Izložba Kluba likovnih stvaralaca "KLIS Trstenik" iz Trstenika
   8 Jun 2024, 7:26    Požarevac    SAT TV, ULIS    Marija Vajner


Izložba Kluba likovnih stvaralaca "KLIS Trstenik" iz Trstenika

Izložba slika Kluba likovnih stvaralaca „KLIS“ iz Trstenika otvorena je u „Galeriji obojene svetlosti“ u Centru za kulturu Požarevac. Izložba je plod saradnje između Udruženja likovnih stvaralaca „Milena Pavlović Barili“ Požarevac i trsteničkih slikara.Violeta Marković, predsednica, je prilikom otvaranja izložbe rekla da je ideja o saradnji dva udruženja potekla pre nekoliko godina, na inicijativu Radeta Dimitrijevića, tadašnjeg predsednika Udruženja „KLIS Trstenik“.

Zamisao je da KLIS Trstenik sa svojom izložbom gostuje u Požarevcu,  a da se kasnije, ULIS „Milena Pavlović Barili“ Požarevac,  predstavi Trsteničkoj publici.

Na izložbi učestvuje 20 umetnika, članova Kluba likovnih stvaralaca „KLIS Trstenik“ sa 40 izloženih radova, na kojima je prikazan širok izbor motiva - od portreta, pejzaža, preko mrtvih priroda, animalističkih motiva, pa sve do apstraktnih i nadrealističkih kompozicija. Svaki umetnik sa svojom poetikom, vizijom i idejom, izražava različita polazišta, stavove, emocije i raspoloženja, reflektujući u svojim umetničkim delima različite poglede na svet, umetničke poglede i doživljaje sopstvenog okruženja. Upravo to i predstavlja posebnu vrednost ovakvih kolektivnih izložbi, koje nam pružaju  raznovrsnost i daju moguć doprinos sagledavanju određenih tema u okviru savremenog društvenog i umetničkog konteksta.Miroljub Filipović, akademski slikar, dugogodišnji član Kluba likovnih stvaralaca „KLIS Trstenik“ je podsetio koliko je važna kulturna saradnja između gradova, kao i o produbljivanja saradnje između dva udruženja.

Klub likovnih stvaralaca KLIS Trstenik postoji 43 godine. Osnovan je 1981. godine u okviru nekadašnje Fabrike i pneumatike „Prva Petoletka“ Trstenik na inicijativu talentovanih metalskih radnika – samoukih slikara. Izlaskom Udruženja iz okvira fabrike članstvo se proširuje tako da se danas u Klubu nalaze brojni talentovani slikari svih struka, različite starosne dobi, sposobnosti i obrazovanja, likovnih i poetskih shvatanja kao i mladi slikari sa završenim akademijama. Kroz Udruženje je do sada prošlo preko 200 članova koji su dolazili, odlazili, vraćali se. Trenutno je oko 40 slikara koji sa svojih pedesetak radova učestvuju na godišnjim kolektivnim izložbama.

Najznačajnije aktivnosti Udruženja su tri tradicionalne izložbe - prolećna i jesenja, koje se organizuju od 1983. godine i izložba žena slikarki – „Žene svom gradu“, koja se organizuje od 2009. godine. Učešćem na raznim manifestacijama, likovnim kolonijama i humanitarnim akcijama KLIS predstavlja nezaobilazni činilac kulturnog života Trstenika.

Kolektivna izložba članova Kluba likovnih stvaralaca KLIS Trstenik u Centru za kulturu Požarevac početak je saradnje sa Udruženjem likovnih stvaralaca „Milena Pavlović Barili“. Ovom prilikom predstavljamo deo umetničkog stvaralaštva  Kluba sa željom da se saradnja nastavi i u narednom periodu uz razmenu programa, ideja i iskustava umetnika i uz bogaćenje kulturne ponude Grada Požarevca i Trstenika.Foto: Draško VujićSlične vesti

U Golupcu otvorena izložba "Meksiko u istorijskoj štampi Srbije"

22 Jul 2024, 14:30

U Galeriji moderne umetnosti Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’ u Golupcu  otvorenaje je izložba…

"Igra staklenih niti" izložba skulptura u Galeriji Narodnog muzeja Požarevac

19 Jul 2024, 12:50

Dimitrije Popović, mladi umetnik, rođen u Požarevcu, prvi put izlaže svoje skulpture izrađene od stakla raznih boja. Skulpture…

U Galeriji moderne umetnosti u Golupcu otvorena grupna izložba slika troje autora

3 Jul 2024, 21:19

U  Galeriji moderne umetnosti Narodne biblioteke,,Veljko Dugošević’’ I Golupcu   otvaranja…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoKlima nam bira destinacije za…

Promena klime donosi i promene na turističkim mapama Evrope. Sever kontinenta postaje sve…

23 Jul 2024, 12:49

DruštvoSeničić: Klasične programe za…

O odmorima, Olimpijskim igrama, putovanjima tokom leta, turističkim agencijama, ponudama sadržaja,…

23 Jul 2024, 12:45

Društvo"Porše"verovatno ne…

Sve je više informacija da je neki proizvod opasan po zdravlje korisnika i da se povlači…

23 Jul 2024, 12:42

Kursna lista