IZLOZBA SLIKA GUSTAVA KLIMTA U GOLUPCU:IGRARIJE ZLATNOG SLIKARA
   19 Jul 2018, 18:39    Golubac    SatTv    Ljubiša Nastasijević


IZLOZBA SLIKA GUSTAVA KLIMTA U GOLUPCU:IGRARIJE ZLATNOG SLIKARA

U  holu Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’ u Golupcu, otvorena je dokumentarna izložba "Gustav Klimt - preteča moderne", koja kroz reprodukcije umetničkih dela, autentične fotografije i tekst, prati ključne faze u životu i stvaralaštvu velikog austrijskog slikara.


Priređena je u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom u Beogradu povodom 156 godina od umetnikovog rođenja. „Izložba je nastala 2012. godine kada je Austrija obeležavala vek i po od rođenja najznačajnijeg slikara austrijske secesije i od tada je predstavljana u mnogim gradovima Srbije“, rekla je otvarajući izložbu Slavica Ilić, vd direktora Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’ i  dodala je da izložba ima edukativni karakter.


          Život i delo Gustava Klimta (1862-1918) podudaraju se sa zlatnim dobom Beča s kraja 19. i početka 20. veka, kada je nastajao modernizam. Izložba govori i o Beču iz tog perioda. Na razmeđi dva veka, Beč je kao rezidencija Austro-ugarske monarhije, bio duhovno središte Evrope, uz Pariz, Minhen i London. Bio je jedna od kolevki moderne, a 1910 godine, sa dva miliona stanovnika, bio je jedan od pet najvećih gradova na svetu. Umetnost, književnost, arhitektura i nauka doživele su vrhunac.

U tom i takvom Beču, rođen je, stvarao i umro Gustav Klimt, koji je svojim delima ostavio trajan pečat u ovom gradu. Izvršio je veliki uticaj na mnoge slikare, među kojima su Oskar Kokoška i Egon Šile. Ostao je sačuvan Šileov nekrolog mentoru koji glasi: "Gustav Klimt, umetnik neverovatnog savršenstva, čovek retke dubine, a njegovo delo - svetinja."


Od njegovih radova, koji obuhvataju slike, murale, crteže i dela primenjene umetnosti, najpoznatije je ulje na platnu "Poljubac", do nedavno izloženo u Belvederu, umnožavano hiljadama puta, čak i na upotrebnim predmetima.

Spada u autore čije su slike dostigle najviše cene na aukcijama u 21. veku. Reprodukcije dela najpoznatijeg austrijskog slikara danas su među najprodavanijim u svetu.

Od Klimtovih portreta žena iz visokog društva najpoznatija su portreti Adele Bloh Bauer, jedine koju je naslikao dva puta.

Žene u zlatu spadaju u najznačajnija dela njegovog stvaralaštva. Veliki broj njegovih crteža su u privatnim kolekcijama bečkih kolekcionara koji ih čuvaju kao najveće blago. Najpoznatija Klimtova slika je ’’Poljubac’’. Ali šta je to u vezi sa njom što privlači toliku pažnju?
Austrijski slikar Gustav Klimt rođen je 14. jula 1862. Bio je umetnik ispred svog vremena, a naročiti uspeh postigao je tokom ’’zlatnog razdoblja’’ – naime, koristio je tehniku zlatnih listića. Voleo je žene i slavio ih u svojim slikama, naročito njihovu erotičnost.

Gde god pogledate, tu je Klimt. Ne možete mu pobeći.

Klimtove slike su među najskupljim umetničkim delima na svetu, ali su isto tako postale inspiracija za mnoge svakodnevne tričarije - od šolja i magneta za frižidere, do privezaka za ključeve i kuhinjskih krpa.Njegova popularnost mogla bi se pripisati, sa jedne strane, tome što je bio poprilično avangardan slikar, dok je, sa druge strane, voleo da eksperimentiše sa novim stvarima i da se bavi temama koje su interesantne širokim narodnim masama.

Takođe, ljudi vole zlato. Privlači ih sjaj. U jednoj anketi Bi-Bi-Sija, učesnici su davali odgovor na pitanje koja Klimtova slika im je omiljena i zbog čega. Jedan ispitanik je rekao: ’’Vodene zmije. Zaboravio sam da dišem pred tom slikom’’. Lj.NastasijevićSlične vesti

U Golupcu otvorena izložba "Meksiko u istorijskoj štampi Srbije"

22 Jul 2024, 14:30

U Galeriji moderne umetnosti Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’ u Golupcu  otvorenaje je izložba…

"Igra staklenih niti" izložba skulptura u Galeriji Narodnog muzeja Požarevac

19 Jul 2024, 12:50

Dimitrije Popović, mladi umetnik, rođen u Požarevcu, prvi put izlaže svoje skulpture izrađene od stakla raznih boja. Skulpture…

U Galeriji moderne umetnosti u Golupcu otvorena grupna izložba slika troje autora

3 Jul 2024, 21:19

U  Galeriji moderne umetnosti Narodne biblioteke,,Veljko Dugošević’’ I Golupcu   otvaranja…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaU Golupcu otvorena izložba "Meksiko…

U Galeriji moderne umetnosti Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’ u…

22 Jul 2024, 14:30

DruštvoPriznanja za sve takmičare iz…

Na 65. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, koja je od 11. do 22. jula 2024. godine održana…

22 Jul 2024, 12:35

EkonomijaTabakovićeva sa stalnim predstavnikom…

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s novim stalnim predstavnikom…

22 Jul 2024, 12:32

Kursna lista