Jagma za IT prekvalifikacijama, za 900 mesta 4.000 prijava
   28 Oct 2017, 12:35        RTV    Maja Kostić


Jagma za IT prekvalifikacijama, za 900 mesta 4.000 prijava

Tržištu Srbije u ovom trenutku neophodno je još između 15.000 i 20.000 novih IT stručnjaka, u toku je drugi krug prekvalifikacija za 900 polaznika različitih IT kurseva, a za taj broj mesta već je stiglo 4.000 prijava, izjavio je danas direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović.Konkurs koji je organizovala vladina Kancelarija za IT i eUpravu traje do 5. novembra, a pravo prijave imaju svi oni koji nisu u IT sektoru, nisu nikada završili IT fakultete, a punoletni su.
U prvom krugu prekvalifikacija, kaže Jovanović za Tanjug, bilo je mesta za 100 ljudi i taj prvi krug, ističe, pokazao je odlične rezultate, jer je od tih 100 prijavljenih kandidata, čak 94 je uspešno završilo kurseve i obuke, da bi se skoro 70 odsto njih već našlo na različitim praksama u IT kućama i to, smatra Jovanović, znači da je zainteresovanost privrede za IT stručnjake veoma velika.

"Naši podaci pokazuju da u Srbiji u IT kompanijama imamo oko 45.000 zaposlenih i da je u ovom trenutku na tržištu neophodno još između 15.000 i 20.000 novih IT stručnjaka", rekao je Jovanović i dodao da su zbog toga prekvalifikacije bitne, jer se tu nude veoma dobri kursevi, u trajanju do šest meseci.

U tim kursevima kandidati će moći da odslušaju oko 250 sati kvalitetne nastave iz oblasti programiranja i da imaju oko 160 sati prakse i to će, objašnjava Jovanović, biti kursevi koji se odnose na "java" programski jezik, "javaskript","php", "dotnet", "c", i tako dalje.

Budući da ima skoro pet puta više zainteresovanih, Jovanović kaže da će se prvo organizovati testiranje putem interneta, gde nije potrebno nikakvo IT znanje, već su u pitanju testovi iz logike, na osnovu kojih će se broj zainteresovanih spustiti na 2.000, nakon čega će uslediti drugi krug testiranja, gde će kandidati moći da izaberu jedan od tih kurseva i tada će se doći do cifre od 900.

"Prvo, kandidati ne moraju i ne treba da imaju IT predznanje, moraju da imaju osnovnu logiku, način razmišljanja koji imaju budući programeri, što ćemo utvrditi kroz testove. Nakon šestomesečnih kurseva, oni dobijaju bazična IT znanja, naravno da ih ne možemo porediti sa IT stručnjacima koji su završili fakultete, ali je dovoljno znanje da u okviru IT kompanija, uz senior programere, polako uđu u posao", smatra Jovanović.

Prema njegovim rečima, prekvalifikacije su veoma bitne za IT tržište u Srbiji, jer, kako ističe, naš trenutni izvoz, kada je u pitanju IT sektor, iznosi oko 800 miliona evra godišnje, a tim tempom, očekuje se da se izvoz za četiri godine utrostruči, odnosno da pređe dve milijarde evra.

 Slične vesti

Inovativni načini pomoću kojih moderne kompanije podstiču zaposlene

30 Sep 2019, 15:54

Moderne kompanije poslovanje uglavnom zasnivaju na potpuno drugačijim principima od onih koji su se koristili ranije. Načini…

KINIEZI GRADE U KAONI KOD KUČEVA NAJVEĆU PEĆ ZA PROIZVODNJU KREČA U SRBIJI

22 Jan 2019, 14:28

U  opštini Kučevo boravili su predstavnici  kineske kompanije HBIS GROUP  koja je , vlasnik Železare…

SAVIĆ USPEŠNO POSLUJE U POŽAREVCU

8 Oct 2018, 13:47

STOVARIŠTE GRAĐEVINSKOG MATERIJALA I SALON KERAMIKE SAVIĆ OTOVORENO U POŽAREVCU I POSLUJUĆI VEĆ MESEC IPO DANA POSTEŽE…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

PolitikaU četvrtak u Golupcu zaseda lokalni…

U četvrtak 29.og-ovog meseca u Golupcu će zasedati lokalni parlament koji je zakazao predsednik…

28 Oct 2020, 19:26

KulturaTri violine Jana Nemčeka ustupljene…

Izdvojenom odelenju u Velikom Gradištu  Muzičke škole ,,Stevan Mokranjac’’…

28 Oct 2020, 19:09

ZdravljeU Požarevcu 29 novoobolelih

Prema poslednjem izveštaju Zavoda za javno zdravlje Požarevac drastišan skok…

28 Oct 2020, 16:29

Kursna lista