Izvucite iz albuma fotografije predaka, iz fioka spomenice, da ih vide tvorci istorije
   11 Nov 2020, 9:48    Beograd    RTS    Elena Marjanović


Izvucite iz albuma fotografije predaka, iz fioka spomenice, da ih vide tvorci istorije

Zasluge srpske vojske i mnogih pojedinaca za završetak Prvog svetskog rata su ogromne, a žrtve koje je podneo srpski narod zaslužuju sećanje. U cilju obeležavanja sto godina Prvog svetskog rata upućen je Javni poziv građanima Srbije, kao i Srbima u regionu i dijaspori da učestvuju u stvaranju "Albuma sećanja" na pretke u tom ratu.  Savez potomaka ratnika Srbije 1912-1920. godine s blagoslovom patrijarha SPC Irineja uputio je Javni poziv građanima Srbije i Srbima u regionu i dijaspori za dostavljanje fotografija i ostalih dokumenata iz Prvog svetskog rata i učestvovanje u stvaranju "Albuma sećanja na naše pretke".   Poziv je upućen u cilju obeležavanja sto godina Prvog svetskog rata a u saradnji s Kancelarijom za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Vlade  Srbije. "Obeležavanje jednog izuzetno značajnog i tragičnog istorijskog događaja, kakav je Prvi svetski rat, za ceo srpski narod predstavlja svojevrsnu privilegiju - privilegiju spoznanja društvenog i civilizacijskog hoda kroz vreme i konstituisanja kulturno-istorijske vertikale", ističe se u pozivu.

"Oživimo sećanja, osvežimo pamćenje, pomozimo istoriji"

Građani se pozivaju da ukoliko poseduju fotografije, autobiografske spise, dnevnike, pisma vojnika, razglednice, kao i druga dokumenta od istorijskog značaja kao svedočanstva događaja iz perioda Prvog svetskog rata, skenirana dokumenta uvrste u zajednički "Album sećanja".   Na taj način će se, kako se navodi, učiniti vidljivim duh i delo slavnih predaka učesnika Prvog svetskog rata. Ističe se da je istorijska odgovornost i zadatak promovisanje kulturnog nasleđa srpskog naroda, nezamenljiv segment kulturne baštine evropskih naroda. "Kao takva srpska istorija i kultura je ravnopravni član evropske i svetske istorije i kulture, a srpski narod jedan od najtužnijih svedoka strahovitog stradanja učesnika u Prvom svetskom ratu. Zasluge srpske vojske i mnogih pojedinaca za završetak rata su ogromne, a žrtve koje je podneo srpski narod zaslužuju sećanje", naglašava se u Javnom pozivu. Apeluje se na potomke da postanu svedoci vekova slavne prošlosti svojih predaka. "Izvucite iz albuma fotografije svojih predaka, iz fioka spomenice i dnevnike, iz srca dedove i pradedove, i učinite ih vidljivim tvorcima naše istorije", poručuju iz Saveza potomaka ratnika ratnika Srbije 1912-1920. godine. U Javnom pozivu građanima i dijaspori ukazuje se da nas istorija obavezuje i poziva da sačuvamo uspomene i sećanja na velike godine srpskog naroda 1914-1918. i kako se naglašava "ulogu svakog pojedinca u njemu, negujući ljubav, humanost, čast, rad, stvaralaštvo i opšte dobro kao ličnu odgovornost za budućnost naših potomaka".Slične vesti

Izložba "Drugi balkanski rat na fotografijama i dokumentima" otvorena u Galeriji CZK

4 Dec 2023, 10:55

U Galeriji Centra za kulturu Požarevac otvorena je izložba „Drugi balkanski rat na fotografijama i dokumentima“,…

Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu 1941-1945

26 Nov 2020, 13:53

U Galeriji savremene umetnosti postavljena je  izložba arhivskih dokumenata i fotografija  „Ratna slika…

Obeležen Dan primirja u Požarevcu

11 Nov 2020, 12:06

Polaganjeem venaca na Spomenik srpskom vojniku u Kosovskoj ulici, u Požarevcu obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoSesije za poslodavce - sve o subvencijama,…

Nacionalna služba za zapošljavanje - Filijala Požarevac organizuje sesije sa poslodavcima…

13 Apr 2024, 12:19

DruštvoUčenici Ekonomsko-trgovinske škole…

Ema Mišić, Sofia Urošević i Mihailo Stanković osvojili su prvo mesto na takmičenju,…

13 Apr 2024, 12:14

DruštvoPojačana kontrola saobraćaja uoči…

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu…

13 Apr 2024, 11:57

Kursna lista