

Pred Miće lipicanera, i Gavrila ponija, stigao još jedan stanovnik na akeonmiju Poljoprivredne škole sa domom…

Ministarstvo pozvalo fakultete da ne povećavaju školarine za narednu školsku godinu

27 Feb 2024, 12:35

Ministarstvo prosvete pozvalo je visokoškolske ustanove, koje su donele ili su u postupku donošenja odluke…

Učenici OŠ "Kralj Aleksandar I" osvojili prvo mesto na takmičenju iz "LEGO" robotike

26 Feb 2024, 13:20

Da se znanje i ljubav prema društvenim naukama isplate, dokazali su učenici sedmog i osmog razreda Osnovne škole…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoBole stigao u Poljoprivrednu školu

Pred Miće lipicanera, i Gavrila ponija, stigao još jedan stanovnik na akeonmiju Poljoprivredne…

27 Feb 2024, 13:28

DruštvoVrnjačka Banja na 45. Međunarodnom…

Vrnjačka banja predstavila turističku ponudu na  na 45. Međunarodnom sajmu turizma u…

27 Feb 2024, 13:02

DruštvoProgram podrške neformalnim grupama

U Narodnoj biblioteci „Ilija M. Petrović“ održana je sesija povodom realizacije…

27 Feb 2024, 13:01

Kursna lista