Izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja još nisu donete, ali su predmet rasprava zbog novih kazni
   11 Aug 2023, 9:40    Beograd    rts    Elena Marjanović


Izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja još nisu donete, ali su predmet rasprava zbog novih kazni

Vlada Srbije uputila je Narodnoj skupštini na usvajanje predlog izmena i dopuna Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima. Poslanici će o njima raspravljati u septembru, ali u javnosti je već sada predmet rasprava – najviše zbog novih kazni.


U predlogu Zakona na 118 strana, najviše se čita o 18 prekršaja zbog kojih vozač, ako bude kažnjen dva puta za dve godine, može da ostane i bez vozila."To su vožnja pod dejstvom alkohola, sa više od 1,2 promila alkohola, prekoračenje brzine van naselja, za 80 kilometara na čas, u naselju za više od 70 kilometara, zona škole za više od 60 kilometara, zona usporenog saobraćaja za više od 50 kilometara, preticanje kolone vozila, pod kolonom vozila se podrazumeva tri i više vozila, preticanje vozila koja su se zaustavila radi propuštanja pešaka i tako dalje", rekao je Mirko Koković iz Agencije za bezbednost saobraćaja.


Izmene propisa objašnjavaju i u MUP-u.


"Pre svega, ovo je privremeno oduzimanje, a da li će biti trajno oduzeto to zavisi od sudija koji će se u sudskom postupku odlučiti da li će se predmet izvrešenja, oduzimati i trajno", naveo je Zlatko Belencan, pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije.


Građani s kojima su razgovarale ekipe RTS-a podeljenog su mišljenja – pojedini podržavaju oduzimanje vozila, dok su drugi za više novčane kazne.


Izmenama se električni trotineti prvi put definišu kao vozila


Novina je što se električni trotineti prvi put definišu kao vozila i uslovi pod kojima mogu da učestvuju u saobraćaju. Predloženo je i da se smanji starosna granica za vozače kamiona i autobusa - čime bi se, kako se nadaju, smanjio i njihov nedostatak u zemlji. Plan je da se uredi oblast oldtajmera i promeni saobraćajna signalizacija.


"Do sada su sve izmene i dopune i generalno usvajanje novog zakona, dali pozitivni rezultat, u kom smislu, unapređenje bezbednosti saobraćaja. Pa bilo je smanjenje broja poginulih, u odnosu na 2001, kada smo imali 1.200 i nešto poginulih, sada smo na oko 500. Taj broj varira, a istovremeno obim saobraćaja raste i broj vozila je drastično porastao", rekao je Milan Knežević, stručnjak za saobraćaj.


Ono što se takođe menja je i finansiranje sistema bezbednosti saobraćaja. Od 2009. sav novac od kazni išao je za unapređenje bezbednosti. Od sada će ići u budžet pa će država odlučivati o raspodeli.


U Srbiji na milion stanovnika pogine 75 ljudi u saobraćaju. Evropski prosek je četrdeset dvoje. Da statistika bude bolja trebalo bi da pomogne i nova nacionalna strategija bezbednosti saobraćaja na putevima, koja čeka u Vladi Srbije.Slične vesti

Zdravstveno osiguranje plaćamo, lekari primaju platu - zašto onda doktorima nosimo poklone

27 Jan 2024, 9:48

U Srbiji je i zakon pre nekoliko godina ozvaničio tradiciju da se kod lekara ne ide praznih ruku. Pacijentima su podjednaka…

Ko će imati status javnog funkcionera po novom Zakonu o sprečavanju korupcije

21 Aug 2023, 9:52

Izmene Zakona o sprečavanju korupcije su na javnoj raspravi još dva dana. U najkraćem, povećava se broj onih koji…

Jovanović: Uz novi zakon dobijamo i Kancelariju za informacionu bezbednost

21 Aug 2023, 9:45

Srbija bi uskoro trebalo da dobije novi Zakon o informacionoj bezbednosti i bolju zaštitu podataka građana i privrede.…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoBole stigao u Poljoprivrednu školu

Pred Miće lipicanera, i Gavrila ponija, stigao još jedan stanovnik na akeonmiju Poljoprivredne…

27 Feb 2024, 13:28

DruštvoVrnjačka Banja na 45. Međunarodnom…

Vrnjačka banja predstavila turističku ponudu na  na 45. Međunarodnom sajmu turizma u…

27 Feb 2024, 13:02

DruštvoProgram podrške neformalnim grupama

U Narodnoj biblioteci „Ilija M. Petrović“ održana je sesija povodom realizacije…

27 Feb 2024, 13:01

Kursna lista