IZLOŽBA USITNJAVANJE PRIČA O AVANU
   11 Nov 2019, 12:48    Požarevac    Sat Tv    Maja Stepanović


IZLOŽBA USITNJAVANJE PRIČA O AVANU

Povodom Novembarskih dana kulture u Galeriji savremene umetnosti 8. novembra 2019.g. otvorena je izložba pod nazivom USITNJAVANJE – Priča o avanu.


 
Organizatori izložbe su: Narodni muzej Požarevac, Etnografski muzej u Beogradu, Muzej nauke i tehnike – Beograd, Univerzitet u Beogradu – Farmaceutski fakultet. Autori izložbe: Jelena Manojlović, Miloš Matić, Svetlana Mitrović, Daniela Pejović i Ivan Stanić.


Izložbom se istražuje, valorizuje i prezentuje do sada retko izlagan muzejski predmet – avan – kao specifična čovekova alatka suštinski nepromenjena od praistorije. Kontinuirana upotreba u farmaciji svrstala ga je u alatku koja je simbol farmacije. Avan (tarionik) je prva alatka koja se koristila za izradu lekova još u starom Egiptu.


U praistoriji su prvi avani izrađivani od kamena. U periodu antike izrađivali su se od kamena i mermera, plitki i slični činiji. U srednjem veku, osim kamena i drveta počinje da se koristi brinza. Od kraja 18. veka počinju da se prave i od porcelana i stakla. Danas se oni izrađuju od najrazličitijih prirodnih i veštačkih materijala.
 
Na izložbi su predstavljeni razni primerci avana, od praistorije do današnjih dana, iz zbirki Etnografskog muzeja u Beogradu, Muzeja nauke i tehnike, Farmaceutskog fakulteta, Muzeja Grada u Beogradu, Narodnog muzeja u Požarevcu, Arheološkog instituta SANU, privatne zbirke Stevana Vukova, farmaceuta iz Zrenjanina i iz privatnih kolekcija.


 
Na otvaranju izložbe posetiocima se najpre obratio dr Gordan Bojković, direktor Narodnog muzeja u Požarevcu koji je pozdravio goste i zahvalio se ZU Apoteka Požarevac na saradnji pri organizaciji ove izložbe. Nakon toga posetiocima se obratila Jelena Manojlović, diplomirani farmaceut, kustos sa Farmaceutskog fakulteta koja je kazala:“U ime autora izložbe Svetlane Mitrović, Miloša Matića, Ivana Stanića, Daniele Pejović i u svoje ime želim da se zahvalim svim saradnicima bez kojih ova izložba ne bi bila realizovana. To su: Muzej Grada Beograda, Narodni muzej iz Požarevca, Arheološki institut SANU, mr Stevanu Vukovu, Dragani Spasić – Đurić i Vesni Bikić koji su ustupili materijal za izložbu“.
 
Izložbu je otvorio direktor ZU „Apoteka Požarevac“ Nebojša Jorgovanović koji je govorio o avanu kao simbolu farmacije i njegovom istorijskom značaju.
 
 
Izložba je otvorena do 19. novembra. Ulaz je slobodan.
 Slične vesti

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA FOTO SAFARI "TARA" U GOLUPCU

17 Jun 2020, 19:49

.
U  palati tvrđave Golubački grad u četvrtak 18.juna u 12.časova biće  otvorena  retrospektivna izložba fotografija…

POSTAVLJENA IZLOŽBA GRAFIČKIH RADOVA U GALERIJI SAVREMENE UMETNOSTI

30 May 2020, 12:04

U PETAK 29. MAJA POSTAVLJENA JE IZLOŽBA GRAFIČKIH RADOVA DELA IZ ISTORIJSKO-UMETNIČKE ZBIRKE NARODNOG MUZEJA U POŽAREVCU…

OTVORENA IZLOŽBA SLIKA ŽENAMA U ČAST U GALERIJI OBOJENE SVETLOSTI

9 Mar 2020, 14:04

U SUBOTU 7. MARTA U GALERIJI OBOJENE SVETLOSTI CENTRA ZA KULTURU SVEČANO JE OTVORENA OSMOMARTOVSKA  IZLOŽBA SLIKA ŽENAMA…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoOPŠTINA GOLUBAC U NOVOM PROGRAMU…

Zajednička programska rumunsko-srpska radna grupa odobrila je prvu verziju Programa prekogranične…

11 Aug 2020, 13:15

Vremenska prognozaPrognoza za sredu, 12. avgust…

SRBIJA: U sredu par stepeni niža temperatura u odnosu na vrlo toplo utorak. U toku dana uz…

11 Aug 2020, 11:55

Društvo57. Ljubičevske konjičke igre…

Ovogodišnje Ljubičevske konjičke igre moći ćemo da pratimo putem malih ekrana …

11 Aug 2020, 11:48

Kursna lista