IZLOŽBOM SLIKA AKVARELA O DUNAVU I POZORIŠNOM PREDSTAVOM BOJ NA KOSOVU U GOLUPCU OBELEŽENA NOĆ MUZEJA
   20 May 2019, 19:35    Golubac    SatTv    Ljubiša Nastasijević


IZLOŽBOM SLIKA AKVARELA O DUNAVU I POZORIŠNOM PREDSTAVOM BOJ NA KOSOVU U GOLUPCU OBELEŽENA NOĆ MUZEJA

Među 40 gradova u Srbiji u kojima je u subotu 18.maja od 19.sati do jedan sat posle ponoći obeležio ,,Noć muzeja’ na temu ,,Sloboda’’’ je i Golubac gde je u holu Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’ otvorena izložba akvarela ,,Slikarska rapsodija Golubac na Dunavu’’ troje autora Vladimira Zorića,Jevrosime Lukić I Živojina Velimirovića  i održana pozorišna predstava,,Boj na Kosovu'' u izvođenju glumaca Amaterskog pozorišta ,,Žanka Stokić'' iz Velikog Gradišta.


                    -Već nekoliko godina unazad naša biblioteka ,,Veljko Dugošević’’ iz Golupca organizuje I obeležava Noć muzeja,Tako,da je, prošle godine bila tema bila ,,Pobede I pobednici’’,a naravno posle pobede I pobednika dolazi Sloboda.Čini se  da je tema bila jednostavna,s obzirom da sloboda podrazumeva mogućnost varijacije u svim pravcima,počev od istorije,preko umetnosti I da prvi deo noćašnje manifestacije bude triju akvarelista koji su svojim slikama obeležil ovaj prvi deo Noći muzeja.Tema je bila Dunav,činimi se,večita ispiracija umetnika.Drugi deo večerašnje Noći muzeja posvećen je istoriji.Nezaobilazna istorija,sloboda kao večita ispiracija umetnika I u drugim umetnostima,tako da je ove večeri izbor pao na pozorišnu predstavu ,,Boj na Kosovu’’ u izvođenju glumaca Amaterskog pozorišta ,,Žanka Stokić’’ iz Velikog Gradišta,rekla je otvarajući ovu izložbu,vd dužnosti direktora Biblioteka,Jasmina Glišić.

Zajednička izložba  ,,Rapsodijska svita slika-Golubac na Dunavu’’,Jevrosime Lukić,Vlade Zorića I Živojina Velimirovića je savršen spoj sjedinjen u divnu poruku uspešnog zajedništva koje nam je neophodno. Iako je mi danas često podrazumevamo, činjenica je da slobou znamo da je cenimo tek kada je izgubimo.


         Jedan od autora izložbe Jevrosima Lukić rođena je u Golupcu I radila je kao Hidrograđevinac na objektima kojima se reguliše vodeni tokovi.U akvarelu se trudi da zadrži vodu tamo gde je želi.


-Sa dvojicom mojih kolega napravila sam ovu izložbu gde je bilo I violin I muzike,tako da smo napravili jedan performans gde su prikazane slike Dunava,kao ispiracija,a moje slike su vezane za regulaciju Dunava,njegove tokove,Stari grad Golubac,park naš u Golupcu. Tako je,svako od nas,pokazao svoje viđenje Golupca i Golubačke tvrđave,dodala je Lukić.


Vlada Zorić slikar iz Beograda,diplomirao je na Saobraćajnom fakultetu u beogradu.Akvarelom kao samostalnim slikarskim rodom bavi se od l975.godine učešćem na kolektivnim izložbama u Beogradu.

        -Akvarel mi ostaje kao glavna disciplina koja je uvek pogodna za rad,posebno za rad u prirodi,ali I kao najstarija tehnika slikanja.,počev od starih Egipćana,pa preko Direra I Miroslavljevog jevanđelja,naglasio je autor Vlada Zorić.


          Živojin Velimirović iz Beograda diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Beogradu)na violini),u klasi prof.Petra Toskova. Ono što su Hendlova ,,Muzika na vodi’’ ili Vivaldijeva ,,Četiri godišnja doba’’,za Velimirovića muzičara,to su njegove slike na kojima je ostavio pomen o obalama Save I Dunava,o boravcima kraj starih zadužbina Studenice,Mileševa,Ostroga ili pred recimo beogradskom Sabornom crkvom.Izgleda da su se na tim pejzažima srećno spojili zvuk I boja.

        -Slikarstvom se bavim od 1078.godine,kada sam na poziv jednog prijatelja koji mi je rekao ,,hajde počni nešto da mažeš’’,tako da sam prvo počeo sa temperama I onda sam prešao na akvarel,koji je najbliži sviranju karmene muzike I gudačkog kvarteta.Zato što je prozračno,malo istrumenata ima,malo boja,znači četiri istrumenta,dve violin I violončelo,a orkestar sinfoniski  gde  ima puno tona I muzike,to su za mene ulja,akvarel I velika platna gde celi orkestar daje,rekao je jedan od autora izložbe u Golupcu,Živojin Velimirović.    

       
U tom smislu prednjače stvaraoci sa svih meridijana, jer nije tajna da je sloboda, kao stanje svesti, oduvek bila ideja vodilja i inspiracija umetničkog bunta. Na taj način su stege i zabrane, koje su često bile deo društvenih normi, postale kreativni ventil, a umetnost ogledalo društva

Slikari,akvarelski trio,Jevrosima Lukić,Vlada Zorić I Živojin Velimirović ovom svojom izložbom predstavljaju još jednu čvrstu kariku u zlatnom lancu trajanja pravih umetničkih vrednosti.Oni pripadaju humanistima 21,veka.
Lj.Nastasijević.Slične vesti

IZLOŽBA PAVLA MILADINOVIĆA OD ČETVRTKA 06. JUNA U PAVILJONU CVJETE ZUZORIĆ

3 Jun 2019, 13:49

U ČETVRTAK 6. JUNA U 19 ČASOVA U PAVILJONU CVJETE ZUZORIĆ U BEOGRADU BIĆE SVEČANO OTVORENA IZLOŽBA SLIKA AKADEMSKOG SLIKARA…

OTVORENA IZLOŽBA MUZEJ ŽENE PRVE ŠKOLOVANE ŽENE SRBIJE

1 Jun 2019, 10:10

U ORGANIZACIJI UDRUŽENJA SLIKARA I LJUBITELJA SLIKARSTVA KORNJAČA IZ BEOGRADA, UDRUŽENJA SUNCE IZ POŽAREVCA I NARODNOG MUZEJA…

OTVORENA IZLOZBA SLIKA PRAVOSLAVLJE U SRCU AUTORA PETRA ANĐELKOVIĆA

31 May 2019, 19:50

I ove godine u okviru 52.Smotre izvornog narodnog stvaralaštva ,,Homoljski motivi’’  u porodičnoj galeriji ,,Studenac’’…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoSVEČANO OSVEĆENJE NOVE CRKVE SVETE…

Novosagrađenu Crkvu Svete Trojice u Češljevoj Bari, osveštaće u ponedeljak ,17.…

15 Jun 2019, 16:57

PolitikaĐORĐEVIĆ:USKORO IMPLEMENTACIJA…

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević sastao se…

15 Jun 2019, 13:55

DruštvoIZGRADNJA METROA U BEOGRADU NAJVEĆI…

Potpredsednica Vlade i predsednica Radne grupe za realizaciju projekta izgradnje beogradskog…

15 Jun 2019, 13:49

Kursna lista