IZLOŽBA DIGITALNIH GRAFIKA SUSRET NUŽNOSTI I SLOBODE
   6 Jul 2019, 12:34    Požarevac    Sat Tv    Maja Stepanović


IZLOŽBA DIGITALNIH GRAFIKA SUSRET NUŽNOSTI I SLOBODE

U GALERIJI SAVREMENE UMETNOSTI 4. JULA 2019. GODINE SVEČANO JE OTVORENA IZLOŽBA  DIGITALNIH GRAFIKA POD NAZIVOM  SUSRET NUŽNOSTI I SLOBODE VIZUELNOG UMETNIKA VLADE MILINKOVIĆA
 


Na otvaranju izložbe posetiocima se najpre obratila Biljana Milosavljević Pićurić, istoričar umetnosti, master istoričar, kustos iz Narodnog muzeja u Požarevcu. Tom prilikom je kazala: “Vlada Milinković svoja dela kreira putem visoko digitalne tehnologije didžigrafi. Koristeći različite vrste medija za svoje eksponate, metamorfozom i istraživanjem strukture, realnost i materijalizam prepliće sa umetnošću i stilom. Apstrahovanjem fotografija ili povezivanjem novih konekcija i ekvivalencija na modelu umetnik svojim delima uliva asocijativnost, narativnost i kontekstualnost stvarajaći na taj način novu virtuelnu realnost, koja u stvari predstavlja povratak praiskonskoj svetlosti. Na ovaj način umetnik dekonstruisane fotografije trenutne stvarnosti, putem slojeva i nanosa, spaja u novu, živu i bezvremensku  celinu. Polazeći od iskustva, istraživanjem oblika i forme, struktura, tehnologija i materijala, stvara nove vizuelne produkte.



Digitalnom obradom prirode umetnik iscrtava priče sa dušom. Mračno materijalističko doba današnjice zamenjuje iluminacijom. Upravo je ta snaga svetlosti glavni koncept ove delom retrospektivne izložbe desetogodišnjeg stvaralaštva umetnika Vlade Milinkovića. Estetika dela naglašena je svetlom u svetlu, tamom u senci.



U jednoj tački svetlo i tama se dodiruju i nastaje posebna dimenzija u kojoj je mrak relativan,  a svetlost realna. U ovoj igri apsolutnog i relativnog senka zavisi od svetlosti. Senka simboliše ljudski, ovozemaljski život i materijalizam, dok svetlost predstavlja realnost i dušu. Mozak naspram toplote dela, rezonance duše. Svetlost grada živi noću, njom se hrani tama. Kada veštačka svetlost hladne svetiljke nestane gradski život staje, prekidaju se veze i vlada bezizlazna tišina i muk. Umetnik apstraktnom formom, otvorenim konceptom, prilazi ovom problemu putem lumino-vizuelnog prikaza, naglašavajući energiju i lepotu praiskonske svetlosti.”

Nakon izlaganja kustosa posetiocima se obratio autor izložbe Vlada Milinković koji je govorio o stvaranju digitalne grafike, obradi fotografije i svom desetogodišnjem radu.



Vlada Milinković je rođen 1956. godine. Po struci je informatičar koji se aktivno bavi fotografijom i digitalnom grafikom visoke tehnologije. Od 1983. godine izlagao na 15 samostalnih i preko 170 kolektivnih izložbi na međunarodnoj i domaćoj sceni. Bio je osnivač i član grupa M.A.D., Foton i Art LumiNis. Učestvovao na više likovnih kolonija i dobijao više domaćih i međunarodnih nagrada. Član ULUS-a i ULUPUDS-a. Živi u Beogradu u statusu samostalnog umetnika.

Izložba je otvorena do 18. jula 2019. godine. Ulaz u GSU je slobodan.



Slične vesti

U Golupcu otvorena izloba radova učenika -Šareni svet,mog detinjstva 2

27 Mar 2024, 17:21

U Galeriji moderne umetnosti Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’ u Golupcu, sinoć je otvorena …

"U rukama stvaranja" - Izložba malih umetnika Gala art ateljea

26 Mar 2024, 11:04

Dečije radove uglavnom možemo videti na zidovima ili panoima u školama, retko u galerijama ili velikim salonima.…

"Životinjsko carstvo - animalni svet na delima iz istorijsko-umetničke zbirke Narodnog muzeja Požarevac"

16 Mar 2024, 12:12

U Galeriji Narodnog muzeja Požarevac, do nedavno Galeriji savremene umetnosti, od 15. marta posetioci mogu pogledati izložbu…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista