IZLOŽBA SIBIRSKI NOMADSKI SVITAK
   5 May 2017, 14:10    Požarevac    Sat Tv    Tatijana Spasojević


IZLOŽBA SIBIRSKI NOMADSKI SVITAK

RUSKI DOM U BEOGRADU, GRAD POŽAREVAC I NARODNI MUZEJ IZ POŽAREVCA ORGANIZOVALI SU PRIJEM U GRADSKOM ZDANJU I IZLOŽBU SIBIRSKI NOMADSKI SVITAK U GALERIJI SAVREMENE UMETNOSTI POVODOM PREDSTAVLJANJA MEĐUNARODNE LIKOVNE IZLOŽBE NARODA REPUBLIKE SAHA
Goste je pozdravio u ime grada Požarevca, predsednik skupštine grada Požarevca, Bojan IlićA i predstavnica republike Saha, Larisa Kulakovskaja se takođe obratila prisutnim gostima na svečanom prijemu..
Kultura i umetnost su oduvek bili delatnost koja  povezuje, unapređuje,  širi razumevanje i saradnju među narodima. Nakon mnogih gradova Evrope, od Turske do Finske , Požarevac je imao tu čast da bude domaćin ove nesvakidašnje izložbe koja je približila kulturu naroda Republike Saha koja se prostire na severu  Ruske Federacije, a  Rusi je još uvek zovu  Jakutija.  
Galerija savremene umetnosti bila je mala da primi sve zainteresovane posetioce koji su želeli da vide delić kulture I umetnosti ove zemlje. Izložba poseduje 33 svitka prosečnih dimenzija 1x1,5 m.
Svitak je jedna od najoriginalnijih i najinteresantnijih formi umetničke ekspresije, koja je istovremeno i jednostavna i dostupna. Ova izložba može biti predstavljena na bilo kom mestu. Ona putuje iz zemlje u zemlju, lako, kao pismo poštom, ona simbolizuje komunikaciju među svim ljudima na Planeti. Ideja ovakve izložbe rođena je 2006. godine, a predložile su je autorke Alija Iljasova iz Republike Tatarstan i Natalija Nikolajeva iz Republike Saha iz Jakutije. Nova vrsta izložbe u obliku svitaka, naišla je na veliki odaziv među umetnicima širom Rusije. Upravo nomadska priroda ove izložbe, lak i brz transport, mogućnost predstavljanja u svakom prostoru i svakoj zemlji, njena jednostavna komunikacija sa publikom, učinila je da dobije pristalice iz različitih zemalja postosovjetskog prostora. Za sada su ove izložbe bile predstavljene na prostoru od Turske do Finske.

Gordan Bojković direktor narodnog muzeja Požarevac  nam je predstavio delić ove kulture i pozvao predstavnicu republike Sahu gospođu Vaselinu Son Gi  da pozdravi publiku i otvori izložbu.
Jezik svitaka je simboličan sa mnogo značenja, ponekad realističan, a ponekad filozofski. Svitak je originalna forma, ničim neograničena, otvorena i razlivena,  koja na trenutak fiksira beskonačnost. Svitak, kao da podrazumeva realnost prostora i vremena, koji ostaju van granica njega samog i zato on teži apstrakciji, ornamentici i dekorativnoj stilizaciji.

Ova izložba je objedinila stvaraoce različitih umetničkih opredeljenja i manira. Neki umetnici kroz svitak oživljavaju arhaične slike prošlih vremena, neki obrađuju filozofske teme, neki su otplovili u svet apstrakcije, neki prikazuju severnu estetiku, neki se veoma tanano poigravaju bojama, neki su pak ostali u okvirima tradicionalne kulture severa i etničke likovne tradicije. 
Izložbeni projekat„Sibirski nomadski svitak“ putuje kroz gradove i zemlje Evrope sa namerom da pokaže širokoj publici sve slojeve savremene umetnosti Jakutije.Posetioci su imali priliku da vide  I muzičku tačku na nacionalnom instrumentu HOMUS- u izvođenju gđe Vaseline Son-gi i gđe Larise Kulakovskaje.Izlozba će biti otvorena do 05. Juna, ulaz je Slobodan.
     
Slične vesti

Milena Pavlović Barili-Svetlost jedne zvezde

24 Jun 2024, 13:55

Fondacija Milenin dom - Galerija Milene Pavlović Barilli u okviru obeležavanja dana Galerije priredila je  promociju…

Slika Milene Pavlović Barili na aukciji u Americi

20 Sep 2023, 11:59

Aukcijska kuća Artprice ponudila je Fondaciji i Galeriji Milena Pavlović Barili da se nadmeće za sliku Milene Pavlović Barili,…

U Narodnoj biblioteci u Golupcu otvorena Galerija moderne umetnosti

30 Dec 2022, 0:29

U Narodnoj biblioteci „Veljko Dugošević“ u Golupcu otvorena je  Galerija moderne umetnosti koju…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoKlima nam bira destinacije za…

Promena klime donosi i promene na turističkim mapama Evrope. Sever kontinenta postaje sve…

23 Jul 2024, 12:49

DruštvoSeničić: Klasične programe za…

O odmorima, Olimpijskim igrama, putovanjima tokom leta, turističkim agencijama, ponudama sadržaja,…

23 Jul 2024, 12:45

Društvo"Porše"verovatno ne…

Sve je više informacija da je neki proizvod opasan po zdravlje korisnika i da se povlači…

23 Jul 2024, 12:42

Kursna lista