IZLOŽBA USITNJAVANJE PRIČA O AVANU
   11 Nov 2019, 12:48    Požarevac    Sat Tv    Maja Stepanović


IZLOŽBA USITNJAVANJE PRIČA O AVANU

Povodom Novembarskih dana kulture u Galeriji savremene umetnosti 8. novembra 2019.g. otvorena je izložba pod nazivom USITNJAVANJE – Priča o avanu.


 
Organizatori izložbe su: Narodni muzej Požarevac, Etnografski muzej u Beogradu, Muzej nauke i tehnike – Beograd, Univerzitet u Beogradu – Farmaceutski fakultet. Autori izložbe: Jelena Manojlović, Miloš Matić, Svetlana Mitrović, Daniela Pejović i Ivan Stanić.


Izložbom se istražuje, valorizuje i prezentuje do sada retko izlagan muzejski predmet – avan – kao specifična čovekova alatka suštinski nepromenjena od praistorije. Kontinuirana upotreba u farmaciji svrstala ga je u alatku koja je simbol farmacije. Avan (tarionik) je prva alatka koja se koristila za izradu lekova još u starom Egiptu.


U praistoriji su prvi avani izrađivani od kamena. U periodu antike izrađivali su se od kamena i mermera, plitki i slični činiji. U srednjem veku, osim kamena i drveta počinje da se koristi brinza. Od kraja 18. veka počinju da se prave i od porcelana i stakla. Danas se oni izrađuju od najrazličitijih prirodnih i veštačkih materijala.
 
Na izložbi su predstavljeni razni primerci avana, od praistorije do današnjih dana, iz zbirki Etnografskog muzeja u Beogradu, Muzeja nauke i tehnike, Farmaceutskog fakulteta, Muzeja Grada u Beogradu, Narodnog muzeja u Požarevcu, Arheološkog instituta SANU, privatne zbirke Stevana Vukova, farmaceuta iz Zrenjanina i iz privatnih kolekcija.


 
Na otvaranju izložbe posetiocima se najpre obratio dr Gordan Bojković, direktor Narodnog muzeja u Požarevcu koji je pozdravio goste i zahvalio se ZU Apoteka Požarevac na saradnji pri organizaciji ove izložbe. Nakon toga posetiocima se obratila Jelena Manojlović, diplomirani farmaceut, kustos sa Farmaceutskog fakulteta koja je kazala:“U ime autora izložbe Svetlane Mitrović, Miloša Matića, Ivana Stanića, Daniele Pejović i u svoje ime želim da se zahvalim svim saradnicima bez kojih ova izložba ne bi bila realizovana. To su: Muzej Grada Beograda, Narodni muzej iz Požarevca, Arheološki institut SANU, mr Stevanu Vukovu, Dragani Spasić – Đurić i Vesni Bikić koji su ustupili materijal za izložbu“.
 
Izložbu je otvorio direktor ZU „Apoteka Požarevac“ Nebojša Jorgovanović koji je govorio o avanu kao simbolu farmacije i njegovom istorijskom značaju.
 
 
Izložba je otvorena do 19. novembra. Ulaz je slobodan.
 Slične vesti

U KUČEVU OTVORENA IZLOŽBA ISPIRACIJA AUTORKE ANASTASIJE KOCIĆ

6 Dec 2019, 14:43

Izložbu,,Ispiracija’’u Zavičajnoj galeriji Centra za kulturu ,,Veljko Dugošević’’ u Kučevu,otvorila…

SVEČANO OTVORENA IZLOŽBA SLIKA BEZ GRANICA

28 Nov 2019, 16:04

U CENTRU ZA KULTURU POŽAREVAC  SINOĆ JE SVEČANO OTVORENA IZLOŽBA SLIKA POD NAZIVOM BEZ GRANICA I PROMOCIJA KNJIGE "GRČKI…

ZAJEDNIČKA IZLOŽBA SLIKA NADE DENIĆ I MILANA JAKŠIĆA U KUČEVU

22 Nov 2019, 23:16

U Zavičajnoj galeriji Centra za kulturu ,,Veljko Dugošević’’ u Kučevu juče  je  otvorena izložba…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

Vremenska prognozaPROGNOZA za UTORAK, 17. Decembar…

SRBIJA: U utorak ujutru magla po kotlinama i nizijama na zapadu i jugu Srbije. Tokom dana…

16 Dec 2019, 12:39

DruštvoPOZIV ZA UČESĆE U JAVNOJ RASPRAVI

Gradsko veće Grada Požarevca poziva sve građane, udruženja, stručnu i ostalu javnosti i sve…

16 Dec 2019, 12:33

DruštvoOBAVEŠTENJE JKP VODOVOD I KANALIZACIJA…

OBAVEŠTENJE JKP VODOVOD I KANALIZACIJA POŽAREVAC

16 Dec 2019, 10:46

Kursna lista