Izmene zakona o saobraćaju - trotinet nije bicikl da ga vozi svako
   15 Aug 2023, 11:26    Beograd    rts    Elena Marjanović


Izmene zakona o saobraćaju - trotinet nije bicikl da ga vozi svako

Predlogom izmena i dopuna Zakona o bezbednosti saobraćaja koji je upućen na usvajanje Narodnoj skupštini, prvi put se reguliše upotreba električnih trotineta. Predlog je da im se zabrani kretanje po trotoarima, a da najniža starosna granica za upravljanje bude 14 godina.


Slike vožnje trotineta po trotoarima i slalom među pešacima uskoro bi mogle da postanu prošlost. Oko 250.000 električnih trotineta, koliko se procenjuje da ih ima u Srbiji, postaće vidljivi Zakonu o bezbednosti saobraćaja, što do sada nije bio slučaj. 


"Električni trotineti moći će da se voze biciklističkim trakama i stazama, a tamo gde ih nema, kolovozom i to u širini do jednog metra", kaže Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.


Ukoliko je ograničenje brzine veće od 50 kilometara na sat, trotineti neće moći da se voze, napominje Okanović.


"Kad god se koristi kolovoz mora se nositi fluorescentni ili svetloodbojni prsluk. Zaštitna oprema je obavezna, a to je biciklistička kaciga“, ističe Zlatko Belencan iz Uprave saobraćajne policije.


Da novi zakon u određenoj meri destimuliše upotrebu električnih trotineta, smatraju iz Udruženja "Sigurne staze“. Kao razloge navode nedostatak površina za kretanje i nametanje dodatnih izdataka za dobijanje nalepnice koju izdaje Agencija za bezbednost saobraćaja.


"Kada se neko novo vozilo definiše treba da se gleda koji je uticaj tog vozila na saobraćajni ekosistem, javno zdravlje, zaštitu životne sredine, privredu i ekonomiju. Predlog Instituta za urbanu mobilnost na javnoj raspravi bio je da se trotineti definišu identično kao bicikli“, kaže Igor Velić iz Udruženja "Sigurne staze".


Zlatko Blencan navodi da još od 2019. godine postoje planovi da se uredi korišćenje lakih električnih vozila.


"Nije ih uredila ni EU, već je ostavila da to urade nacionalna zakonodavstva. Svaki grad je priča za sebe", kaže Belencan.


Sa ozakonjenjem električnih trotineta očekuje se i pojava brojnih operatera koji će ih rentirati, kao što je to slučaj u mnogim zemljama sveta, pa stručnjaci smatraju da bi izgradnja biciklističkih staza i traka trebalo da postane jedan od prioriteta gradova.Slične vesti

MUP: Zbog gužvi tokom praznika koristiti alternativne granične prelaze

12 Feb 2024, 10:32

Povodom obeležavanja Dana državnosti očekuju se gužve na granici. Zato MUP apeluje na građane da izbegavaju najprometnije…

LJKI zatvara ulice

30 Aug 2023, 15:01

Usled održavanja 60. LJKI u petak od 16  do 19.00 časova biće  obustavljen saobraćaja u ulicama: Ilije Gojkovića,…

Pojačana kontrola saobraćajne policije do 14. avgusta

9 Aug 2023, 11:22

U toku je međunarodnu akciju pojačane kontrole saobraćaja koja će biti usmerena na kontrolu brzine kretanja vozila Akcija …

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoBole stigao u Poljoprivrednu školu

Pred Miće lipicanera, i Gavrila ponija, stigao još jedan stanovnik na akeonmiju Poljoprivredne…

27 Feb 2024, 13:28

DruštvoVrnjačka Banja na 45. Međunarodnom…

Vrnjačka banja predstavila turističku ponudu na  na 45. Međunarodnom sajmu turizma u…

27 Feb 2024, 13:02

DruštvoProgram podrške neformalnim grupama

U Narodnoj biblioteci „Ilija M. Petrović“ održana je sesija povodom realizacije…

27 Feb 2024, 13:01

Kursna lista