IZLOZBA SLIKA GUSTAVA KLIMTA U GOLUPCU:IGRARIJE ZLATNOG SLIKARA
   19 Jul 2018, 18:39    Golubac    SatTv    Ljubiša Nastasijević


IZLOZBA SLIKA GUSTAVA KLIMTA U GOLUPCU:IGRARIJE ZLATNOG SLIKARA

U  holu Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’ u Golupcu, otvorena je dokumentarna izložba "Gustav Klimt - preteča moderne", koja kroz reprodukcije umetničkih dela, autentične fotografije i tekst, prati ključne faze u životu i stvaralaštvu velikog austrijskog slikara.


Priređena je u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom u Beogradu povodom 156 godina od umetnikovog rođenja. „Izložba je nastala 2012. godine kada je Austrija obeležavala vek i po od rođenja najznačajnijeg slikara austrijske secesije i od tada je predstavljana u mnogim gradovima Srbije“, rekla je otvarajući izložbu Slavica Ilić, vd direktora Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’ i  dodala je da izložba ima edukativni karakter.


          Život i delo Gustava Klimta (1862-1918) podudaraju se sa zlatnim dobom Beča s kraja 19. i početka 20. veka, kada je nastajao modernizam. Izložba govori i o Beču iz tog perioda. Na razmeđi dva veka, Beč je kao rezidencija Austro-ugarske monarhije, bio duhovno središte Evrope, uz Pariz, Minhen i London. Bio je jedna od kolevki moderne, a 1910 godine, sa dva miliona stanovnika, bio je jedan od pet najvećih gradova na svetu. Umetnost, književnost, arhitektura i nauka doživele su vrhunac.

U tom i takvom Beču, rođen je, stvarao i umro Gustav Klimt, koji je svojim delima ostavio trajan pečat u ovom gradu. Izvršio je veliki uticaj na mnoge slikare, među kojima su Oskar Kokoška i Egon Šile. Ostao je sačuvan Šileov nekrolog mentoru koji glasi: "Gustav Klimt, umetnik neverovatnog savršenstva, čovek retke dubine, a njegovo delo - svetinja."


Od njegovih radova, koji obuhvataju slike, murale, crteže i dela primenjene umetnosti, najpoznatije je ulje na platnu "Poljubac", do nedavno izloženo u Belvederu, umnožavano hiljadama puta, čak i na upotrebnim predmetima.

Spada u autore čije su slike dostigle najviše cene na aukcijama u 21. veku. Reprodukcije dela najpoznatijeg austrijskog slikara danas su među najprodavanijim u svetu.

Od Klimtovih portreta žena iz visokog društva najpoznatija su portreti Adele Bloh Bauer, jedine koju je naslikao dva puta.

Žene u zlatu spadaju u najznačajnija dela njegovog stvaralaštva. Veliki broj njegovih crteža su u privatnim kolekcijama bečkih kolekcionara koji ih čuvaju kao najveće blago. Najpoznatija Klimtova slika je ’’Poljubac’’. Ali šta je to u vezi sa njom što privlači toliku pažnju?
Austrijski slikar Gustav Klimt rođen je 14. jula 1862. Bio je umetnik ispred svog vremena, a naročiti uspeh postigao je tokom ’’zlatnog razdoblja’’ – naime, koristio je tehniku zlatnih listića. Voleo je žene i slavio ih u svojim slikama, naročito njihovu erotičnost.

Gde god pogledate, tu je Klimt. Ne možete mu pobeći.

Klimtove slike su među najskupljim umetničkim delima na svetu, ali su isto tako postale inspiracija za mnoge svakodnevne tričarije - od šolja i magneta za frižidere, do privezaka za ključeve i kuhinjskih krpa.Njegova popularnost mogla bi se pripisati, sa jedne strane, tome što je bio poprilično avangardan slikar, dok je, sa druge strane, voleo da eksperimentiše sa novim stvarima i da se bavi temama koje su interesantne širokim narodnim masama.

Takođe, ljudi vole zlato. Privlači ih sjaj. U jednoj anketi Bi-Bi-Sija, učesnici su davali odgovor na pitanje koja Klimtova slika im je omiljena i zbog čega. Jedan ispitanik je rekao: ’’Vodene zmije. Zaboravio sam da dišem pred tom slikom’’. Lj.NastasijevićSlične vesti

Izložba kostima i skica Tine Leposavić u Galeriji Centra za kulturu Požarevac

27 Feb 2024, 12:13

U okviru 20. Amaterskih svečanosti „Milivojev štap i šešir“ otvorena je izložba kostima…

Zimska izložba ULIS "Milena Pavlović Barili" u GSU

19 Jan 2024, 12:53

U Galeriji savremene umetnosti postavljena je „Zimska izložba“ Udruženja likovnih stvaralaca „Milena Pavlović…

"JOJ" izložba u Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu

23 Dec 2023, 11:15

Jelena Vragović, Olivera Protić i Jelena Tijanić Savić su slikarke i prijateljice koje su pre tri godine došle na…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoU Požarevcu od početka godine…

Na području Policijske uprave Požarevac od početka godine registrovana su čak 129 požara,…

28 Feb 2024, 17:18

Vremenska prognozaPrognoza za četvrtak, 29. Februar…

SRBIJA: U četvrtak toplo i promenljivo oblačno sa sunčanim intervalima.…

28 Feb 2024, 13:45

DruštvoRadovi na rekonstrukciji "Čikoša"…

Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca obišao je radove na rekonstrukciji „Čikoša“…

28 Feb 2024, 13:12

Kursna lista