Jauci zlostavljanih životinja, ima li ko da ih čuje
   23 Jun 2022, 9:43    Beograd    rts    Elena Marjanović


Jauci zlostavljanih životinja, ima li ko da ih čuje

Uznemirujući snimak stigao je u redakciju RTS-a. Jedna koza, u selu pod Avalom vezana je za drvo tako da ne može da mrdne i tužno, gladno i očajno mekeće. Društvene mreže su pune sličnih i još gorih snimaka na kojima se vide namerna zlostavljanja životinja.Možete li da zamislite koze obešene o drvo, kako cvile? Žitelji Ripnja ne moraju da ih zamišljaju. Njihove jauke slušaju već danima, a za to krive prvog komšiju.


"Komšije povremeno imaju probleme sa životinjama: nekad budu mirne, nekad sklonjene na vreme. Nemamo, međutim, prava da uđemo na privatan posed i pogledamo kako to funkcioniše. Definitivno bi to trebalo da se uradi", ukazuje Goran Jeremić iz Ripnja. 

Zatekli smo starijeg čoveka na kojeg se stanovnici Ripnja žale da je odgovoran za zanemarivanje životinje. 

Nije hteo pred kamere, ali tvrdi da ih ne muči, nego da se o njima brine i da ih na livadu svakodnevno pušta. Njegove komšije, međutim, planiraju da ga prijave nadležnima. 

"Treba inspekcija da dođe i odradi svoj deo posla", kaže Jeremić. 

Profesorka Marijana Vučelić sa Fakulteta veterinarske medicine kaže da se iz snimka može zaključiti da je reč o mučenju životinje, a ne o zanemiravanju. Zlostavljanje i kućnih ljubimaca Česti su slučajevi trovanja pasa i mačaka u parkovima. Na mrežama postoji snimak na kome se vidi mačka vezana za roštilj dok se pali vatra. Kućni ljubimci se udaraju o pod, plaše petardama, vezuju i šutiraju. 

Slike štenaca koje neko baca sa mosta i obešeni psi takođe nisu retkost na internetu. Inspektori kažu da se i na poljoprivrednim gazdinstvima dešavaju strašne stvari. 

Kada neku farmu, na primer, kupi privatno lice, prestane da se brine o životinjama: izgladnjuju ih i ne obilazi po nekoliko dana. Veliki broj prijava ekološkoj policijiZlostavljanje životinja je krivično delo, a kada je formirana, ekološka policija pri MUP-u dobila je veliki broj prijava za to. 

Sa Fakulteta veterine kažu da nema dovoljan broj inspektora koji bi to kontrolisao. 

"Država bi trebalo da postupi na određeni način – kada nađe zlostavljača ili osobu koja zanemaruje životinju, trebalo bi da mu oduzme životinju u početnoj fazi, kao i da smesti životinju na sigurno mesto", ukazuje profesorka Marijana Vučelić.Kakve su kazne Zakonom o dobrobiti životinja, kazne za zanemarivanje su od pet hiljada do miliona dinara. Za ubistvo životinje kazna je i tri godine zatvora.  Nezvanično, od 2006. do 2019. godine za ovo delo osuđeno je oko 300 ljudi, među kojima su i maloletnici. 

Ono što nigde ne mora da piše, međutim, to je da je dužnost svakog građanina da spreči i prijavi zanemarivanje životinja.
 Slične vesti

Naselje Ranovac zaraženo područje Afričkom kugom svinja

31 May 2022, 11:08

Afrička kuga svinja pojavila se u naseljenom mestu Ranovac, opština Petrovac na Mlavi te ga je Uprave za veterinu…

Poskupljenje energenata i žitarica nije jedini problem stočara

27 May 2022, 9:27

Veliki problem sa kojim se stočari u Srbiji suočavaju su nestabilne otkupne cene. U poslednje vreme cena stoke je skočila,…

Nezakonito je sahraniti kućnog ljubimca u parku ili dvorištu - koje su onda opcije

5 May 2022, 10:04

Još nije završeno više puta najavljivano groblje za kućne ljubimce u Beogradu, a sahranjivanje u parku ili dvorištu nije…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeNakon "mirne" faze,…

Nakon „mirne“ faze, prema poslednjim informacijama, raste broj novoobolelih od…

24 Jun 2022, 13:03

Vremenska prognozaPROGNOZA ZA SUBOTU, 25. Jun 2022.

SRBIJA: U subotu vrlo toplo i pretežno sunčano pre podne, a popodne…

24 Jun 2022, 11:48

DruštvoŽetva ozimih strnih žita

Protekle sedmice u Braničevu su pali prvi otkosi ječma, a požnjevena je i po koja parcela…

24 Jun 2022, 11:37

Kursna lista